Dimarts, 21 de Maig de 2024

La CUP, el govern i l'aparcament de l'antiga Hispània

30 de Novembre de 2022, per Marc Busquets Obré
  • La CUP ha volgut informar el veïnat sobre la presència de contaminants a l'antiga Hispània

    MBO

Recentment, el projecte que el govern municipal de Reus té per a l'antiga Hispània ha tornat a l'actualitat. És aquesta una de les iniciatives descatades en el mandat de l'equip de l'alcalde, Carles Pellicer, ja que preveu la construcció d'habitatge social i d'un aparcament subterrani de tres plantes i amb capacitat per a 340 vehicles.

És aquesta última obra el que ha generat les crítiques de la CUP, per l'existència d'un informe on s'alerta que part del subsol del sector està contaminat per la presència d'"alts nivells" de cadmi o plom, entre altres. La formació independentista ho vincula al fet que a les cotxeres s'hi fessin abocaments sense control. Amb el lideratge de la regidora Mònica Pàmies, els anticapitalistes han denunciat la situació a l'Agència de Residus de Catalunya, tot carregant de passada contra la "inacció" de l'ajuntament. 

Contra l'aparcament, a favor dels pisos



El govern, per part seva, ha reiterat en diverses ocasions que el projecte ja preveu el tractament dels contaminants, quelcom que la CUP ha qüestionat. Val a dir que la formació de Pàmies ha defensat, amb tot, la part del projecte que contempla la construcció dels pisos de protecció oficial (una seixantena). En aquesta línia, i en les seves últimes intervencions per als mitjans, el regidor Edgar Fernández ha assenyalat que "a Reus hi manca habitatge". Això sí, sobre l'aparcament la postura és contrària, en entendre que el de l'antiga Hispània serà en una zona de baixes emissions. Un altre dels arguments esgrimits pels independentistes és que al terme ja n'hi ha "suficients", d'equipaments per estacionar-hi vehicles, integrats a més a la corresponent xarxa municipal. El propi Fernández ha apuntat que l'oferta és tan àmplia que trobar-hi una plaça "mai" és un problema. 

Per entendre on som, cal que ens remuntem al passat mes d'octubre. Va ser llavors quan Pàmies va revelar l'existència d'un informe encarregat des de l'ajuntament on s'hi fa constar la presència de contaminants en part del subsol dels terrenys de la Hispània. Fonts properes al govern municipal van indicar llavors que tot plegat afecta "una petita part" de la zona, i que el tractament corresponent està previst. La CUP va apuntar que havia contactat amb una sèrie d'experts en la matèria, i que aquests van advertir que la incidència s'hauria hagut de comunicar "de seguida" a la Generalitat de Catalunya. A banda, en acabat caldria realitzar un estudi per determinar quin és l'abast concret de la contaminació. Pàmies va lamentar que "tot i disposar d'aquesta informació", l'ajuntament "no hi ha fet res" i que, a més, el projecte segueix tirant endavant. 

[blockquote]Pàmies va revelar l'existència d'un informe encarregat des de l'ajuntament on s'hi fa constar la presència de contaminants en part del subsol dels terrenys de la Hispània[/blockquote]

És més, dies més tard, altre cop Pàmies va comparèixer davant dels mitjans de comunicació locals per assegurar que el consistori de la capital del Baix Camp sabia, des de 2020, de l'existència de contaminants en un sector del subsol dels terrenys de l'antiga Hispània, a les portes del nucli antic, i que tot i així no va comunicar la troballa a l'Agència de Residus de Catalunya. En tot cas, i és quelcom rellevant, la CUP ha subratllat en ocasions que l'informe és "consultiu, no pas vinculant". Una altra preocupació per a la formació cupaire és l'existència d'una mina d'aigua justament a la zona on s'han detectat nivells de contaminació. Per tot plegat, els anticapitalistes van instar el govern de Carles Pellicer a elaborar un "protocol de descontaminació", amb especial protecció als treballadors i als veïns de l'àrea. Això, segons les seves estimacions, podria disparar el cost del projecte previst (valorat en uns 11 milions), raó per la qual van proposar una "reflexió col·lectiva" sobre si val la pena tirar endavant o no una iniciativa com aquesta.

Moció al ple d'octubre



I quina va ser, la resposta? Fonts municipals van explicar als mitjans que aquest ha seguit sempre "escrupolosament" els passos normatius per a la futura gestió dels residus vinculats al projecte de construcció de l’aparcament subterrani de la Hispània. Des de l'ajuntament es va apuntar que l'informe indica que els materials contaminants són "en una àrea molt localitzada" de la parcel·la, i que la documentació inclosa al projecte de construcció "deixa clar que, prèvia a l’obra, caldrà realitzar una anàlisi quantitativa de risc", que haurà de realitzar l’empresa contractista. A banda, es va voler destacar el fet que el projecte va superar en el seu moment la fase d’exposició pública sense que haver rebut cap al·legació; en conseqüència, l'aparcament "segueix endavant amb el projecte tal i com té previst". No obstant això, Pàmies sempre ha mantingut que al document encarregat pel consistori no s'hi detallen tasques de descontaminació, ni el cost que podrien tenir. Sobre la suposada "opacitat" del govern, la regidora de la CUP va revelar que l'argument d'aquest ha estat la "manca de temps" en les comissions informatives, tot i que va dir que se n’han fet cinc on l’antiga Hispània era a l’ordre del dia (i dues més, a banda, en què era el tema exclusiu).

Arribats a aquest punt, el dia abans del ple municipal del mes d'octubre, la CUP va impulsar una performance als terrenys de la Hispània amb la voluntat d'advertir els veïns que la zona "està contaminada". Al debat s'hi van presentar amb una moció (desestimada, en part) per "aturar qualsevol moviment que signifiqui un inici en les obres de construcció" del projecte i "abandonar la idea de la construcció del pàrquing subterrani i aprofitar aquest espai en superfície per ubicar una zona verda arbrada". Els punts d'acord es van votar per separat, i en van prosperar un parell: "informar el veïnat de tots els detalls del sector on hi ha contaminants" i "aplicar el protocol dels cinc passos de descontaminació del sòl sota tutela de l'Agència de Residus de Catalunya". Com a representant del govern, la regidora d'Urbanisme, Marina Berasategui, va assenyalar que s'han seguit els passos establerts per la llei, i va reiterar que es preveu fer el tractament dels contaminants. "Aplicarem la correcta i perfecta gestió dels residus, pels treballadors (de la futura obra) i per l'entorn", va garantir. "Els seus arguments no ens tranquil·litzen. Ens diuen que tenien previst el tractament dels residus, però no apareix en cap documentació", va concloure Pàmies abans de la votació. Aquesta, per cert, va avisar que per a la CUP la "batalla" contra l'aparcament "no s'acaba aquí". 

[blockquote]"(...) Ens diuen que tenien previst el tractament dels residus, però no apareix en cap documentació", va dir Pàmies al ple del mes d'octubre[/blockquote]

Nomenada fa un dies secretària d'Habitatge, Berasategui pot tenir un paper del tot rellevant en els propers esdeveniments vinculats al projecte de l'antiga Hispània (i en del desdoblament del CAP Sant Pere al Carme, on també s'hi han de fer pisos). Ha sobtat, això sí, l'actitud més aviat discreta dels altres actors del govern en tot l'afer, un cop la CUP ha denunciat la presència de contaminants a la zona. En tot cas, s'ha de destacar el pas endavant que Mònica Pàmies sembla haver fet en liderar la reivindicació contra la construcció de l'aparcament. Una actitud, de fet, que pot interpretar-se en clau electoral, amb les eleccions municipals de l'any que ve cada cop més a prop. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges