Dimarts, 19 de Març de 2024

Una llar per a les persones sense sostre

La Fundació Bonanit ha atès prop de 6.000 usuaris durant els seus gairebé 11 anys de trajectòria a Tarragona

04 de Juny de 2017, per Text: Marc Busquets/ Fotografies: Alba Sancha
  • Un dels usuaris de l'alberg a l'entitat, esmorzant

    Alba Sancha

  • Els voluntaris de 'Cafè i caliu' proporcionen l'esmorzar als usuaris

    Alba Sancha

  • L'alberg té diversos espais d'ús comú per als usuaris

    Alba Sancha

  • La Fundació Bonanit disposa de 32 places per atendre persones sense llar

    Alba Sancha

  • Els donatius de roba, articles d'higiene i aliments d'entitats i particulars són un suport per a la Fundació

    Alba Sancha

Tot va començar farà onze anys. Una onada de fred es va instal·lar a casa nostra tot provocant unes inusuals baixes temperatures. A Tarragona, una persona sense sostre va aparèixer morta, el que va sacsejar la ciutat. Des de la columna ‘La plumilla, al Diari de Tarragona, el periodista Antoni Coll va demanar la suma d’esforços de tot el teixit social per evitar que un fet tan trist es produís de nou. Aquesta va ser la primera pedra d’un gran projecte, la Fundació Bonanit, que presideix el propi Coll.

Estades de 15 nits

Amb l’objectiu d’atendre les persones sense llar, l’entitat ha anat consolidant-se al llarg d’una dècada fins a convertir-se en un referent. Al seu alberg de la Part Alta (a la plaça de les Peixateries Velles, a l’antiga casa del transeünt), l’equip de l’organització acull els qui ho necessiten. “Es tracta, simplement, de ser amable, de fer que tothom que arriba per demanar ajuda se senti còmode”, exposa una de les integrants d’aquest, Teresa Beà. “Molta gent ens agraeix de tot cor el que fem, i això no té preu”, subratlla, "perquè acollim gent que poca gent acolliria".

Un cop una persona arriba a l’alberg per ser atesa, s’activa un protocol d’atenció que inclou diverses etapes, tals com una entrevista personal per conèixer la seva situació actual, i la cessió d’un llit per un termini de quinze nits (l'entitat disposa de 32 places). “L’únic requisit exigible per accedir a l’alberg és que no es tracti d’una persona violenta, ni que quan ingressi estigui en estat d’embriaguesa o sota l’efecte de les drogues, perquè podrien causar conflictes interns”, detalla el coordinador Diego de la Vega.

La celebració dels 10 anys

Gràcies a l’aliança amb altres organismes socials de la ciutat i de la demarcació, les persones ateses poden fer un parell d’àpats (l’esmorzar, amb el suport del projecte 'Cafè i caliu' de Càritas i els seus voluntaris, i el sopar) i ocupar-se de la seva higiene. De fet, fins i tot poden optar a un servei d’assessorament amb l’objectiu de trobar una solució als seus problemes i inserir-se al mercat de treball. Pel que fa al perfil dels usuaris, des de la Fundació Bonanit s’apunta que no n’hi ha cap de concret. La crisi, és cert, ha fet estralls. “S’ha notat, i molt. Tenim més sol·licituds d’ajuda de gent jove i del país que anys enrere”, fan constar des de l'entitat.

L’any passat, el de la celebració de la primera dècada de la Fundació Bonanit, es van organitzar tot un seguit d’actes benèfics i es va segellar la continuïtat dels convenis de col·laboracions amb diverses administracions (l’Ajuntament de Tarragona i la Diputació en són un parell d’exemples). L’objectiu, enguany, segueix la línia dels anteriors. Visibilitat i majors recursos per donar resposta a una necessitat que, tot i l’anunciada per alguns recuperació econòmica, encara sacseja famílies vulnerables del territori.

Segons els càlculs de l’organisme, la Fundació Bonanit ha atès prop de sis mil usuaris des de la seva posada en marxa, i setmanes enrere es va involucrar en el recompte de persones sense sostre fet a Tarragona, que en va detectar quaranta-nou pernoctant als carrers de la ciutat. Els donatius d'aliments (llet, llegums i productes envasats de llarga durada), roba i articles d'higiene poden fer-se a l'alberg, de dilluns a divendres, entre les 9 i les 11 del matí.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Fundació Bonanit Reusdigital
Fundació Bonanit Reusdigital
Fundació Bonanit Reusdigital

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Obol  05 de Juny de 2017

El que fa....

....la Fundació Antoni Coll no té preu, ara bé, també és molt trist que tanta gent tingui que viure de caritat quan tenim uns governants que no paren d´ embutxacar-se amb el que cobren i amb el que roben