Divendres, 08 de Novembre de 2024

L'Escola de Cinema de Reus produeix el seu primer curtmetratge professional

El projecte aspira a aconseguir un grau de cinematografia de tres anys, de cara al futur

12 d'Abril de 2015, per Enrique Canovaca
  • Alumnes de l'ECIR han participat en la producció del curtmetratge 'Intenciones'

    Cedida

  • Cedida

  • Cedida

  • Cedida

  • Cedida

  • Cedida

  • Cedida

  • Cedida

"Fes el teu propi curtmetratge". Aquest sol ser l'anunci més repetit de la majoria d'escoles i cursos de direcció o producció cinematogràfica. La iniciativa és engrescadora però també pot arribar a ser perillosa per uns alumnes que s'enfronten a la responsabilitat d'escriure o dirigir una història per si mateixos. "Considero que és massa demanar a una persona que ha fet un curs de 6 mesos que rodi el seu propi curt. És millor que facin pràctiques en d'altres produccions més professionals", ha afirmat el director de l'ECIR, Daniel Villanueva. Per l'escola, ja han passat una vintena d'alumnes.

Villanueva, conjuntament amb Arturo Méndiz, de Bastián Films, sol produir curtmetratges amb recursos materials, tècnics, humans i econòmics, el que significa una oportunitat "de primera mà, perquè en el fons no deixa de ser una pel·lícula, es viu intensament". Cinc alumnes han tingut l'oportunitat d'estar en el rodatge d'Intenciones, rodat durant quatre dies de juliol a Reus i Sant Cugat. El film explica la història de Cristian, un noi que per fi ha aconseguit una cita amb la dona dels seus somnis, Natàlia, però quan arriba a casa seva es troba amb un pare especial. Ell té clar que no pot deixar a la seva filla amb qualsevol.

Amb aquesta experiència, els alumnes també aprenen que una sola persona no pot aixecar un projecte cinematogràfic. "S'ha de fer un equip i cadascú ha d'estar especialitzat en alguna cosa concreta", explica Villanueva. Aquesta forma d'actuar és una de les bases formatives de l'ECIR: "a cada alumne se li ensenya allò que vol fer, no es tracta de saber de tot". Per això, l'escola de cinema reusenca aposta per la realització de master classes que serveixen per escoltar l'experiència de professionals, "com pot ser un senyor que porta tota la vida il·luminant escenes".

Intenciones es va estrenar el passat 25 de març, a Cal Massó, i ara iniciarà un recorregut pels principals festivals de curtmetratges a nivell estatal. "Hem establert un acord amb una distribuïdora que portarà el film allà on més li convé", relata Villanueva. El reusenc també és coproductor d'un altre curtmetratge, El barco pirata, que va guanyar el premi Goya, mentre que el seu soci, Arturo Méndiz, també ha produït un altre, El Corredor, del tarragoní Jose Luis Montesinos, que ha estat recentment guanyador dels premis Gaudí.

Un grau de tres anys, el futur de l'escola

Precisament, la idea de fundar l'ECIR va néixer després de guanyar el Goya amb El barco pirata: "vam veure que a Barcelona hi ha molta oferta, però aquí a Reus no. Recordo com de jove si volia fer alguna cosa havia de marxar fora", assegura Villanueva. "L'objectiu és iniciar a la gent en l'àmbit audivosisual", continua el director de l'escola, qui assegura que el perfil d'alumne rebut fins ara és de tots els sectors i edats. De fet, molts ja han superat la trentena, tenen algun tipus d'estudi, i fins i tot, alguna experiència formativa en el món de l'audiovisual.

A hores d'ara, l'ECIR ofereix cursos de direcció de cinema, guió, postproduccció amb After Effect, muntatge i producció. L'octubre d'aquest any, a més, s'incorporaran dues noves ofertes de modelador i animador en 3D. "Hi ha moltes ofertes al sector de l'animació i es necessita molta mà d'obra", afirma Villanueva, qui evidentment, vol que "la gent que passi per aquí trobi una feina"

De cara al futur, Villanueva diu estar "lluitant" per créixer a nivell de plans d'estudi i que li agradaria poder impartir un grau de tres anys en direcció cinematogràfica. "Ara anem amb una mica de pressa i ens agradaria que l'alumne tingués més temps per assimilar els conceptes", indica el director de l'ECIR, qui ressalta que amb aquesta formació hi hauria moltes més hores de pràctiques: "és com els pilots, a més hores de vol millor".

'Carnivaland', un projecte d'animació amb recorregut

A nivell personal, Daniel Villanueva empenta des de fa anys per tirar endavant una pel·lícula d'animació, Carnivaland. Recentment, la seva presentació, amb un primer tràiler, ha estat guardonada a la secció Anima't del Festival de Sitges, per part del nombrós públic assistent. Es tracta d'un conte ple de fantasia sobre un màgic i misteriós circ que desapareix i torna al cap dels anys.

Aquest guardó li ha obert les portes de grans productors i televisions, que s'han interessat pel projecte, en cerca de finançament. Per tal de realitzar el teaser presentat a Sitges, Villanueva ha realitzat una extensa tasca de producció, amb la participació d'uns seixanta músics i el treball de Ketoon Animation Studio de València. Per ell, aconseguir produir el film, seria un somni fet realitat.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital ECIR curtmetratge 'Intenciones'
reusdigital.cat Reus Diari Digital ECIR curtmetratge 'Intenciones'
reusdigital.cat Reus Diari Digital ECIR curtmetratge 'Intenciones'
reusdigital.cat Reus Diari Digital ECIR curtmetratge 'Intenciones'
reusdigital.cat Reus Diari Digital ECIR curtmetratge 'Intenciones'
reusdigital.cat Reus Diari Digital ECIR curtmetratge 'Intenciones'
reusdigital.cat Reus Diari Digital ECIR curtmetratge 'Intenciones'

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics