Dijous, 28 de Març de 2024

La CUP allarga la mà al comitè d'empresa de FCC per oblidar 'tensions passades' i sumar-se a futures mobilitzacions

Llorens i Pàmies insisteixen en la internalització del servei

27 de Gener de 2020, per Jordi Siré
  • La CUP ha revelat el seu posicionament sobre la situació actual de la licitació del contracte de la brossa

    Jordi Siré

La CUP ha fixat, aquest matí de dilluns i en roda de premsa, la seva posició sobre la licitació del nou contracte de la brossa de l'Ajuntament de Reus, impugnat per dues empreses i jugant les pròrrogues actuals i heretades. Les dues regidores de la formació al ple, Mònica Pàmies i Marta Llorens, han reiterat la seva aposta per la internalització del servei i han ofert, com a novetat, el seu suport a les possibles mobilitzacions dels treballadors de Fomento de construcciones y contratas (FCC) apuntades per a finals de febrer i que contempla el comitè d'empresa davant les "condicions laborals pèssimes i que impliquen un risc de sinistralitat laboral".

De fet, els anticapitalistes han enviat un correu electrònic al seu president, Miguel Pérez, en el qual li transmeten la voluntat d'oblidar "les tensions que hi hagin pogut haver entre les dues parts" i sol·liciten una reunió de cara a la setmana vinent perquè "ens expliqui la seva situació". La trinxera va ser causada per la defensa de la municipalització del servei per part dels cupaires, que en el seu moment va ser rebutjada frontalment pel secretari general de Serveis de la UGT, Martín de Sande. Els cupaires també han ofert un pacte de no-agressió a l'equip de govern, tot condicionant-lo a "aturar el procés de nova licitació i l'ajuntament compri els vehicles" com a pas previ a "un procés d'internalització del servei de la brossa" en format "d'empresa pública com la del servei d'aigües".

Segons Llorens, "si no es fa així, els problemes s'agreujaran i la pudor d'aquest negoci de la brossa ens passarà factura". Entre altres coses perquè "per molt que paguem el mateix a l'empresa, la pujada d'impostos de prop del 10% fa que la ciutadania tingui la impressió que paga més però no rep un millor servei". De fet, la portaveu ha recordat dades sobre el mal estat del material aportades pels mateixos treballadors, segons les quals "el funcionament dels vehicles és d'un 20% (en alguns casos alguns d'ells s'han incendiat), i el de la maquinària obsoleta està al voltant del 30%". Alhora, ha criticat els 33 milions d'euros de les tres pròrrogues acumulades (una de les quals només un mes i mig abans que Lluís Miquel Pérez encarés les seves últimes eleccions com alcalde) i han assegurat que la internalització permetria passar dels 11 milions anuals que costa l'actual contracte a 9 milions.

Finalment, Llorens, que no ha deixat de queixar-se d'haver-se hagut d'assabentar per la premsa de la majoria de qüestions relacionades amb la nova licitació del contracte, també ha apuntat que els motius de les al·legacions de les dues empreses són diferents. Fent referència al fet que en el perfil del contractant on es publicitava la licitació del contracte havia rebut "més de 170 preguntes", el que denotava segons ella "que el procés molt clar no és", la regidora ha afirmat que FCC Medio ambiente (empresa escindida de FCC i amb NIF propi) qüestiona l'obligació per part de l'empresa guanyadora, contemplada dins del plec, de fer front a indemnitzacions de contractes anteriors, mentre que la valenciana Grup Gimeno litigava per la necessitat de contractar educadors mediambientals.

En aquest cas, l'empresa considera que les firmes amb més capacitat econòmica tenen avantatge per fer front a aquest requisit.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics