Divendres, 03 de Maig de 2024

El Sant Joan de Reus, part d'un estudi per validar l'eficàcia de la immunoteràpia en 29 tumors diferents

14 de Juny de 2021, per
  • Una imatge de l'exterior de l'Hospital Sant Joan de Reus

    Reus.cat

Es posa en marxa l'assaig clínic ACROPOLI, un estudi pioner i a nivell estatal amb l'objectiu d'avaluar l'eficàcia de la immunoteràpia en 29 diferents tipus de càncer alhora. Aquest és el primer estudi de Basket (que mesura la utilitat clínica d'un sol fàrmac en diferents tumors amb un biomarcador compartit promogut pel grup de recerca acadèmica cooperativa SOLTI). L'Hospital Sant Joan de Reus hi pren part. 

Concretament, l'estudi avalua el valor predictiu del biomarcador molecular PD1. Normalment, cada càncer s'estudia individualment, en aquest cas, s'analitzaran múltiples tipus de càncer que comparteixen la sobreexpressió d'aquest mateix biomarcador per a comprovar si la immunoteràpia funciona independentment de la ubicació del tumor. el la immunoteràpia és l'activació del propi sistema immunitari per fer front al càncer.

Així, el tractament no es dirigeix al tumor sinó al sistema immunitari, de manera que la toxicitat és més tractaments inferiors als estàndards com la quimioteràpia. El doctor Aleix Prat, President de SOLTI, investigador principal d'ACROPOLI, cap de Servei de Oncologia Mèdica de l'Hospital Clínic de Barcelona i cap del grup de genòmica translacional i teràpies dirigides en tumors sòlids de l'IDIBAPS, apunta: "aquest estudi permetrà participació de pacients amb tumors menys freqüents per als quals no hi ha tant recerca clínica ni tants tractaments aprovats. En aquest cas, comprovarem si mitjançant un biomarcador específic, un subconjunt d'aquests pacients pot beneficiar-se la immunoteràpia com ho fan altres tipus de càncer molt més comuns". 

El doctor Josep Tabernero, Director del VHIO, investigador principal d'ACROPOLI i cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, afegeix: "una de les els objectius que perseguim amb aquest estudi de bàsquet és demostrar que el marcador es basa en en el gen PD-1 -utilitzant la detecció prèvia d'ARN missatger- és més sensible a determinar la població de pacients que es beneficien del tractament que l'expressió de la Proteïna PD-L1 detectada per immunohistoquímica, que és la que utilitzem fins ara". 

Es preveu que al projecte hi preguin part fins a 10 centres d'arreu: la Fundació Institut Valencià d'Oncologia, l'Hospital Clínic Universitari de València, l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus, la Fundació Jiménez Díaz de Madrid, l'Hospital Universitari 12 d'Octubre de Madrid, l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelona) i l'Institut Oncológico Barcelona (IOB) de l'Hospital Quirónsalud Barcelona.

L'estudi ACROPOLI, que tindrà una durada de dos anys, pretén predir el benefici del tractament amb un fàrmac de la família d'inhibidors de PD1: spartalizumab.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges