Cookie control
Diumenge, 31 de Maig de 2020

El govern valida el pressupost i les ordenances de 2020 després de les al·legacions de partits i veïns

Caballero destaca la 'sensibilitat total' de l'equip del batlle Pellicer a les recollides de firmes contra l'increment dels impostos

18 de Desembre de 2019, per Marc Busquets
  • Una imatge del ple d'aquest dimecres

    ERC Reus/ Twitter

El govern ha validat els expedients de pressupostos i d'ordenances fiscals de l'any 2020, un cop s'han avaluat i resolt les al·legacions presentades per entitats i plataformes del teixit social local i per les forces de l'oposició. Per part de l'equip del batlle Pellicer, la regidora Mariluz Caballero ha exposat el que ha descrit com "un exercici de rigor" i ha censurat la resta de grups al plenari perquè "es queixen que no els hem escoltat però cap de vostès m'ha vingut a veure al despatx en dos mesos". La responsable d'Hisenda ha subratllat la seva "sensibilitat total" amb les recollides de suports contra l'increment dels impostos que s'han dut a terme en les últimes setmanes i ha avançat "el compromís" de retre comptes "sempre" la gestió feta al capdavant de les finances municipals. 

Si bé el debat ha tractat en bloc totes les al·legacions, la votació s'ha fet per separat a través de 12 punts. El govern n'han tingut prou amb la seva majoria en nou d'aquests; en dos (relatius a l'Impost d'activitats econòmiques i a la taxa per prestació de serveis urbanístics) ha comptat amb el suport del PSC; i en el restant, amb el de Cs (vinculat a l'impost per a la retirada de vehicles). 

El torn de l'oposició

Un cop la regidora d'Hisenda ha exposat els seus arguments, ha estat el torn de l'oposició. De menor a major representació al ple, els portaveus hi han anat dient la seva. Des de la CUP, Marta Llorens ha carregat contra "el poc tacte" del govern a l'hora de convocar la resta de grups municipals a les sessions "improvisades" que al seu parer s'han produït en les últimes setmanes. A banda, la anticapitalista ha anat comentant totes les mesures previstes per Caballero. En aquest sentit, s'ha centrat especialment en l'habitatge, tot instant l'equip del batlle Pellicer a crear el Consell municipal de l'àrea en un context, ha dit, "en què tornem a parlar sovint d'ocupacions". També ha posat l'accent en les al·legacions relatives al comerç de la ciutat i en la recollida de residus. "Seguim pensant que la internalització del servei el milloraria i faria que qui menys brossa generés, menys hagués de pagar". Finalment, la cupaire ha demanat "la creació d'espais de debat" on es puguin abordar necessitats ciutadanes, com ara "la tarifació social". 

Sobre les inversions, i si bé ha posat en valor l'esmena del govern pel qual es detallaran les partides previstes en determinades accions, Llorens ha alertat que el pla corresponent "es basa en l'endeutament" i ha demanat que no s'aïlli "qui no pot accedir a l'administració electrònica" per no generar "fractura digital". La líder de la CUP ha conclòs la seva intervenció tot qüestionant "la dèria" del govern per fer de Reus una 'smart city' quan, ha argumentat, "no tothom té l'accés al coneixement garantit". Per tot plegat, ha reblat, "els pressupostos i la inversió haurien de destinar més fons a la despesa social". 

Des de Cs, Débora García, ha titllat de "nyap" l'expedient dels pressupostos i ha carregat contra el govern perquè "estimen segons quines al·legacions però després diuen una altra cosa". En el capítol de les ordenances fiscals, l'espanyolista ha assenyalat que "la pressió sobre els ciutadans és excessiva". "En el fons, el que hi veiem als seus números és la voluntat de recaptar, tan sols això", ha dit. Finalment, "i per fer quadrar els comptes", la líder taronja ha exigit a l'equip de l'alcalde que "controli la despesa" en àmbits com "el protocol o la vicealcaldia". 

Just després ha intervingut el portaveu del PSC, Andreu Martín, com a representant de la principal força dels opositors. Com ha fet Llorens, ha lamentat haver tingut "poc temps" per analitzar els expedients debatuts al ple i ho ha raonat per "l'àmplia majoria" del govern, fet que provoca que "no sempre ens vulguin tenir en compte, a la resta de grups". El socialista ha qüestionat "la voluntat de participació" d'aquest, perquè "no s'ha fet una feina compartida i per això desestimen les al·legacions dels veïns i dels partits". Sobre l'increment en els tributs, ha alertat que "a aquest pas, Reus serà per a aquells que es puguin permetre viure-hi". 

Caballero respon

En la rèplica, la regidora d'Hisenda ha apuntat a l'oposició que "els agradi més o menys, el govern planifica amb rigor. Per això tenim un Pla d'acció municipal (PAM), pressupostos, ordenances i un Pla d'inversions". Pel que fa a l'expedient dels comptes, de fet, Caballero ha dit que "és viu" i s'ha compromès a explicar "sempre el perquè de les coses". En aquesta línia, ha admès que si impostos i taxes es van congelar durant anys ha estat pel "bloqueig" de la resta de forces representades al plenari i ha apel·lat a "l'esforç fiscal" que fan els veïns, aquest "inferior" (un 16%) al d'altres poblacions del país. 

Caballero ha subratllat la "sensibilitat total" del govern en relació a les al·legacions presentades pel veïnat, tot matisant que finalment han estat 3.031 les firmes i suports contra l'increment dels impostos, dels quals tan sols 1.234 s'han registrat amb el DNI corresponent dels firmants. Posteriorment, la regidora ha mirat de donar resposta a les intervencions anteriors dels portaveus a l'oposició. Martín, per seva, ha subratllat que aquesta és una xifra "significant, si es compara amb la de gent que ha pres part al procés participatiu dels pressupostos". En al·lusió a les crítiques de Llorens i García sobre l'endeutament, ha argumentat que "els tipus d'interès d'ara són molt més baixos que anys enrere" i que "si ens endeutem, és amb responsabilitat". Ha estat especialment dura amb l'espanyolista, a la qual ha acusat de dir "barbaritats". 

Per tot plegat, i tot recordant a Martín que "hem acceptat parcialment dues de les seves al·legacions", ha tancat la seva exposició assegurant que "com a govern, hem complert i hem fet el que tocava". Just abans de tancar la sessió, l'alcalde Pellicer s'ha adreçat als presents per agrair el to del debat i manifestar la seva satisfacció perquè "els pressupostos són potents".

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Ernesto  18 de Desembre de 2019

Nada

Todo el esfuerzo para recoger las firmas no ha dervido de nada este gobierno se lo ha pasado " como era de esperar " por el forro y nos ha dado una patada en las posaderas, esta visto que esto de recoger firmas no sirve de nada, las han contado todas, las han fiscalizado, han rechazado las que no tenian el DNI puesto vamos que no han tenido ni la sensibilidad de hacer un simple gesto, solo palabras, que mos queda, protestar nada mas