Dilluns, 13 de Maig de 2024

El barri tarragoní de la Granja reivindica la dona treballadora

El col·lectiu feminista Frente La Obrera es va presentar a la ciutat amb l'objectiu de combatre 'el caràcter estructural de l'opressió de gènere'

06 de Maig de 2019, per Redacció
  • Imatge del mural que van pintar al barri, en el marc de la presentació del col·lectiu

    Raquel Utrillas

Aquest dissabte passat va tenir lloc la presentació oficial d'un nou espai feminista que ha nascut recenment al barri La Granja, a Tarragona, el Frente La Obrera. Segons les seves integrants, aquest és un espai “ample, de confluència amb organitzacions i persones a títol indivídual i obert a tothom que vulgui enfrontar la qüestió de gènere des d’un punt de vista de classe”.

De fet, l’acte es va plantejar, al mateix temps, com una reivindicació de la dona treballadora, i molt especialment de les dones dels barris, tres dies després de la celebració del Primer de maig. L’espai es va conformar al caliu de les mobilitzacions massives del 8 de març, en les quals participaven, a títol individual les seves integrants, però on trobaven mancançes. “Des de fa uns anys la lluita per l’emancipació de les dones té molta repercussió, no obstant això el punt de vista des del qual s’analitza la qüestió de gènere creiem que no té en compte la divisió de classes. Allò que el que és bo per a les dones burgeses no ho és per a les treballadores”. L’objectiu d’aquest espai és, precisament, “lluitar per les dones, però per les dones treballadores, i amb els homes, amb qui compartim la nostra vida i la lluita en general per un món millor.”

La lluita feminista no comença i acaba amb les dones, des d’aquest espai no s’entenen les lluites separades les unes de les altres, sinó formant part d’un tot. Si com dones es defineixen com a dones treballadores, també es posicionen contra el racisme. Durant l’acte es va esborrar una pintada que feia mesos que embrutava les parets d’un dels edificis del barri, on s'hi podia llegir un missatge racista: 'Moros no'. “La lluita feminista de vegades s’utilitza per justificar un racisme dissimulat”, denunciaven membres de l’espai, fent al·lusió a les crítiques al col·lectiu magribí per ser masclistes, que des del col·lectiu opinen que és "una forma politicament correcta de dir que són inferiors, des d’un punt de vista de superioritat que no considera el masclisme de la cultura dominant en aquest país o el carácter estructural de l’opressió de génere”.

Durant l’acte es va pintar un mural gegant conformat per una imatge central que vinculava les lluites històriques de les dones del barri amb el jovent actual, i un text en el qual es podia llegir el lema 'Ni guerra entre pueblos ni paz entre clases', a més del nom del Frente la Obrera i del Centre Social Autogestionat El Cargol i l’Associació de Veins de La Granja, que hi donaven suport. El mural es va fer amb la col·laboració dels artistes Cronos, Bnek, Zare, Deim i Gota de abril, vinguts del barri de la Prosperitat, a Barcelona, i del barri de Sant Josep Obrer, de la ciutat de Reus, que van portar a càrrec la iniciativa de manera solidària amb el projecte. A més a més, els assistents a l’acte, que va comptar amb la presència d'integrants d'altres moviments socials de la ciutat, com ara Fridas, CGT-Tarragona, PCTC i Amigos del Ché, van poder gaudir de dues actuacions musicals, la primera de la jove artista Akila, que va cantar cançons pròpies i versions reivindicant la llibertat de les dones, del raper Storflow, un jove del barri de Campclar que va cantar contra el racisme.

L’espai Frente La Obrera vol convidar tothom que tingui curiositat a acostar-se al col·lectiu, de manera presencial, al CSA El Cargol, o bé contactant per mitjà del correu electrònic (frentelaobrera@gmail.com). 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges