Dilluns, 17 de Desembre de 2018

Sebastià Domènech: 'Si les forces constitucionalistes sumen, el PP serà al govern'

El líder popular carrega contra Pellicer i li pronostica 'un càstig' de l'electorat a les municipals de l'any que ve

09 d'Agost de 2018, per Marc Busquets
  • Domènech, a l'accés a l'Ajuntament de Reus

    Marc Busquets

L'actual portaveu del PP a l'Ajuntament de Reus, Sebastià Domènech (Reus, 1959) fa balanç del mandat en una entrevista a Reusdigital.cat en què carrega contra el batlle Pellicer perquè, al seu parer, aquest "només governa per als ciutadans independentistes de Reus". El popular no descarta l'entesa amb les forces constitucionalistes (Cs i PSC) si sumen prou vots per liderar el govern municipal. Abans, però, cal esclarir si serà l'alcaldable conservador de cara als comicis de l'any vinent. "Sóc un home de partit i em sento amb forces, però no és una decisió meva", fa constar. 

Si hagués de posar nota al govern de Pellicer, quina seria?

Evidentment, seria un suspens sense possibilitat de recuperació. L'alcalde no ha fet res important per la ciutat, ni passarà a la història per haver aportat gaire en els seus vuit anys d'alcalde. És, a més, un alcalde que no està governant per a tots els reusencs, ja que només mana per als que són independentistes. Crec que un alcalde ha de governar per a tots. Jo he estat regidor d'Esports i al meu despatx, quan s'hi adreçava qualsevol, no em mirava quin carnet tenia. Al contrari, intentava ajudar tothom. L'alcalde s'ha posicionat. És l'alcalde dels independentistes. A banda, el seu immens suspens és també perquè des de 2015 tenim pèrdues milionàries a l'Hospital Sant Joan i no ha pres encara cap mesura. Com jo vaig denunciar un cop, els veïns de Reus estem pagant la sanitat per dos costats. 

Bé que va compartir-hi govern. La ruptura ha condicionat la seva relació posterior?

A nivell personal la relació és bona. I és bona perquè vam ser al seu primer govern i vam fer bona feina. Mai ha pogut dir res, dels regidors del PP, al contrari. El que sí que és cert és que l'alcalde Pellicer d'ara no és l'alcalde al qual nosaltres vam donar suport l'any 2011. Llavors, Reus necessitava un canvi després de 31 anys de governs del PSC i vam pensar que un canvi seria bo. Hi vam treballar amb il·lusió i amb ganes de treballar. En el meu cas, sempre he dit que la meva millor experiència la vaig tenir com a regidor d'Esports durant tres anys. I per què? Perquè és la manera de poder dur a terme els teus programes. Ara que som a l'oposició, el que podem fer és fiscalitzar, criticar i aportar. Però quan realment millor gestiones, és quan ets al govern. En tinc molt bon record, dels tres anys que vam ser al govern, però sí que és cert que des del moment en què es va trencar la coalició amb Unió i després va trencar el pacte amb nosaltres, l'alcalde va optar per qüestions que res tenien a veure amb la política local, ni va pensar en la ciutat. Es va quedar en minoria i, tot i així, en els últims pressupostos li vam donar suport sense ser ja al govern. Per a nosaltres, l'alcalde està amortitzat i torno a dir que no ha fet res important per la ciutat. Només cal veure com està el centre de Reus, a nivell de comerços. Només cal veure com està Reus, a nivell de neteja. Només cal veure com està en Reus en molts temes. 

Hem viscut plens força tensos pel procés. De portes endins també hi ha influït?

De portes endins, especialment a les juntes de portaveus i a les comissions, als plens i fins i tot als consells d'administració, el procés sempre és un tema a la taula per part dels partits independentistes. Posen per davant el procés abans que els interessos dels ciutadans. Per tant, en aquest aspecte hem estat molt crítics i bel·ligerants, i fins i tot vam haver de fer alguna reclamació a la subdelegació del govern. No és lògic que la casa de tots els reusencs tingui una pancarta que només identifica a una part d'aquests reusencs. En les últimes eleccions autonòmiques, a Reus van ser més els vots constitucionalistes que els independentistes. Encara que fos a la inversa, l'alcalde i l'equip de govern han de governar per a tots els veïns, perquè tots ells paguen els seus impostos. Perquè clar, si l'alcalde em digués jo, com que només governo per als independentistes, només cobraré impostos als independentistes, doncs aquí encara ens podríem entendre. Però és que els impostos els paguem tots, i no miren pas el color, quan arriba l'IBI. Per què han de governar, per tant, amb la ideologia per davant? Per què hi tenim aquesta pancarta, a la façana de l'Ajuntament? Torno a dir que potser hi ha molta gent que s'hi pot identificar, però també n'hi ha molta altra que no, i és la casa de tots. A mi no em fa res, que la seu del PDeCAT estigui plena de banderes, llaços i pancartes, com la d'Esquerra. Que facin el que vulguin, que no seré jo qui els digui el que han de fer. Ara bé, no podem permetre que l'Ajuntament tingui una pancarta en què es defensa una opció política. I el mateix passa quan es porta un pregoner per la Festa Major. O per l'Onze de setembre. Després, els estranya que nosaltres no assistim a segons quins actes. Si sabem que el pregoner està a favor de la independència, què hi fem nosaltres, allà? Si portessin una persona amb la quals tots ens sentíssim còmodes, nosaltres encantats de ser-hi perquè som de Reus i ens estimem la ciutat com qualsevol altre. A mi em dol no assistir a un acte com a representant de la ciutadania per aquests temes, però ens hi obliguen. 

N'ha parlat amb Pellicer, del que va passar durant el pregó?

Em va trucar i em va dir que ell pensava que era pitjor retirar-los i jo li vaig dir no; escolti, vostè és la màxima autoritat i vostè ordena el saló de plens. I li vaig dir el que vostè hauria d’haver fet és cridar a un guàrdia municipal i fer que traguessin això. I al final ja vam veure el que va passar, que hi va anar una les regidores Compte i Labrador, i els van treure. Però això hauria pogut provocar un aldarull. Trobo que era l’alcalde qui tenia l’autoritat en el saló de plens i era qui havia d’haver-los fet retirar. I com aquestes, moltes altres coses. Per exemple, quan aquí ens va venir el llavors ministre de Justícia, Rafael Catalá, amb escridassada per part dels regidors de la CUP. I si l’Ajuntament és la casa de tots, s’han de respectar les diferents ideologies, les diferents postures, i l’alcalde ha de posar damunt de la taula la seva autoritat. Per què no la posa? Perquè és un alcalde que és en minoria. I depèn dels seus equilibris, els seus suports que el mantenen en una feblesa molt gran i, per tant, no es veu amb pit de donar un cop de puny damunt de la taula i fer el que ha de fer un alcalde. Ell no ha estat a l’alçada, no ha estat l’alcalde de tots els veïns de la nostra ciutat.

Tot sembla indicar que la governabilitat de la ciutat serà molt complicada.

Serà molt complicada. estic convençut que el senyor Pellicer tindrà menys representació de la que té ara. Potser fa quatre anys, va enganyar algun constitucionalista i algun independentista que pensava que el podia votar; ara aquests vots no els tindrà. I qui és independentista, votarà l’original, no votarà la còpia. Per això penso que els que perdrà el senyor Pellicer, segurament els guanyarà ERC. Crec que Esquerra tindrà un bon resultat i l’alcalde Pellicer tindrà un càstig important.

I quin paper hi pot jugar llavors el PP? Shi veuen en un pacte per una alcaldia constitucionalista?

Si els constitucionalistes sumem, evidentment nosaltres hi serem i farem tot el possible perquè hi hagi una alcaldia constitucionalista. Aquí, el dubte és cap a quin costat tirarà el PSC, perquè amb el canvi de govern a l’estat, sembla que el PSC estigui més al costat d'algun sector nacionalista. Nosaltres només donaríem suport a un alcalde constitucionalista o a un alcalde que deixi de banda els temes ideològics i treballi només pel bé de la ciutat. Nosaltres sempre posem per davant la ciutat, i les nostres queixes són perquè en els darrers anys s’han posat per davant una part dels reusencs fent cas a les ordres que es rebien de Barcelona i de la Generalitat, els interessos dels independentistes. Aquesta actitud ha fet molt mal a la ciutat, ha creat divisió, no s’ha estat pel que s’havia d’estar, ni s’ha treballat pel que s’havia treballar, pels problemes reals de la ciutat. Només es posa el focus en tot el que és proindependentista, que ve marcat des de Barcelona. Cap reusenc s’hauria de sentir discriminat pel seu ajuntament.

Quina opinió en té, del consorci de l'Hospital? 

Nosaltres, amb el tema de l’hospital de Sant Joan, vam ser els primers en condemnar els seus mals resulats i, després, s'hi van afegir la CUP i Cs. Nosaltres vam dir que el ciutadà de Reus no ha de sentir mai la discriminació de pagar per dos costats la sanitat. A més, ens trobem en un greuge comparatiu amb un veí de Tarragona. Tarragona té un hospital magnífic com és el Joan XXIII, i com que ja paguem amb les nostres nòmines la sanitat, només la paguem una vegada, però a més a més la paguem amb els nostres impostos municipals. Quan hi ha dèficit, és l’Ajuntament qui l’ha de cobrir, i si comptem des del 2015, estem parlant d’uns 15 milions d’euros. I estem parlant també de molts recursos que la ciutadania ha deixat de tenir. Aquests serveis no s’han pogut prestar perquè aquests diners han anat per cobrir un servei sanitari que és universal i que, a més a més, ja l’estem pagant, com tot bon veí de Catalunya o d’Espanya. És que nosaltres vam denunciar, i per això vam sortir del consell d’administració de l’hospital, vam ser nosaltres qui vam portar la moció al ple perquè fossin els treballadors qui entressin a formar-ne part, però finalment no han volgut cobrir aquesta plaça. M’imagino que és perquè veuen com està el consell. Nosaltres mateixos el vam abandonar perquè no se’ns feia cas. Repeteixo que això s’ha portat molt, molt, molt malament. I ja només cal pensar en tots els problemes que han vingut amb el CMQ, la falta d’acord s'ha acabat als jutjats amb la família Fàbregas perquè el senyor alcalde es va comprometre amb els paradistes del mercat que tornaria a posar quelcom, a la zona, per donar-hi vida. Cal que fem les coses bé. Si ara tenim pèrdues a l’Hospital Sant Joan, no destinem dos, tres, quatre milions d’euros de recursos per fer un trasllat. Enguany estàvem més o menys satisfets pel preacord que hi havia amb la Generalitat, ja que aquesta s’encarregava de les pèrdues que hi havia, però com que això s'ha anat ajornant i gairebé hem passat al 2018, engany haurem de tornar a posar cinc milions d’euros pel dèficit. Aquests costos no els podem assumir i, a més a més, tenim moltes altres necessitats que estem ignorant perquè destinem tots els recursos econòmics per cobrir una ferida que no para de sagnar. I tots els problemes que estan sorgint a l’hospital, com el cas de l’accelerador, són conseqüència de la falta de recursos. Es va aturar com a mesura per reduir les pèrdues econòmiques que genera l’hospital. El grup Sagessa s’ha ensorrat. Ara perdem l’hospital de Móra, ja ens han dit d’Amposta i d’altres municipis que tampoc poden i volen que els prestem serveis.

Sebastià Domenech serà qui encapçalarà la candidatura popular l'any que ve?

Jo em sento amb ganes, disposat, però en el nostre partit, la designació de candidats en municipis de més de 20.000 habitants ve de la direcció de Catalunya i el president provincial ja ho sap, que hi estic disposat. Sóc un home de partit, però, i si el partit creu que hi pot haver una millor opció, per la meva part ho assumiré. 

COMENTARIS (0)

Reportatges