Dimarts, 30 d'Abril de 2024

Conclou la consulta prèvia per a la redacció de l'ordenança de la ZBE de Reus

Durant un mes aproximadament, la ciutadania ha pogut llegir la memòria presentada per l'Ajuntament de Reus i aportar la seva opinió al respecte

  • La regidora Dolors Vázquez amb el mapa de la zona de baixes emissions de Reus que es planteja actualment

    Cedida

Fa aproximadament un mes es va anunciar que l'Ajuntament de Reus espera aprovar l'ordenança municipal de la futura zona de baixes emissions abans de 2025 i que per tal de definir el document hi hauria un conjunt de processos participatius.

Aquest dimecres ha conclòs la consulta prèvia a la ciutadania per a la redacció de l'ordenança, un procés participatiu que ha recopilat un total de 28 aportacions a la web de Reus Participa. Aquestes plantegen diverses actuacions: més rotondes en avingudes que agilitzin el trànsit, més estacions del servei de bicicleta compartida -a zones com el Campus Bellissens de la URV, instal·lacions esportives o polígons-, o la gratuïtat dels pàrquings que s'hagin d'habilitar al voltant de les avingudes principals com a conseqüència de la zona de baixes emissions.

La futura ZBE de Reus cobrirà 2,68 km2 de zona totalment urbana i es delimita, principalment, a partir de les avingudes, com ara la de Països Catalans o la de Marià Fortuny

També hi ha qui considera que s'hauria de trobar una altra zona de la ciutat on aplicar les restriccions, qui reclama més pàrquings per a motocicletes i qui planteja la peatonalització de vials com ara l'avinguda Prat de la Riba o el carrer Misericòrdia. Altres ciutadans i ciutadanes proposen l'excepció de la normativa restrictiva per als vehicles amb usuaris amb discapacitat superior o igual al 33% i per als residents.

Ara, des del pròxim dia 15 fins al 30 d'abril, l'Ajuntament de Reus ha de fer un retorn de les propostes recollides i especificar quines accepten i tindran en compte i quines rebutgen.

La futura zona de baixes emissions ha d'implementar-se per llei

L’article 14.3.a de la Llei 7/2021, de 20 de maig de canvi climàtic i transició energètica, estableix que els municipis de més de 50.000 habitants han d’establir zones de baixes emissions (ZBE) per tal de reduir les emissions derivades de la mobilitat. Segons les dades del padró municipal, la població de la ciutat de Reus a 1 de gener de 2023, aprovades al novembre del mateix any, és de 108.479 habitants i, per tant, li és d’aplicació l’establiment de zones de baixes emissions.

L'Ajuntament de Reus ha estat beneficiari d'una concessió d'un ajut de 4,7 MEUR dels fons europeus Next Generation, dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) en el marc de la convocatòria 2021 del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per a la implantació de zones de baixes emissions i la transformació digital i sostenible del transport urbà.

També ha rebut un dels ajuts a ens locals per a actuacions de disseny i implantació de Zones de Baixes Emissions de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya per un import de gairebé 134.000 euros.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics