Dijous, 18 d'Abril de 2024

Reus facilitarà places temporals de residència a adults amb discapacitat intel·lectual

A banda, el plenari valida l'impuls d'un centre de tecnificació de patinatge a la ciutat

14 de Maig de 2018, per Marc Busquets/ Josep Gallofré
  • Un instant del ple d'aquest dilluns

    Cedida

Més enllà de la denominació del parc de l'U d'Octubre, el suport als docents investigats pel Ministeri i la situació de l'Estadi, la llarga sessió plenària d'aquest dilluns ha tractat altres assumptes a través de diverses mocions dels grups municipals, entre les quals la cupaire referent a la demanda de compromís amb la lluita contra l'odi, el racisme i la xenofòbia. A banda, s'ha tractat l'impuls d'un centre de tecnificació de patinatge a la ciutat i l'oferiment de places temporals de residència per a adults amb discapacitat intel·lectual. 

Centre de tecnificació del patinatge

El ple ha aprovat una moció del PSC amb 21 vots favorables, i l'abstenció de la CUP, que l’Ajuntament de Reus dugui a terme els tràmits necessaris per activar el programa Respir, que ha de permetre disposar de places a les residències de la ciutat perquè puguin ser ocupades, de manera temporal, per persones adultes amb discapacitat intel·lectual. La Generalitat de Catalunya va oferir aquest servei des del 2003 fins al 2016, però a partir d’aquell any, es va suprimir. La regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, ha manifestat que "és un tema complex i no és competència pròpia de l'Ajuntament", però que treballaran en el marc del Consell de la Discapacitat per posar la proposta sobre la taula per conèixer "com es podria aplicar a Reus".

Reus impulsarà un centre de tecnificació de patinatge, a petició del grup municipal del PP. D'aquesta manera s'ha votat al ple d'aquest dilluns. El portaveu popular, Sebastià Domènech, ha recordat la importància dels anteriors esdeneviments que s'han acollit a la ciutat en aquesta disciplina. Des del PSC, Andreu Martín ha garantit el seu suport a la proposta dels conservadors, tot subratllant "les línies estratègiques que se segueixen" per fomentar la pràctica esportiva. "És un projecte que aprofita les instal·lacions existents", ha destacat Domènech. Els vots del govern i del PSC han estat suficients per fer tirar endavant la mesura, amb la negativa de la CUP i l'abstenció taronja.

"És una bona idea, però no està ben treballada", ha avisat per part seva el regidor de Cs Guillem Figueras. "No sé per què estem treballant en un MIEM. Uns fan pavellons, i vostès ara volen fer un centre de tecnificació", s'ha queixat després el cupaire Oriol Siurana. Des del govern, el regidor d'Esports, Jordi Cervera, ha advertit els populars que molts dels aspectes de la moció presentada "depenen de les federacions corresponents". "Presentarem un projecte com a govern en aquesta línia, i per tant donarem suport a la seva proposta", ha afegit després. Des del bàndol popular s'ha celebrat que es tracta "d'un projecte important que tindrà un retorn" en la ciutat. 

En memòria d'Agulló i Martos

Just després, el llarg plenari d'aquest dilluns ha debatut una moció de la CUP per "preservar la memòria de Guillem Agulló i Cipriano Martos". La regidora Mariona Quadrada ha fet una enumeració dels diversos actes feixistes que han tingut lloc a València "al llarg dels anys i ara", tot acusant l'Estat "de mirar cap a una altra banda". "És el mateix Estat que durant la transcisió va negar la mort de Martos. I això va passar aquí, a Reus", ha subratllat. "Catalunya ha viscut una escalada d'agressions feixistes des de la passada tardor. I de moment, total impunitat de l'Estat cap a les accions de l'extrema dreta", ha carregat. 

La votació s'ha fet per separat. Els acords proposats han passat pel compromís del consistori contra els delictes d'odi, racisme i xenofòbia, el reconeixement a la memòria d'Agulló i Martos, i que s'estudiï la viabilitat de posar el seu nom a vies reusenques "lligades al franquisme" (a través de la comissió corresponent), així com donar suport a actes que es facin en homenatge als assassinats i comunicar els acords als Parlaments de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears. "Nosaltres no passegem terroristes a les manifestacions com a referents morals", ha carregat el portaveu de Cs, Juan Carlos Sánchez. "Ens demaneu compromís contra la xenofòbia, però i què passa amb les frases de segons quins independentistes?", s'ha preguntat en al·lusió, entre d'altres, a Pompeu Fabra o a Quim Torra. "És perillós tenir un altra com a president", ha apuntat. 

Des del govern, Montserrat Caelles ha argumentat que el fet de dedicar les vies a Agulló i Martos deixa en l'oblit "molts altres represaliats" per anunciar el seu vot contrari a aquest punt en concret de la moció. Tampoc Ara Reus hi ha donat suport, fet que Quadrada ha lamentat. "Deu ser que amb el parc de l'1 d'octubre heu tingut molts problemes i ara us en voleu estalviar", ha fet constar. A l'hora de votar sobre el nom de les vies, els cupaires han comptat amb el suport d'Esquerra i el PSC. Ara Reus, PDeCAT, Cs i PP hi han votat en contra. 

 

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Robert B.  15 de Maig de 2018

Reus no avança

Grans temes per a un ple municipal. Així va Reus.