Dimecres, 24 d'Abril de 2024

Registrats divuit terratrèmols davant la costa des del passat 28 d'octubre

Els últims dos sismes van tenir lloc aquest passat dimecres, amb magnituds 1,9 i 1,2 graus a l'escala de Richter

06 de Novembre de 2014, per ACN
  • Es registren una gran quantitat de sismes davant la costa tarragonina

    ACN

La xarxa de sismògrafs de l'Institut Geològic de Catalunya (IGC) ha detectat fins a divuit terratrèmols davant la costa de l'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp) i l'Ametlla de Mar (Baix Ebre) des de l'inici de la sèrie el passat 28 d'octubre. Els dos últims van tenir lloc aquest dimecres: el més intens, cap a dos quarts de set de la tarda, amb 1,9 graus a l'escala de Richter; anteriorment, a dos quarts de tres de la matinada, se'n va produir un d'1,2 graus. La constatació que a la zona no s'estan produint activitats humanes susceptibles de generar sismes reforça la teoria que es tracta d'un fenomen d'origen natural. La notícia va aixecar suspicàcies al territori arran l'episodi del projecte Castor.

L'experta en sismologia de l'Observatori de l'Ebre, Estefania Blanch, ha apuntat que l'alliberament d'esforços d'una petita falla dins del mar podria estar darrere d'aquest eixam de petits terratrèmols. Amb tot, en la línia d'altres científics, ha remarcat la necessitat de depurar les localitzacions. Segons els primers registres, els sismes -la xarxa de l'IGC, d'abast regional, permet, d'entrada, detectar més moviments que l'estatal de l'IGN- es localitzen al llarg d'una falla orientada de nord-oest a sud-est. En canvi, els trencaments cartografiats a la zona són paral·lels a la costa i a la falla del camp -situada a terra-, seguint una orientació de nord-est a sud-oest.

Tot i que no són freqüents, els fenòmens sísmics en aquesta zona tenen com a precedent més important el terratrèmol de l'any 2005 a la zona de la plataforma petrolífera Casablanca, amb 4,9 graus a l'escala de Richter. La companyia Repsol, que gestiona l'explotació, ha negat haver iniciat encara els sondejos per buscar més bosses de petroli que té autoritzats. Una pràctica que, segons els experts, no podria generar aquests moviments, com tampoc l'estudi geofísic que ha encarregat la central nuclear de Vandellòs, pròxima als epicentres del terratrèmol, tot i que l'empresa que l'explota assegura no haver-los percebut.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics