Dilluns, 25 de Novembre de 2024

Francesc Quílez: 'Fortuny és un pintor molt estimat però poc valorat'

El cap del Gabinet de Dibuixos i Gravats del MNAC reivindica la figura del pintor reusenc

26 de Maig de 2013, per Joan Marc Salvat
  • El Museu de Reus acull 'La vicaria', de Fortuny

    Cedida

Aprofitant les sinèrgies de la coproducció 'Fortuny, el mite', el Museu de Reus i el MNAC organitzen un curs monogràfic per entendre l'obra de Marià Fortuny, de la mà de sis especialistes en el seu art, la història i el seu entorn. 'Fortuny en context' –centrarà la vessant acadèmica a Barcelona, a la seu del MNAC– "permetrà aprofundir en el seu coneixement, comprendre'l i contextualitzar-lo" descriu Quílez, responsable del gabinet de Dibuixos i Grabats del MNAC i comissari de la mostra.

L'orientalisme i l'inici de la reproducció fotogràfica

Jordi Àngel Carbonell, també comissari i professor d'Història de l'Art de la Universitat Rovira i Virgili, donarà el tret de sortida a les explicacions sobre Fortuny. Carbonell, un dels principals entesos en l'orientalisme pictòric, introduirà aquesta faceta de Fortuny; una característica en què l'artista es va prodigar especialment i del qual n'és el principal exponent en la segona meitat del segle XIX. 

Els assistents també podran atendre les explicacions de José Luis Díez, responsable de Col·leccions d'Art del Segle XIX del Museu del Prado de Madrid. Destaquen també les explicacions de dos professors de la Universitat Pompeu Fabra entorn a la fortuna iconogràfica de la guerra d'Àfrica, que comptaran amb el rerefons de la Batalla de Tetuan. Finalment, cal mencionar l'especial atenció a la fotografia. "La guerra d'Àfrica és el primer conflicte que tindrà una gran cobertura gràfica, començant pels gravadors. Explica els principis de la tècnica de la reproducció fotogràfica", exposa Quílez. 

Fortuny, menystingut

Entre les seves paraules, Quílez mostra el seu interès i la seva admiració per Fortuny, a qui considera "un dels grans mestres". És per això que el comissionari de la mostra argumenta que massa sovint s'ha menystingut la figura de Fortuny: "Des del punt de vista de què és el cànon de la pintura occidental, no ha tingut el reconeixement ni la valoració que mereixeria", explica. Per Quílez, Fortuny és un pintor "dotat d'una capacitat i d'unes facultats absolutament incomparables i tècnicament excel·lent".  

En una lectura allunyada de la tècnica artística, Quílez considera que el pintor reusenc forma part de "l'imaginari sentimental de la gent i ha estat un pintor molt estimat en la tradició catalana, però poc valorat". Per això, conclou, "és el principal pintor del segle XIX després de Goya".

En acabar la jornada del 27 de maig al MNAC, l'activitat es traslladarà al Museu de Reus, on els mateixos Quílez i Carbonell guiaran els assistents a través de les quaranta-cinc peces que protagonitzen l'exposició 'Fortuny, el mite'. Per la directora del Museu de Reus, Anna Figueras, "tant l'exposició com les activitats paral·leles signifiquen anar de la mà del gran Museu Nacional d'Art de Catalunya". Per Figueras, la coproducció garanteix la "difusió, ens situa a l'òrbita del MNAC i ens obre pas a futures col·laboracions".

En aquest nou escenari, Figueras ha avançat que ja s'està treballant amb els responsables del MNAC per dedicar una mostra a l'artista Josep Tapiró. "És el següent fill il·lustre que ens toca donar a conèixer", conclou. 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics