Cookie control
Divendres, 25 de Setembre de 2020

El ple de l'Ajuntament de Reus aprova les ordenances fiscals i el pressupost per al 2020

25 d'Octubre de 2019, per Marc Busquets
  • Una imatge del ple d'aquest divendres

    Alba Cartanyà

El govern ha fet valer la seva majoria al ple per validar l'expedient d'ordenances fiscals i els pressupostos de l'any que ve. Si bé s'han debatut de manera conjunta en la sessió d'aquest divendres (ajornada fins a les 4 de la tarda), s'han votat per separat. Tan sols la CUP s'ha oposat a totalitat de la proposta defensada per l'equip del batlle Pellicer, mentre que Cs i PSC han donat suport a alguns dels punts i s'han oposat en la majoria. Els comptes per a l’exercici 2020 contemplen un increment del 13,06% respecte als d’enguany, i que arriben als 123.541.070,31 euros. Diversos veïns s'han presentat al saló de plens tot lluint cartells contra les ordenances. De fet, dues associacions han recollit signatures per expressar la seva "disconformitat" per l'augment del 9,45% dels tributs. 

Ha estat la regidora d'Hisenda, Mariluz Caballero, l'encarregada d'exposar els expedients d'ordenances i pressupostos. Aquesta ha assenyalat que tot plegat és "fruit de la planificació" d'un govern "sòlid, estable i amb majoria", tot subrallant que el Pla d'acció municipal (PAM) està enllestit i marca "el camí a seguir". Ha destacat la tasca del govern anterior en la gestió financera per mantenir "el rigor i la responsabilitat" en la presentació dels documents que s'han aprovat. 

'El major esforç inversor en els últims 10 anys'

D'aquesta manera, ha raonat que les ordenances "garanteixen la igualtat social" gràcies a la progressivitat aplicada en funció de les rendes, i ha manifestat que a la capital del Baix Camp els veïns suporten una pressió fiscal inferior als d'altres ciutats "de les mateixes dimensions que la nostra". Sobre l'expedient de pressupostos, ha assegurat que la seva execució suposarà "el major esforç inversor en els últims 10 anys". 

Des de l'oposició, la primera en intervenir ha estat la portaveu cupaire, Marta Llorens. Aquesta ha anunciat el rebuig del seu grup a les ordenances i als pressupostos de l'any que ve. Sobre les taxes i impostos, ha apuntat que "no aporten cap canvi substancial i tenen caràcter recaptatori". Sobre els comptes de 2020, la independentista ha argumentat la seva negativa a aprovar-los perquè "tan sols hi veiem una voluntat d'endeutament que no compartim". A Cs, Débora García s'ha queixat del "menysteniment" del govern a les altres forces al plenari per comentar, tot seguit, les raons per no donar suport a moltes de les modificacions proposades per l'equip de Pellicer. 

Uns comptes 'fake', segons Cs

Pel que fa al pressupost, ha dit que "és un fre a la creació de feina i un cop per a les famílies i els autònoms", tot acusant el govern d'estar guiat per un "afany recaptatori". "I no hi ha ni una sola mesura d'estalvi. Tot és despesa, tot són impostos per als qui cada dia apugen la persiana", ha dit. "Són uns comptes 'fake'", ha reblat, tot augurant que "no s'executaran com vostès ho tenen previst". 

El portaveu del PSC, Andreu Martín, ha pres la paraula just després. "No hem gaire temps per estudiar ni els pressupostos ni les ordenances, ni el plec de condicions de la brossa", s'ha queixat. A banda, ha revelat que els socialistes han registrat una sèrie de propostes "que sabem que no tindran gaire recorregut" en impostos com l'IBI o la taxa de la recollida d'escombraries. El líder de l'oposició s'ha mostrat sorprès per la voluntat del govern "de debatre en una única sessió qüestions que són molt importants" i ha carregat contra "la importància que vostès donen a un PAM del qual no se sap res". 

Igualment ha analitzat les inversions previstes als comptes. "De moment no hi ha cap crèdit. No en sabem res, més enllà de 6,5 milions previstos" sense "que el govern precisi res al respecte". Per tot plegat s'ha preguntat "on queda, el nostre nivell d'endeutament?" i ha assegurat que la ciutadania "no vol un 9,75% d'augment de pressió fiscal, sinó mesures eficients". 

Caballero respon

En un segon torn de paraules, Caballero ha volgut donar resposta a les crítiques de l'oposició. La regidora d'Hisenda ha volgut rebatre el socialista Martín tot recordant que dies enrere va qualificar els comptes i les ordenances de "despropòsit". D'aquesta manera, ha tirat enrere, fins al 2011, quan el govern de l'època es va trobar "amb un romanent de tresoreria negatiu, deute bancari i factures al calaix". La "bona gestió" feta aleshores, ha dit, ha aconseguit que tot i incrementar ara els impostos, "la pressió fiscal aplicada sigui més baixa que l'any 2012". 

A més, ha demanat "més responsabilitat" a Martín i García per les seves declaracions (la taronja s'ha referit al fet que Caballero és la primera regidora d'Hisenda) per "no preocupar en excés els ciutadans". Ha agraït les esmenes presentades pel PSC, això sí, i ha reiterat que té "la mà estesa" a l'oposició. "Em fa l'efecte que vostè no s'ha mirat els expedients", ha disparat tot seguit contra la líder de Cs per la seva intervenció anterior al ple. Tot i això, l'ha instada a donar suport al pressupost perquè "és dinàmic, i ens permet seguir caminant i funcionant com a ciutat". 

Finalment, s'ha referit a Llorens. "En 100 dies de govern hem presentat dos pressupostos i aprovarem unes ordenances fiscals", ha dit sobre l'argument de la cupaire segons el qual "la inactivitat del govern" ha marcat els últims tres mesos. 

Un pla d'inversions anual de 6,5 milions

El pressupost de 2020 destaca per contenir un pla d'inversions anual de 6,5 milions. Contempla també el venciment del període de carència de crèdits, relatiu als préstecs concertats dels quals es va ajornar el pagament "fins a millorar" la situació financera de l’Ajuntament. De la mateixa preveu, els números preveuen l'adequació de les retribucions dels recursos humans a partir del previst per la Llei de pressupostos generals de l’Estat des de 2017, amb un acumulat del 8,25%. En el capítol dels ingressos, els comptes els adequen "per garantir la prestació dels serveis i la despesa", principalment a partir de la concertació d’operacions de crèdit per al finançament de noves inversions, sempre mantenint una ràtio d’endeutament raonable i dins el límit legal; la previsió de les transferències pendents de l’estat amb l’Ajuntament de l’exercici 2019, i la liquidació definitiva dels exercicis 2017 i 2018. Finalment, preveu l'ctualització de les ordenances fiscals, d’acord a l’augment acumulat de l’IPC dels últims vuit anys i a la necessitat de mantenir la prestació de serveis. 

El gruix del tributs aprovats "tenen en compte els increments de l’IPC dels últims vuit anys (7,7%), més un augment del 2% per garantir la continuïtat dels serveis", s'ha assenyalat des del consistori. La variació s’aplica a la taxa de guals, la taxa de recollida de residus comercials i al tipus general de l’IBI. L’afectació mitjana en un contribuent tipus (tributs generalistes de meritament periòdic) serà de 34,65 euros anuals (2,89 euros mensuals).

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (4)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Cromwell  27 d'Octubre de 2019

Muy bien Enric

Lo de las bicicletas, patines eléctricos, etc. Antes era mejor, y lo criticábamos. Estos señores políticos son e unos vividores, solo tienen a su favor la prensa, que viven de subvenciones , otro gallo cantaría. DIMISION de todos los políticos, hay que ir a los plenos pidiendo la dimisión, pero ya, su forma de vivir es de un país tercermundista. Gestión, nada de nada... Con una simple división se arregla todo, quiero decir, tanto dinero en caja, cómo hacerlo: divido por el número y zasca, lo que salga.

Pep  26 d'Octubre de 2019

Verguenza

En vez de dar un mejor servicio nada de nada mas palo en los impuestos, que verguenza, preocuparse de que el bar del hospital sea mucho mas barato que hay acompañantes que se pasan mucho tiempo, un detalle cortado con vaso de plastico y un croissant 3,80 y encima mal servido, es un detalle pero se hace super caro

Enric  25 d'Octubre de 2019

Que malos que son

si necesitan tanto dinero porque no ponen un impuesto de matriculacion a todas las bicis, a todos los patinetes electricos, recuerdo que antes su tenias una bici primero pasabas por le ayuntamiento y pagabas un pequeña matrícula que tenias que poner en un sitio visible de tu bici, si necesitan tanto dinero potque no ponen un pequeño impuesto a todos los perros cendados, vamos que es una verguenza que nuestros politicos no den estos sablazos en los tiempos que estamos. Sobre el famoso reciclatge lo que tienen que hacer es compensar a los que lo hacemos seguro que mil maneras de poderlo hacer

Ataulfo  25 d'Octubre de 2019

Los números para un jubilado...

Mire Ud. Sra. Caballero, todos los números presentados son totalmente incongruentes. Desde el presupuesto aprobado hasta los sueldos de sus señorías, todo el personal del Ayuntamiento, y vividores del circo municipal. La gestión y objetivos no la han presentado ni saben hacerlo. Un presupuesto cero para conseguir objetivos, nada de nada, sabe de lo que hablo, verdad? Pues así va nuestra economía. La de ustedes la ignoro, pero viven muy bien.
A un jubilado los 2,879 euros mensuales se convierten de 6 a 8 euros, cuando la media subida en los años que usted ha hecho el estudio han perdido casi un 11 %. Eso le parece bien? Pues esa es la realidad. Engañan a los pobres jubilados, trabajadores, autónomos con faltas promesas.
Reus es un municipio caro, es un municipio sucio, es un municipio que no tiene PLAN, si no tienen un PAMEN para el futuro.. Y aquí acabo, porque para contestarle necesito poder expandirme más y con argumentos que lña dejaría por los lodos que se mueven.
Saludos