Divendres, 29 de Març de 2024

Reus retirarà aquest divendres el títol d'alcalde honorífic a Franco

El govern i els grups municipals desconeixien l'existència d'aquest reconeixement

30 de Maig de 2016, per Enrique Canovaca/ Isabel Martínez
  • Primera visita de Franco a la ciutat, l'any 1942

    Niepce

  • Acta per concedir la Medalla d'Or a Franco

     

  • Acte que el declara alcalde honorífic

     

La CUP presentarà en el plenari d'aquest divendres una moció per retirar el títol d'alcalde honorífic al dictador Francisco Franco, després de comprovar, a través d'un document, que el Governador Civil de 1964 va obligar per decret a tots els municipis de la demarcació de Tarragona a donar-li aquest reconeixement de forma perpetua, amb motiu d'una visita al territori. El regidor de la CUP, Edgar Fernández, ha explicat a Reusdigital.cat que han descobert el document gràcies a una investigació històrica realitzada per un company dels Guiamets i que, aquest dimarts, registraran la moció. No obstant, d'altres municipis com El Vendrell, Cunit o Tortosa ja han retirat el reconeixement.

Fonts del govern municipal han confirmat a Reusdigital.cat l'existència de l'acta, del 31 de març de 1964, que el nomena alcalde honorífic perpetu i han assegurat que des de l'Ajuntament no es tenia coneixement d'aquest títol, diposat a l'arxiu municipal. Des del govern reusenc estan d'acord en retirar-li, i per tant, els grups de CiU, ERC i Ara Reus votaran a favor de la proposta cupaire. Amb això ja sumen 17 vots, majoria absoluta.

Una Medalla d'Or que es va revocar fa deu anys

Ara fa una dècada, Reus ja va retirar la Medalla d’Or concedida a Franco. Va ser el 22 de gener de 1943 quan la Comissió Permanent del consistori reusenc va acordar crear i atorgar la distinció al dictador. Un acord que el plenari del 3 de febrer de 1943 va ratificar per unanimitat. Just un any després, l’alcalde Antoni Valls Julià i altres membres del consistori es van desplaçar fins a Madrid on van fer-li personalment el lliurament d’aquesta distinció per part de l’Ajuntament de Reus. Aquest acte protocol·lari va quedar recollit a l’acta del ple del dia 7 de febrer de 1944.

El primer cop que es va escoltar a l’Ajuntament de Reus la proposta de retirar la Medalla d’Or al dictador va ser a una Junta de Portaveus a proposta d’Antoni Oliach el 1999, una proposta que no va reexir i que va aixecar moltes susceptibilitats. Finalment, a la tardor del 2005 va iniciar-se el procés que va posar en marxa l’expedient de revocació d’aquest honor a través de la votació al plenari municipal. Un acord que va ser definitiu el gener de 2006 amb el vot contrari del PP.

En el moment que va aprovar-se la revocació de la medalla atorgada per Reus altres ajuntaments que també havien retirat aquest honor eren Sant Feliu de Llobregat, l’Hospitalet, Terrassa, Sabadell, Vilafranca, Mataró, Guernika, Betangos i Rivera, entre d’altres.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

franco, reusdigital.cat, medalla d'or
franco, reusdigital.cat, medalla d'or, alcalde honorífic

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (3)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Obol  31 de Maig de 2016

Gracies......

......CUP per preocupar-vos de coses que per a moltes persones tenen tanta importàcia. Aquí es pot comprovar que fins avui, tots els partits que han estat al govern no s´han preocupat de que la seva pròpia ciutat tingués com a alcalde a un dels tres dictadors més sanguinaris d´Europa que eren Stalin i Hitler. D´aquests politics que només pensen en cobrar i res més, en diem manaires brétols de segona i enlairats amb tuf de botifler. Gracies CUP.

Joan Prats  31 de Maig de 2016

Fletxes, diu...

A veure si sabem història: les fletxes com vostè diu, evidentment, són fletxes. Eren l'emblema de la reina Isabel la Catòlica que, juntament amb el "yugo" (emblema del rei Ferran el Catòlic) i l'àguila de Sant Joan, són els símbols que va adoptar la bandera espanyola durant la dictadura.
Darrerament s'ha posat molt de moda esborra la història del passat, per quin interès? LA HISTORIA ÉS LA QUE ÉS, NO LA QUE ENS HAGUÉS AGRADAT!!!!!!!

J. A. Carricondo  30 de Maig de 2016

Hi ha més a fer!

Demaneu retirar les plaques, i conservar-les al museu, de tots els carrers del Barri Fortuny on apareixen les fletxes. També es pot reivindicar que no és Bernat Calbó: és CALVÓ. Potser cal aprendre de Vilaseca i de la història.