Cookie control
Dilluns, 01 de Juny de 2020

L’Arxiu Municipal de Reus rep el fons empresarial i familiar de Vidres Sanromà

L’empresa reusenca del gremi del vidre pla es va fundar el 1870

20 d'Agost de 2019, per Isabel Martínez
  • Inicialment, la documentació cedida està integrada per 148 unitats documentals

    Isabel Martínez

  • I.M.

  • I.M.

Conservat durant molt de temps a les golfes de la seu de l’empresa del passeig de Sunyer, el fons empresarial i familiar dels propietaris de Vidres Sanromà es dipositarà a l’Arxiu Municipal de Reus després que s’hagi decidit donar-lo per a la seva preservació futura i l’estudi dels investigadors. Inicialment, la documentació cedida està integrada per 148 unitats documentals (1856-1959) relacionades amb l’activitat comercial de l’empresa Vidres Sanromà (nom actual del negoci) i de la pròpia família Sanromà. Entre aquesta documentació hi ha, sobretot, llibres relacionats amb la comptabilitat, els comptes, les despeses i els registres de l’empresa en relació als seus proveïdors i els seus treballadors tot i que també hi ha altres documents d’interès com escriptures i els canvis de la seu del negoci al llarg dels quasi 150 anys d’existència.

S'ha de formalitzar el contracte

Aquesta documentació representa aproximadament el 75% del fons,que també integra contingut més personal dels fundadors de l’empresa, un aspecte que permetrà estudiar-ne els orígens de la nissaga, els casaments, les compres i vendes del patrimoni familiar relacionat amb un negoci que és el més antic dels agremiats al sector del vidre pla de tot Catalunya. “És una documentació molt rica i molt completa” explica l’arxivera municipal, Elisenda Cristià, qui està inventariant el fons i està treballant en la fórmula legal per a la seva donació a l’Arxiu Municipal, pendent de ratificar-se entre les dues parts.

D’aquesta forma, s’està pendent de formalitzar el contracte que establirà les condicions d’aquest fons empresarial i familiar que es dipositarà a l’Arxiu Municipal de Reus. “El document més antic és de 1852 i és de la part familiar”, comenta Cristià qui, pendent d’un estudi més acurat del fons, també assenyala la importància de l’empresària Isabel Guasch en el negoci quan va quedar vídua de Francesc Sanromà a mitjans del segle XIX.

Amb aquesta incorporació, el fons pertanyent a aquesta antiga empresa reusenca del sector del vidre pla se suma a altres donacions de documents que en els darrers temps han nodrit les instal·lacions reusenques en l’àmbit empresarial i comercial. Un cop acabat l’inventari i formalitzat el contracte entre l’administració i els donants, la idea és que part de la documentació es pugui exposar públicament al llarg de la propera tardor. “La intenció és realitzar un acte que serveixi per donar a conèixer el fons i alhora conscienciï altres possibles donants”, comenta Cristià qui, sobretot, posa en valor “la sensibilització” que la família ha tingut en conservar el seu patrimoni i “l’altruisme” en que “quedi per la ciutat perquè és part de la seva història”.

Tractaments de la documentació i singularitat

La documentació presenta brutícia acumulada i signes d’atacs d’insectes xilògrafs i de fongs en alguns volums, característiques habituals en aquest tipus de material, així com les mostres de presència d’humitat que també hi apareixen. Per aquest motiu, l’arxivera explica que s’ha realitzat una neteja mecànica general per aspiració i que, tot seguit, es realitzarà un tractament puntual específic consistent en encapsular preventivament la documentació amb l’objectiu d’evitar els fongs que pugui tenir abans d’ingressar-la definitivament a les instal·lacions municipals.

Aquest tractament consisteix en col·locar la documentació en una bossa de plàstic hermètica durant un mes aproximadament, amb etanol, per tal que vagi evaporant i, d’aquesta forma, poder tractar la problemàtica amb èxit. Així mateix, part de la documentació es troba enrotllada i s’haurà d’aplanar per garantir-ne tant la correcta preservació com la consulta futura.

Majoritàriament, el fons està integrat per documents textuals (s’han comptabilitzat fins a 89 llibres de diferent tipologia empresarial) i, pendent d’un estudi més acurat, s’han localitzat de moment tan sols dues imatges fotogràfiques, una de les quals mostra els treballadors de l’empresa durant un dinar celebrat el 18 de juliol de 1945.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

arxiu reus vidres sanromà reusdigital
arxiu reus vidres sanromà reusdigital

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics