Dimarts, 19 de Març de 2024

Setanta segons diaris d’una desconeguda plaça del Mercadal

El productor Ramon Masip grava 24 hores d’aquest espai que comparteix a les xarxes

25 de Març de 2020, per Isabel Martínez
  • Una imatge del Mercadal, buit, dies enrere

    Reusdigital.cat

L’ombra del sol que recorre accelerada una plaça inèditament buida, terrasses isolades, núvols que passen frenètics en un cel carregat, persones esparses, fanals que s’encenen puntualment en una solitud mai vista… Des del passat 15 de març, aquesta és la realitat insospitada d’una plaça del Mercadal que la càmera del productor visual Ramon Masip capta 24 hores per “retratar” una realitat distòpica al bell mig de Reus. Una situació que des des de fa dies comparteix a través de xarxes com Twitter, Instagram i Facebook en petits clips d’uns 70 segons.

Interpretacions musicals

“Quan hi ha mobilitat a la plaça és espectacular”, comenta sobre el moviment continu que es pot observar habitualment des d’un dels emplaçaments més emblemàtics de la ciutat. “Una manera de poder fer alguna cosa, de sentir-nos útils era posar la càmera a la plaça amb un gran angular”, resumeix Masip sobre una proposta que ha evolucionat al llarg dels dies des de clips més curts a la sortida i a la posta del sol i que ara mateix acompanya d’imatges ràpides amb interpretacions musicals de nenes com Ariadna Suller o Ona Inglès que posen la banda sonora a un fet tan insòlit com la plaça buida.

Amb l’afany de comparar la situació d’aquests dies de confinament amb la resta de l’any, Masip s’ha proposat gravar 24 hores des del mateix lloc quan torni la normalitat. “Esperem que molt aviat torni a haver l’activitat 'a tope' i poder fer la mateixa imatge”, desitja. La intenció és comparar la solitud actual del cèntric espai amb dies laborables i festius al llarg de l’any a l’atzar per recollir el que seria els 365 dies d’aquesta plaça. “Els gravaré per Sant Jordi, per la festa major, un dissabte qualsevol o un dia laborable qualsevol”, enumera sobre les possibilitats que està ara mateix planificant per mostrar el canvi que tindrà aquest espai físic.

Un projecte de continuïtat

D’igual manera que els vídeos i les imatges preses fins a la data han anat evolucionant al llarg dels dies de confinament, el productor explica que assajarà diferents formats sonors com ara una veu en off o el so ambient amb el toc de les campanes de la prioral de Sant Pere. De moment, els clips editats es caracteritzen per un acompanyament musical en què hi han col·laborat infants. I és que tal i com explica la música és un factor que està formant part d’una atípica relació de veïnatge entre els residents de la plaça. “Cada dia a les 8 del vespre hi ha un veí que posa música al balcó i els pocs veïns que som hi sortim”, relata sobre un ritual que els temps de confinament han convertit en una forma de saludar-se i dir-se “bona nit i fins demà”.

"És curiós perquè abans del confinament molts d’aquests veïns ni ens coneixíem pràcticament”, assenyala respecte la dotzena aproximada de pisos que tenen residents en aquest espai neuràlgic reusenc i que s’han redescobert amb rutines diàries com el concert d’òboe que cada migdia ofereix una nena. Ara mateix, Sant Jordi o la festa major queden a prop del cor de molts reusencs i lluny d’una imaginació que es conforma en sobreviure entre quatre parets a l’espera que sigui possible retornar sans i estalvis a la vida anterior.

Gràcies a la iniciativa de Masip de captar les 24 hores d’aquesta plaça reusenca, aquests dies de confinament estaran documentats amb un testimoni visual bell i, alhora, fidedigne.

 
 
 
Ver esta publicación en Instagram

#reus #mercadal avui amb música de l’Ariadna Suller Gracia #covid_19 #joemquedoacasa

Una publicación compartida de Ramon Masip (@elmercadal) el 23 Mar, 2020 a las 2:09 PDT

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics