Divendres, 26 d'Abril de 2024

Vilanova d'Escornalbou assoleix un 57% de recollida selectiva en un mes

Aquest és el primer municipi del Baix Camp que ha posat en marxa el programa innovador la Bona Brossa per invertir en el poble els diners aconseguits amb la recollida selectiva

20 de Març de 2019, per Redacció
  • Foto de família a Vilanova d'Escornalbou

    Cedida

El municipi de Vilanova d'Escornalbou ja té les primeres dades de la recollida selectiva dels residus després d'iniciar el programa innovador la Bona Brossa, i ha passat del 34 per cent de mitjana anual l'any passat al 57% assolit el mes de gener de 2019. L'objectiu que té plantejat el municipi és arribar al 60% de mitjana anual durant enguany, de manera que amb els diners aconseguits per l'augment de la recollida selectiva, és a dir 4.160 euros, es comprarà i s'instal·larà al municipi un desfibril·lador, a més de fer altres accions de promoció de la salut. Aquest projecte ha estat decidit mitjançant un procés participatiu per un grup de veïns i veïnes del poble, que formen el grup motor que està impulsant la Bona Brossa al municipi.

Pel que fa als resultats concrets obtinguts, la recollida selectiva a Vilanova d'Escornalbou de la fracció orgànica ha passat del 9% al 14%, dels envasos lleugers del 8% al 12%, el paper del 7% al 12% i els envasos de vidre del 5% al 15%.

D'altra banda, està previst que a primers d'abril els municipis de Maspujols i l'Aleixar posin en marxa també la Bona Brossa, després que els respectius grups motors de veïns hagin decidit també en què invertiran els diners aconseguits amb la recollida selectiva. Així, en el cas de Maspujols s'ha decidit realitzar diverses millores a la piscina per potenciar aquest espai com a lloc de trobada i de relació del municipi, mentre que a l'Aleixar els veïns i veïnes han decidit que els diners s'inverteixin en crear un parc de salut, que han acordat instal·lar al costat de la pista poliesportiva.

Per altra banda, a Riudoms, el grup motor sorgit entre l'alumnat de l'IES Joan Guinjoan han apostat per destinar els diners que es recullin amb la Bona Brossa a la lluita contra el càncer, per la qual cosa s'han iniciat converses amb la fundació FUNCA, entitat que treballa per obtenir i difondre informació epidemiològica sobre el càncer a les comarques de Tarragona i dur a terme activitats de prevenció d'aquesta malaltia, per determinar la materialització d'aquesta proposta.

En tots els municipis, a més, els ajuntaments fan una important inversió per renovar completament les àrees de contenidors de superfície que tenen instal·lades, amb l'objectiu de facilitar la recollida selectiva a la ciutadania. Cal tenir en compte que, en molts casos, els contenidors instal·lats tenen més de 20 anys.

La Bona Brossa, la recollida selectiva amb valor social

La Bona Brossa és un projecte pioner, impulsat per l'empresa pública de gestió de residus Secomsa i pel Consell Comarcal del Baix Camp amb la col·laboració dels ajuntaments. Es basa en els principis de l'economia circular i en el valor econòmic que tenen els residus procedents de la recollida selectiva, alhora que vol aconseguir que els municipis arribin al 60% de mitjana anual de recollida selectiva de qualitat exigit per la Unió Europea als seus estats membres. La Bona Brossa pretén que la ciutadania percebi directament i de forma tangible els beneficis de fer a casa una bona recollida selectiva de les diferents fraccions dels residus. Per aquest motiu, els diners que aconsegueixi Secomsa amb l'increment de la recollida selectiva en cada municipi es retornarà a la població per tal que ho inverteixi en un projecte social proposat i decidit per la ciutadania, que beneficiï el conjunt del poble. La Bona Brossa té el suport econòmic d'Ecoembes, Ecovidrio i l'Agència de Residus de Catalunya.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics