Cookie control
Dimecres, 03 de Juny de 2020

Es troben les bases de dues torres de la muralla de la Selva del Camp del segle XIV

Les obres del tomb de muralles també han deixat al descobert un dipòsit d'aigua

21 de Novembre de 2017, per Arnau Martínez
  • Detall de la Torre de les Pletes

    Arnau Martínez

  • Torre de la Batalla

    Arnau Martínez

  • Torre de les Pletes i dipòsit d'aigua

    Arnau Martínez

Les obres del tomb de muralles de la Selva del Camp han deixat al descobert diverses restes arqueològiques, les bases de dues torres de la mateixa muralla i el que podria ser un dipòsit d'aigua. Les torres en qüestió són la de la Batalla i la de les Pletes, o coneguda també com la de l'Arquebisbe. La primera es troba davant les escales dels rentadors i la de les Pletes a un dels cantons de la plaça. D'altra banda, junt amb la segona s'ha destapat una estructura recoberta amb un ciment impermeabilitzant denominat 'opus caementicium', cosa que fa preveure que es tracti d'una bassa d'estancament d'aigua. A més, a la torre de les Pletes, que és la que es troba en millor estat, de conservació s'han excavat restes iberes.

Nucli poblacional fora de muralles abans del segle XIV

La troballa ha suposat poder situar la torre de la Batalla i de les Pletes, dos monuments que fins ara no es tenien registrats. Només l'historiador Joan Pié les va documentar als Annals, una obra on l'autor va interpretar els principals documents que basteixen la història de la vila des dels seus orígens fins al segle XIX. Joan Pié va situar la torre de la Batalla davant del camí dels Molins i és una de les més antigues que tenia la Selva. Ambdues es van reformar al segle XIV a través d'un decret reial durant la Guerra dels Dos Peres (1356-1375).

Les dues torres formen part del traçat del nucli emmurallat de la població, però el dipòsit d'aigua podria ser una bassa, un element que "evidenciaria que a fora de les muralles del segle XIV vivia gent", manifesta l'historiador local Guillem Puig. Una teoria, la de Puig, que es reforça si es té en compte el nucli poblacional que es va trobar durant l'aixecament de la plaça de les Pletes la dècada passada. En aquell moment, els carrers i les cases descoberts es van tapar. A Puig li agradaria que aquesta vegada fos diferent i "quedés a la vista". L'historiador afegeix que aquestes troballes "ens han d'ajudar a entendre com era la Selva".

Les restes arqueològiques es taparan i es continuaran les obres

Des de fa un mes, aproximadament, hi ha arqueòlegs treballant sota la supervisió del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Si no surt res de nou, tenen previst acabar la seva tasca aquesta mateixa setmana. Després d'aquestes tasques, les obres del tomb de muralles continuaran amb el mateix projecte. Pel que fa al tanc d'aigua, segons l'Ajuntament del municipi, els arqueòlegs creuen que és un dipòsit de la mateixa torre de les Pletes que servia per emmagatzemar l'aigua que es recollia del rec de la vila provinent, en el darrer tram, de l'aqüeducte dels Ponts. Una suposició que s'acabarà de corroborar els propers dies amb els estudis corresponents.

Seguint les recomanacions de la Generalitat, les restes arqueològiques es cobriran amb una lona tèxtil i es taparan amb sorra. El regidor d'Obres públiques i Patrimoni de l'Ajuntament de la Selva del Camp, Enric Roberto, assegura que "és pitjor deixar-ho al descobert perquè es desgasta i es fa malbé més ràpid i amb un vidre hi ha problemes de condensació". L'administració local preveu que la zona que ocupa la muralla, una vegada oculta, es marqui amb el color de les llambordes, que seran diferents de la resta del carrer. També es col·locarà una placa amb el nom de la torre feta pel picapedrer del municipi Florenci Andreazini i un panell informatiu.

El consistori ja havia previst trobar la base de la torre de la Batalla en aquesta primera fase de les obres, però no de la de les Pletes. Això ha fet alentir el desenvolupament dels treballs. "No s'avança amb la rapidesa que estava previst", explica Roberto. La setmana vinent es començarà una segona fase que preveu seguir arranjant els serveis d'aigua i de clavegueram, enterrar el cablejat aeri i començar a ampliar les voreres. El projecte inicial de la remodelació del tomb de muralles està dotat amb un pressupost de 2,3 milions d'euros i serà la iniciativa més important al poble per aquest mandat.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics