Dijous, 02 de Maig de 2024

La veu de les mares solteres

L'associació Madres Solteras por Elección treballa en la defensa dels drets i la visibilitat d'aquest col·lectiu

29 d'Octubre de 2018, per Enric Garcia Jardí
  • Luisa Sáez és la delegada de l'associació a Catalunya.

    Cedida

“Ser mare soltera per elecció t'ofereix moltes alegries. És el teu projecte vital, i l'has pogut dur a terme. En aquest sentit ens sentim molt felices. Ara bé, no deixa de ser una realitat que comptem amb la meitat de suport que la família tradicional”, afirma Luisa Sáez, delegada de l'associació Madres Solteras por Elección a Catalunya. Aquest col·lectiu, que el passat dissabte 20 d'octubre es va presentar a Tarragona, defensa els drets i la visibilitat d'un sector de població que, tal com reivindica Sáez, contribueix a “millorar la natalitat en una societat que cada cop més envellida”. És per aquest motiu que Sáez lamenta, entre altres greuges comparatius, que se'ls penalitzi des de l'àmbit fiscal: “Les persones paguen més impostos en funció de si cobren més o menys, però també caldria tenir en compte que en el nostre cas representem l'únic sustent de les nostres famílies”.

“Hem d'aconseguir una llei que ens empari”, assegura Sáez. A banda de la qüestió fiscal, des de l'associació també demanen que s'avenci, per exemple, en matèria de conciliació familiar. “S'obliden de nosaltres, i els nostres fills perceben aquest malestar, perquè no tenen el doble de dies per estar amb els seus cuidadors”, conclou.

La delegada de l'associació Madres Solteras por Elección a Catalunya constata que, tant en l'equiparació de drets com en la visibilitat pública “queda molta feina per fer”. No obstant això, Sáez es mostra optimista i afirma que “cada vegada la societat està més conscienciada” respecte als models familiars emergents. En aquest sentit, també considera que “treballar des de Catalunya és una sort, perquè és una societat plural i oberta, habituada a la diversitat”.

L'associació, nascuda el 2007 i amb delegacions en 17 comunitats autònomes de l'Estat, a banda d'esdevenir la veu que projecta les peticions d'aquest col·lectiu, també treballa per normalitzar la situació dels seus fills. “L'any passat, a la meva filla petita, els seus companys li deien que era impossible que no tingués pare. Aquests nens pensen això perquè a tot arreu el model que reben és el biparental”, afirma Sáez. Per sensibilitzar la societat, creu que a Catalunya s'han de potenciar els estudis sobre aquesta qüestió, que considera “escassos”.

En comprovar que diverses persones de la demarcació s'inscrivien a l'associació, van creure oportú “crear una coordinació territorial a Tarragona perquè les interessades es puguin reunir amb més facilitat, sense necessitat de desplaçar-se a Barcelona, on s'agrupen la majoria de sòcies”. En els darrers anys, les alternatives al model familiar biparental han crescut en la nostra societat. Segons l'Instituto Nacional de Estadística (INE), el nombre de famílies monoparentals registra un increment d'un 8% anual a l'Estat. Cada vegada hi ha més persones, doncs, que opten per acomplir el designi d'esdevenir progenitores encara que, en aquell moment concret, no estiguin en parella. Les dades de l'INE també indiquen que el 80% de les llars monoparentals estan encapçalades per una dona.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics