Dimarts, 14 de Maig de 2024

La URV participa en un projecte europeu per la dignificació i professionalització dels cuidadors

Value Plus proposa un sistema per millorar la qualitat laboral de les persones assistents, professionalitzar la seva feina i facilitar la seva mobilitat arreu d’Europa

10 de Juliol de 2019, per Redacció
  • Una cinquantena de persones han assistit a la conferència final del projecte, al campus Catalunya

    Cedida

Dignificar, donar reconeixement professional i facilitar la mobilitat arreu d’Europa dels assistents familiars ha estat l’objectiu principal de Value Plus ('Validating Learning Outcomes of caregiverns in Europe'). Es tracta d’un projecte europeu en el qual participa la Universitat Rovira i Virgili (URV), i que dimarts 9 de juliol va reunir una cinquantena de persones al campus Catalunya per assistir a la conferència final. El projecte, en el que també hi participen institucions i associacions d’Itàlia -que el lidera- França i Romania, ha desenvolupat durant dos anys una sèrie de metodologies i eines per estandarditzar els criteris de certificació professional que els diferents països utilitzen per acreditar els cuidadors familiars.

“El projecte va sorgir de la necessitat de cercar una solució a la falta de reconeixement laboral, social i econòmic que actualment tenen els cuidadors professionals”, explica la coordinadora del projecte, investigadora del grup de recerca en Anàlisi Social i Organitzativa, del Departament de Gestió d’Empreses de la URV, Rosalía Cascón. En els darrers anys s’ha detectar una presència massiva de treballadors no qualificats i sense habilitats i certificació de competències, fet que fomenta el mercat de treball il·legal. Alhora, aquells treballadors que tenen experiència i formació es troben dificultats per a què se’ls reconeguin aquestes competències.

Una altra de les problemàtiques detectades és que cada país fa un procés de certificació diferent per reconèixer les competències d’aquest col·lectiu. “Això suposa un problema a l’hora de poder donar-li al cuidador un títol que es tradueixi en un contracte de treball reconegut”, afegeix Cascón. Aquesta diferència de criteris impedeix la mobilitat dels assistents, que veuen com la seva feina no està reconeguda si canvien de país.

En aquest sentit, durant dos anys s’ha treballat en comparar les vies de formació, reconeixement i validació dels proveïdors d’assistència domiciliària de cada país involucrat en el projecte. Com a resultat, s’ha proposat un sistema estandarditzat de transferència de crèdits per a l’educació i formació professional que permeti, d’una banda, augmentar la qualitat dels serveis de cura familiar i, de l’altra, facilitar la seva mobilitat internacional.

A la conferència final del projecte van participar treballadors, formadors, institucions i investigadors que van posar en comú les seves experiències per buscar solucions a dificultats que es troben en l’exercici de la seva tasca. El projecte Value Plus iniciarà ara una fase d’experimentació al llarg dels propers sis mesos, en què es posarà a prova aquest nou sistema d’acreditació en els països socis del projecte.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges