Diumenge, 17 de Novembre de 2024

La vida quotidiana dels selvatans durant els bombardejos de la Guerra Civil

El documental estrenat aquest divendres a la Selva es presentarà, properament, en d’altres municipis del Camp de Tarragona

28 de Novembre de 2015, per Isabel Martínez
  • El docuemntal recull una dotzena de testimonis

    Cedida

  • Cedida

A través d’una quinzena de testimonis d’entre 83 i 92 anys d’edat, el documental  Por al cel. La vida a la Selva durant els bombardeigs feixistes al Camp de Tarragona (1936-1939), realitzat per la periodista Marta Trill i l’historiador Axel Baiget, aborda la vida quotidiana dels selvatans durant els bombardejos al Camp de Tarragona entre 1936 i 1939. El documental, estrenat aquest divendres al Castell de Paborde de la Selva del Camp, ha estat editat per Canal Camp.

Segons explica Axel Baiget, l’objectiu del documental és narrar com els selvatans van afrontar quotidianament aquest període bèl·lic en què (per primer cop a la història) la reraguarda va patir una gran mortaldat a causa dels atacs aeris amb bombes. El disseny d’un Pla de Refugis, les conseqüències d’un bombardeig, la pèrdua d’un familiar en un d’aquests atacs, el trasllat de l’hospital de Reus a la Selva o la construcció del camp d’aviació, són alguns dels temes que el documental aborda a partir de la veu dels testimonis.

Els 45 minuts del documental busquen explicar a través “d’històries  personals” una sèrie de temes que permeten entendre molt bé “la història general”  del que va succeir durant aquell període en el municipi, segons Baiget que, alhora, posa èmfasi en afirmar que es tractava de defugir “la fredor històrica” que la narració d’experts podia oferir. De la quinzena d’informants, una dotzena van viure directament la Guerra Civil mentre que els tres restants són fills de membres de la Junta de Defensa Passiva, que expliquen algunes dades sobre els seus progenitors i sobre la seva actuació. Els fills d’aquests membres de l’organisme que organitzava la defensa viuen, actualment, fora vila.

Diversos bombardeigs feixistes al municipi

Atès que el Camp de Tarragona va ser una de les zones geogràfiques catalanes més castigades pels bombardeigs,  el terme de la Selva del Camp en va patir, concretament, tres, tot i que allunyats del nucli antic. En un d’aquests atacs, els feixistes van bombardejar el camp d’aviació de la Montoliva o de Vilallonga, fet que va provocar dos morts malgrat que no eren residents del  poble. A més, Baiget ha localitzat dos altres selvatans que van morir en dues de les altres operacions aèries que es van fer a Reus i a Barcelona tot i que no descarta que hi puguin haver altres víctimes no comptabilitzades. 

L’historiador explica que “el documental vol ser un acte de justícia de totes les persones que no han tingut veu durant els 40 anys de la dictadura”. Després de l’estrena a la Selva, els autors del documental faran presentacions de l’audiovisual a diferents municipis de la zona com ara Reus i Tarragona i a Barcelona perquè “les vivències de la Selva es poden extrapolar a tots els pobles del Camp de Tarragona i de Catalunya, i la gent es pot sentir identificada”.

Baiget també precisa que el documental s’anomena Por al cel perquè en “una societat pagesa com la de la Selva el 1936”, els habitants del poble tenien el cel com a referència quotidiana  per decidir les tasques agrícoles i, durant aquesta etapa, “tenien la por col·locada allà dalt, des d’on venia la mort”.  

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital documental bombardeigs la selva

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics