Dilluns, 03 de Juny de 2024

Els centres cívics de Tarragona donen feina a deu joves extutelats

17 de Gener de 2022, per Josep Maria Llauradó Serra
  • Els deu joves extutelats per la Generalitat, aquest dilluns davant la Tabacalera.

    Josep M. Llauradó

Aquest 2022 un total de deu joves extutelats treballaran en diferents centres cívics de Tarragona. La iniciativa vol ajudar-los a integrar-se en la societat a través de l'aprenentatge de la llengua i de la seva primera experiència laboral. I és que aquest és el primer programa d'aquestes característiques després que la llei d'estrangeria hagi permès als majors de 18 anys i tutelats o extutelats per la Generalitat a treballar de manera legal.

Fins fa ben poc, aquests joves es trobaven en un cul de sac quan complien la majoria d'edat: en la major part dels casos, no els permetien treballar fins que no aconseguissin els papers. Ara, l'Ajuntament de Tarragona, a través de Tarragona Impulsa, ha ajudat a deu dels joves que viuen a la ciutat a tramitar el permís de treball.

Durant aquest any, cobraran el Salari Mínim Interprofessional (950 euros) per dur a terme tasques d'auxiliar de consergeria en centres cívics de la ciutat. Treball i Formació Joves (TIF Joves, així es diu el programa) està cofinançat pel Servei d'Ocupació de Catalunya i l'Ajuntament de Tarragona.

El procés de selecció dels joves es va començar al mes de desembre i el dia 3 de gener van començar ja definitivament a treballar, amb cursos de formació previs. Alhora, també compten amb 135 hores dedicades a l'aprenentatge de llengua per poder-se comunicar millor amb els usuaris dels centres cívics. Tal com fixa la llei d'estrangeria, cap dels joves seleccionats no podia tenir antecedents penals i havien d'haver complert els 18 anys -els participants en tenen de 18 a 21-. S'hi van presentar un total de 40, però només 10 van aconseguir la plaça, si bé el consistori -en funció dels pressupostos- es planteja ampliar aquest mateix any el programa per donar resposta a la demanda.

Complir les expectatives d'ocupabilitat


Un dels motius pels quals aquests joves acaben en una situació precària és perquè no aconsegueixen feina ni tampoc cursar estudis reglats. Segons la consellera Paula Varas, aquest programa precisament vol suplir aquesta mancança i fer complir, així, les "expectatives d'ocupabilitat". Un cop finalitzi el 2022, tindran experiència i coneixements per demanar feina ja en el sector privat.

La seva presència als centres cívics, a més, pot ajudar al treball comunitari i a la inclusió social d'uns joves que "si l'administració no actua, la part més afectada és la població". Malgrat que l'Ajuntament dona preferència en els seus programes socials a les dones, en aquesta crida cap dona tutelada o extutelada complia els requisits per participar-hi.

Yasser, un noi de 19 anys que abans estudiava un curs d'electricitat, és precisament un dels seleccionats per prendre-hi part. Davant dels mitjans ha explicat que la seva tasca consisteix a atendre el telèfon, ajudar en tràmits com ara la targeta del bus, gestionar material del gimnàs o les claus del local. "Ho fem amb un somriure perquè la gent se senti més còmode", ha afegit.
 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges