Cookie control
Dimecres, 21 d'Octubre de 2020

La regidoria de Salut aborda la prevenció de la sida a través d’una nova comissió de treball

És oberta a tothom i compta amb la participació de diverses entitats i grups professionals

03 de Desembre de 2018, per Redacció
  • Imatge d'alguns dels integrants de la comissió

    Cedida

La regidoria de Salut de l’Ajuntament de Reus impulsa la posada en marxa de la comissió pel virus d’immunodeficiència humana (VIH) i les infeccions de transmissió sexual (ITS) en un format renovat respecte de l’antiga comissió de treball de la sida que entre els anys 2005 i 2015 va tractar aquestes malalties. Aquesta reestructuració i represa de la comissió, que passa a anomenar-se CoRe i incorpora una orientació multidisciplinària, s’ha plantejat davant el repunt que s’ha viscut en els darrers anys en el nombre d’infeccions de transmissió sexual.

L’Ajuntament es fa ressò d’aquesta manera de les indicacions que marca el pla de salut de Reus i també segueix les directrius del Programa de prevenció, control i atenció al VIH, les ITS i les hepatitis víriques de l’Agència de Salut Pública de Catalunya 2016/ 2020, per poder aplicar-lo al municipi. La nova comissió és un instrument ambiciós que vol aprofitar el coneixement i experiència d’un gran nombre d’actors per fomentar la prevenció davant les malalties infeccioses de transmissió sexual.

Els integrants són l'Ajuntament de Reus (salut pública, serveis socials, joventut i igualtat), el Servei de vigilància epidemiològica i salut pública de la Generalitat de Catalunya, Medicina interna de l’Hospital universitari Sant Joan de Reus, el Servei d'addiccions i salut mental de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, ASSIR (Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva), el col·legi oficial de farmacèutics de Tarragona, ARSU (Associació Reus Som Útils), H2O (Col·lectiu de LGTBI), Creu roja (Programa de VIH-sida), i la Fundació privada AEC GRIS.

La comissió, oberta a tothom que hi vulgui participar, vol assolir una "millor diagnosi de la situació per impulsar tasques preventives, d’atenció i tractament que millorin la situació del diagnòstic del VIH i de les ITS", s'ha exposat aquest dilluns en roda de premsa. La comissió també enfocarà les seves accions a la prevenció d’altres malalties de transmissió sexual i l’hepatitis.

Augment de les ITS

En els darrers anys s’ha constatat que "la millora en el servei de vigilància epidemiològica, la millora en la detecció de casos i, al mateix temps, un relaxament en les mesures de prevenció en les conductes sexuals s’han traduït en un augment del nombre de casos notificats d’ITS". El 2017 es van notificar 12.633 casos d’ITS a Catalunya, un augment del 33% respecte del nombre notificat el 2016. Reus també segueix aquesta tendència i s’han comunicat 56 casos durant l’any 2017.

Les dades indiquen que l’impacte de les ITS és elevat en la població jove d’entre 15 i 24 anys, en la població estrangera i en homes que tenen relacions sexuals amb homes (HSH). Aquests indicadors suggereixen la necessitat de reforçar els recursos destinats a la prevenció, promovent hàbits més segurs.

En aquest sentit, és essencial millorar la conscienciació del risc i promoure els comportaments sexuals més segurs, així com garantir l’accés a la detecció de les ITS en les poblacions amb més risc d’adquisició d’una infecció d’aquesta tipologia. El diagnòstic precoç del VIH encara es manté en una xifra elevada de diagnòstic tardà i això també s’ha vist en algunes infeccions asimptomàtiques.

Informació necessària

Tal i com ha recordat la regidora de Salut, Noemí Llauradó, la desinformació condueix a la discriminació, a l’empitjorament de la salut i la dels altres i a un empobriment com a societat. “El dret a viure en un entorn lliure, inclusiu i sense VIH”, ha apuntat la republicana, “va acompanyat del deure de treballar per a aconseguir-lo”. Les proves del VIH són bàsiques per tenir més coneixement de l’estat de salut i "en aquests moments existeixen canals d’accés a la població més a l’abast que fa uns anys que permeten disposar de diagnòstic més ràpidament i, evidentment, de manera confidencial", s'ha indicat.

A Reus, diferents farmàcies fan la prova ràpida, concretament les farmàcies Bello, Caelles, Brufau, Maduell, Ornosa i Sans Benet. També a l’ASSIR del CAP Sant Pere, en concret a la Unitat d’estudis de contactes, i a H2O col·lectiu LGTBI faciliten consultes i proves addicionals sobre l’VIH i les ITS.

Amb motiu del Dia Mundial de la Sida, que s’ha commemorat el passat 1 de desembre, la ciutat de Reus ha viscut un programa d’activitats coordinat per la regidoria de Salut i desenvolupat des del passat 30 de novembre i fins al proper dimarts, 4 de desembre.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics