Dimarts, 30 d'Abril de 2024

Seguretat i civisme a Reus: dades i «percepcions»

26 de Desembre de 2022, per Marc Busquets Obré
  • Imatge d'un control de drogues i alcoholèmia a càrrec de la Guàrdia Urbana de Reus

    Guàrdia Urbana de Reus

La plantilla de la Guàrdia Urbana comptarà, cap al final de l'actual mandat que expira el maig de 2023, amb 162 agents. Ho va anunciar dies enrere l'alcalde, Carles Pellicer, en un acte per fer balanç de l'acció de govern en l'últim any. D'aquesta manera, va dir el batlle de la capital del Baix Camp, el cos policial comptarà amb la xifra d'efectius "més o menys establerta" per a una ciutat com la nostra. Si bé va reivindicar que a Reus "hi ha seguretat", va reiterar la seva aposta per la lluita contra l'incivisme. "No puc entendre que hi hagi gent que destrossi mobiliari urbà o faci pintades", va lamentar. 

Quant a la incorporació de policies, cal subratllar que va ser el passat mes d'agost quan es va donar a conèixer que s'havia iniciat el procés de selecció d'una desena d'agents, amb un 30% de les places reservades a dones. La regidora de Seguretat, Dolors Vázquez, va indicar llavors que "el govern ha fet l’esforç de convocar noves places de la Guàrdia Urbana cada any. Destinem molts recursos, tant tècnics com humans, perquè Reus continuï sent una ciutat segura". 

Llegiu-ho:

És aquest un argument que ha sostingut sempre Pellicer, per més que a la Junta local de seguretat del passat mes d'octubre es revelés que els fets delictius es van incrementar en un 4,5% entre gener i setembre, en comparació amb el mateix període de 2019. 

"L'incivisme genera sensació d'inseguretat



L'augment en qüestió es va argumentar en un "major actuació policial" al terme, i per l'increment del 26% dels robatoris en interior de vehicles. Ara bé, tant Pellicer com Vázquez van celebrar la reducció dels delictes que "generen alarma social", com ara els robatoris amb força en domicilis (-1,4%), i en establiments (-24,5%). Fets similars, és a dir, altres tipus de robatoris també es van veure reduïts en un 14%. Els delictes contra l'ordre públic es van veure incrementats en un 74%. En aquesta línia, el batlle i la regidora van apuntar que l'incivisme "genera sensació d'inseguretat" i van garantir "una lluita ferma" contra situacions generades per soroll, molèsties i altres.

El cas, però, és que les queixes veïnals sobre la seguretat o l'incivisme són relativament freqüents. I si parlem dels grups municipals del ple que són a l'oposició, el PSC ha apuntat sovint a la "percepció d'inseguretat" a la qual es refereixen alguns reusencs amb els quals contacten. La candidata a l'alcaldia, Sandra Guaita, ha expressat recentment al pòdcast Finestra al Mercadal, produït i realitzat per Reusdigital.cat, que si bé a la ciutat no hi ha inseguretat, sí que cal actuar per tal que les "percepcions" d'alguns ciutadans al respecte puguin canviar. En una entrevista, posem per cas, va posar damunt de la taula la figura dels agents cívics per mirar de fer pedagogia. "No és tant que a Reus hi hagi inseguretat, perquè les dades no són alarmants. Peró sí que hem de fer que els nostres veïns se sentin segurs, perquè la percepció és la que és. Hem d'aconseguir que se sentin segurs, i això es fa no tan sols amb la policia, sinó amb agents cívics, per exemple, amb un disseny adequat de la il·luminació i de l'enllumenat per evitar zones fosques, de nit. L'arquitectura també pot contribuir a fer una ciutat més segura", va subratllar. 

El cert és que han estat freqüents les campanyes de sensibilització i de control per prevenir, detectar i sancionar conductes inadequades en l'ús de vehicles de mobilitat personal (VMP) com patinets elèctrics, o en el context de l'oci nocturn. Només en un cap de setmana de novembre, posem per cas, es van arribar a aixecar més d'una seixantena d'actes per beure a la via pública, o per miccionar-hi. 

Més informació:

Pellicer va explicar, dies enrere, que des del consistori es porten a terme actuacions diverses per reparar els danys que causen els incívics a Reus. És el cas de la reparació de pintades i grafitis, "una dèria personal", segons la va descriure. "Altres ajuntaments no ho fan, però el nostre sí", va precisar. En aquest sentit, a finals del mes de novembre es va posar en marxa la campanya A casa no ho faries. Al carrer tampoc

Quant ens costa, l'incivisme?



I quina és, la "factura" econòmica que deixen segons quines bretolades? De 370.000 euros, segons es va apuntar des del consistori reusenc. Segons les xifres aportades en la presentació de l'esmentada campanya, la lluita contra l'incivisme es tradueix en unes 4.000 sancions anuals per infraccions diverses. 

Consulteu-ho:

Curiosament, el cas és que els fets delictius relacionats amb l'incivisme es van reduir, en el període de gener a setembre, segons les dades que es van oferir després de la Junta local de seguretat del passat octubre. De fet, la regidora Vázquez va constatar una "lleu" reducció de l'incivisme a Reus. Les denúncies van minvar (d'unes 4.200 el 2019 a les prop de 4.000 d'enguany), en concret pel que fa al consum d'alcohol al carrer, o a les miccions a la via pública.

Per contra, es van registrar més denúncies per tinença i consum de drogues per "comportaments irrespectuosos" amb els agents de policia. Per tot plegat, l'alcalde va mantenir que el model policial existent a la capital del Baix Camp és "exitós", tot anunciant de passada l'aprovació del Pla local de seguretat per aplicar-lo des de 2023 i fins l'any 2026. "Pel que fa a la seguretat ciutadana, a Reus anem pel bon camí. Els fets delictius registrats són per sota de la mitjana catalana", va exposar el cap de la Guàrdia Urbana, Pedro Muñoz

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Ignasi de Reus  29 de Desembre de 2022

Inseguridad e incivismo en Reus.

Cuando en una ciudad no hay los suficientes agentes, ni orden,; el incivismo y la seguridad se convierte en una pandemia. Y que no vengan con mentiras, no hay suficientes agentes por la calle, ni emplean los medios tecnológicos para erradicar el incivismo. Reus, es una ciudad sin Ley.