Divendres, 20 de Juliol de 2018

El BBVA assegura que no denunciarà els ocupes i la CUP els avala

Els cupaires diuen haver fet un procés de mediació per aconseguir la reubicació de les famílies que el govern no reconeix

  • Debat entre veïns, ocupants i regidors de la CUP

    Enrique Canovaca

  • Enrique Canovaca

  • Enrique Canovaca

  • Edgar Fernández, durant la roda de premsa

    Enrique Canovaca

El procés que iniciaran les famílies que ocupen un bloc al carrer de Joan Coromines, per poder ser reubicats en pisos buits del BBVA a Reus, queda invalidat davant les afirmacions de l'Ajuntament que no compleixen amb els requisits mínims. La CUP, que ha avalat l'actuació de les famílies i diu entendre també les queixes veïnals, ha estat durant aquests dies parlant amb una agència externa de l'entitat bancària que es dedica a la coordinació social, per tal de trobar una solució mediada i que es pugui fer efectiva la reubicació.

Fonts del BBVA, però, han volgut aclarir que ells no poden reubicar a les famílies de forma automàtica, que es limiten a informar del procés i que la darrera paraula la té l'administració. "Hem cedit 1.800 pisos buits a la Generalitat i en tot cas els Serveis Socials són els que han de validar la vulnerabilitat de les famílies i destinar-los a un nou habitatge", han indicat aquestes fonts a Reusdigital.cat. Per tant, sembla molt difícil que els ocupes puguin accedir a un habitage de lloguer assequible.

Des del BBVA asseguren, a més, que l'entitat no ha donat cap ordre per tallar el subministrament de l'aigua i la llum i responsabilitzen d'aquesta situació a les empreses subministradores, que són Endesa i Aigües de Reus. "Nosaltres no deixarem a cap família o persona amb vulnerabilitat social sense aquests serveis ni els farem fora, estem a l'espera que l'administració digui en funció dels pisos que hem cedit", han explicat fonts de l'entitat bancària.

Mediació de la CUP

El principal partit de l'oposició ha mediat, durant els darrers dies, entre les famílies i l'agència de coordinació social -una gestoria- que explica als ocupes quin és el procediment a seguir per accedir a un dels pisos buits que el BBVA ha cedit a l'administració. "Amb la mediació surt guanyant tothom. El banc tindrà ingressos i garantirà que es faci un bon ús dels pisos. La gestió no ha estat difícil i només hem hagut de fer tres trucades", ha assegurat el regidor de la CUP, Edgar Fernández, qui ha denunciat la "inacció" del govern municipal. El propi govern ha contestat afirmant que no accepta aquestes gestions.

Des de la CUP han agraït la bona predisposició de totes les parts per acabar amb un "estat d'alarma social en què no es garanteixen ni drets ni deures a ningú i en què es redueix la problemàtica a unes conflictivitats concretes que hauria d'haver solucionat l'administració". Segons Fernández, les famílies ocupes "no poden pagar els plats trencats" de la situació generada i "tenen dret a l'habitatge". No obstant això, el cupaire també reconeix la legitimitat dels veïns d'Horts de Miró que es queixen de l'existència d'inseguretat i màfies vinculades a les ocupacions.

Ara per ara, però, les famílies han d'iniciar el procés per demanar un lloguer assequible en un altre pis buit de la ciutat: "Hem parlat amb la gestoria que porta els pisos i ens ha donat tres documents que ara han d'omplir les famílies i a partir de la setmana que ve farem trobades a tres bandes per trobar solucions per cada cas", ha indicat Fernández. No obstant això, Serveis Socials no certifica la vulnerabilitat d'aquestes famílies.

Fernández ha indicat que la CUP no té l'obligació de fer la mediació i que hauria de ser el govern municipal qui la fes. Preguntat pel fet que altres famílies també es troben a l'espera de poder accedir a un pis de lloguer assequible a través d'entitats bancàries i no han fet cap ocupació, el regidor s'ha limitat a dir que "en el moment que necessito l'ajuda de l'administració, en no tenir-la, haig d'actuar".

Recuperació de la llum i l'aigua

El regidor de la CUP assegura que un dels primers punts que ha posat sobre la taula en el procés de mediació és la recuperació del servei d'aigua i de llum. "Aquí hi viuen menors i s'estan vulnerant uns drets", ha recordat Fernández. Un vehicle de la Guàrdia Urbana es mantenia al carrer per vigilar que els veïns no punxessin el comptador del bloc número 2 del carrer, tot i que alguns pisos tornen a tenir aigua i llum amb cables que pengen per l'interior de l'edifici. En aquest sentit, Fernández s'ha queixat de la inexistència d'una normativa municipal que impedeixi tallar el subministrament a Aigües de Reus en cas que als pisos hi hagi menors.

Debat intens entre ocupants i veïns

Una vegada finalitzada la roda de premsa de la CUP, s'ha produït un intens debat sobre la situació generada entre els ocupants, els regidors i els representants veïnals que s'han apropat per escoltar les informacions donades. Les famílies ocupades s'han queixat del tracte donat per part dels veïns i els mitjans de comunicació, que consideren de criminalització sense cap motiu, mentre que els mateixos veïns ha volgut fer entendre que una ocupació d'aquest tipus genera incertesa.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital pisos ocupats carrer de Joan Corominas famílies i veïns
reusdigital.cat Reus Diari Digital pisos ocupats carrer de Joan Corominas famílies i veïns
reusdigital.cat Reus Diari Digital pisos ocupats carrer de Joan Corominas famílies i veïns
COMENTARIS (2)

Comentaris

Barrabás  11 d'Agost de 2017

Molt be Victoria

El teu comentari es cert totalment. Jo vúi un pis en las mateixas condicions. Res més.

Victoria  10 d'Agost de 2017

Senyors de la CUP

Gràcies CUP! Però la pròxima vegada jo també vull un pis nou de trinca per 0 euros al mes.
Estic d'acord amb què s'ocupin el pis de bancs, però per persones o famílies amb risc vulnerabilitat, i sobretot sense rastre de mafies.

Reportatges