Dimecres, 15 de Maig de 2024

Un detingut a Tarragona en un operatiu estatal contra una estafa piramidal en la formació de criptomonedes

23 de Març de 2022, per
  • El bitcoin, una de les criptomenedes més populars

    Pixabay

La Policia Nacional espanyola ha desarticulat una organització presumptament dedicada a fer estafes piramidals en formació d'inversió en trading i criptomonedes. S'han detingut un total de vuit persones, tres a Catalunya, que conformaven la cúpula d'una acadèmia que suposadament formava en transaccions financeres.

Els seus integrants es dedicaven a persuadir joves, alguns menors d'edat, amb la promesa de grans guanys econòmics després de formar-los en inversions financeres i fer operacions no permeses a l'estat espanyol. Inicialment captaven les víctimes a Barcelona tant abordant-los en parcs públics com a través d'esdeveniments presencials organitzats en hotels i arribaven a utilitzar tècniques de persuasió pròpies d'organitzacions sectàries.

La investigació es va iniciar fa un any quan els investigadors, després de la denúncia formulada per una associació de víctimes de sectes, van detectar l'existència d'una acadèmia de formació que des de l'any 2019 captava joves, inicialment a Barcelona i posteriorment a la resta de l'estat, amb la suposada intenció de formar-los en trading o negociació a curt termini de criptomonedes i altres productes financers.

Els investigadors van poder comprovar que el centre formatiu s'oferia inicialment per a ensenyaments en línia en la negociació de productes financers a curt termini, prometent a estudiants joves guanyar quantioses sumes de diners sense treballar. Tanmateix, una vegada que estaven matriculats, l'ensenyament passava a tenir un paper secundari i l'organització es dedicava a pressionar-los per captar nous estudiants conformant així una estafa de tipus piramidal. Les indagacions dels agents van permetre esbrinar que la plataforma formativa era la successora d'una altra sobre la qual requeia una advertència de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). A més, el líder de l'organització ja havia participat en altres estafes piramidals i coneixia membres de la cúpula directiva de l'acadèmia a altres països.

També es va constatar el canvi de la denominació de la mercantil, per evitar que les potencials víctimes poguessin vincular el nom de la plataforma a una presumpta estafa amb una cerca ràpida a la web. La forma de captar potencials víctimes de la plataforma era mitjançant la trobada física, abordant joves a parcs públics, o a través d'esdeveniments presencials en hotels i altres establiments organitzats per una mercantil diferent, que els convidava a sumar-se a un moviment que els permetria oblidar-se de la vida laboral ordinària i assolir la "llibertat financera" si s'inscrivien a la plataforma formativa.

Per això, de manera virtual, els membres principals de la trama es mostraven molt actius a diferents xarxes socials, exhibint una vida plena de luxes que, segons ells, havien aconseguit gràcies a la formació en trading de l'acadèmia.

Entre les víctimes de la presumpta estafa, els investigadors van detectar menors d'edat amb un nivell d'estudis bàsic i d'altres que, si tenien estudis superiors, no tenien cap relació amb els mercats financers, a més de no comptar-ne cap amb formació ni experiència prèvia en inversions borsàries. Quan eren captats per inscriure's a la formació, l'activitat d'ensenyament passava a un segon pla i es pressionava els nouvinguts perquè es dediquessin a captar noves víctimes als seus entorns més propers, com amistats i escoles. Les quantitats econòmiques exigides per l'organització per a la inscripció a la formació financera consistien en un primer ingrés de 200 euros i una quota mensual de 150 euros. Després que les víctimes captessin dues persones més deixaven de pagar la quota mensual i a partir de la seva tercera captació, començarien a cobrar mensualment de la piràmide.

Perquè la captació fos eficient, se'ls proporcionarà instrucció i guions per abordar i persuadir nous membres potencials. La pressió sobre els joves perquè abandonessin els seus estudis i fins i tot tallessin les relacions familiars i que així poguessin bolcar-se en l'activitat de l'organització, fregava determinades tècniques de pressió pròpies de les sectes.

Fins i tot dues adolescents captades quan tenien 17 anys van arribar a abandonar el domicili familiar per conviure amb membres de l'organització. Pel que fa a l'activitat formativa que duia a terme la plataforma, consistia en una sèrie de classes virtuals enregistrades en vídeo, a través de les quals es fomentava entre d'altres la compra-venda d'opcions binàries i operacions amb palanquejaments, que estan prohibides a l'estat espanyol i a la Unió Europea.

Per fomentar aquestes operacions i reforçar la credibilitat de la rendibilitat i la fiabilitat de l'acadèmia, un dels principals formadors de l'organització mostrava al seu compte, suposadament auditat per una coneguda web d'auditoria financera, un històric de negociacions realitzat després d'una manipulació informàtica, en què es podia observar que les inversions havien tingut un percentatge d'encert d'entre el 75% i el 80%.

Les indagacions dutes a terme pels investigadors van detectar que, segons les publicacions de la mateixa organització, només el principal líder, hauria pogut ser responsable de la captació directa i indirecta d'unes 2.500 persones. A la fase final de la investigació els agents van arrestar com a presumptes responsables dels delictes d'estafa, publicitat enganyosa i pertinença a organització criminal, a un total de vuit persones, entre els quals hi ha els dos principals líders de l'organització, a diferents demarcacions, Barcelona (dos), Tarragona (un), Alacant (un), Santa Cruz de Tenerife (dos), Madrid (un) i Màlaga (un).

En col·laboració amb la CNMV s'ha treballat conjuntament a l'hora obtenir informació sobre l'entramat investigat. En aquest sentit, la CNMV ha publicat una advertència de l'empresa sobre la qual pivotava la investigació. Novament la Policia Nacional espanyola recorda que és fonamental la col·laboració ciutadana en la prevenció i la detecció d'aquest tipus de fraus, per així disposar, de primera mà, de tota la informació sobre aquestes organitzacions.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges