Dijous, 23 de Maig de 2024

Tant difícil és?

26 d'Abril de 2013, per Carlos Méndez

Ara en temps de crisi es pot veure com l'atur incrementa dia rere dia, i ja som aprop del 30%, fet insostenible que qualsevol entès en economia em donaria la raó. Un país no pot aguantar gaire en aquesta situació, i tot això és degut a les polítiques monetàries europees i polítiques fiscals que ens obliguen a aplicar des d'Alemanya...

Anem al tema al que vull arribar. Com tothom sap, la Unió Europea és un organisme que ha fet i preveu fer que tots els països europeus ens unim en tots els sentits (tant política, com monetària, com culturalment) i fer d'Europa una cosa semblant a la que hi ha als Estats Units. El problema esdevé que ara mateix, el que porta la veu cantant en aquesta unió és Alemanya, i com tots sabeu, al capdavant de tot això es la senyora Merkel i tot el seu sequit.

Aquesta Alemanya es troba en una situació força bona en quant a ocupació, amb un atur que no arriba al 7%, però que té problemes de finançament i dèficit public. I com la senyora Merkel està al poder, exigeix fer reformes per reduir aquest dèficit tant a Alemanya com a la UE. En definitiva, l'atur no és un problema per Alemanya, mentre que a Espanya és insostenible i el problema més gros.

El problemes que tenen Alemanya i Espanya són ben diferents, però actualment s'estan aplicant solucions per arreglar Alemanya, mentre que el que fan a Espanya és empitjorar encara més la situació, com explicaré a continuació.

Qualsevol estudiant d'economia bàsica entendrà la funció de demanda keynesiana o funció de demanda agregada:

DA=Consum+Inversió+Despesa Pública+Transaccions-Impostos+Exportacions Netes

Aquesta funció medeix la demanda en un país segons el consum de les famílies, les inversions realitzades en ell, la despesa pública que fa l'Estat a l'economia (carreteres, plan'E, etc), les transaccions (beques i altres), i li resta els impostos, i per últim les exportacions netes, que és la relació del país amb la resta del món.

La demanda keynesiana va lligada directament a l'atur, ja que un augment d'aquesta suposarà una major contractació i una disminució de l'atur. Explicat això, anem a analitzar la política alemanya que s'està aplicant a l'Euro-zona i en concret a Espanya, que és augmentar impostos i reduir la despesa pública!!!

Aquesta reforma ja li va bé a Alemanya, que vol reduir el dèficit públic, que és el seu únic gran problema, ja que una disminució de la despesa pública i un augment dels impostos suposa ingressar més i gastar menys, perfecte!

Però a Espanya passa tot el contrari... ja que com es veu a la funció de demanda keynesiana, Merkel, a l'obligar a pujar impostos i baixar despesa per complir l'anomenat a la TV "Objectiu del dèficit", el govern espanyol està aplicant això mateix...¿I què produeix aquesta política a la funció de demanda? Doncs justament una disminució de la mateixa, que està relacionada amb l'atur, que fa que augmenti encara més, ja que si augmenten impostos, baixa el consum, es compra menys i s'acomiada a més gent.

Es un cercle viciós, i a l'Estat espanyol aquest ansiat objectiu del dèficit, li suposa un cost d'oportunitat immens, ja que l'atur és el problema mes gran i immediat. La solució a l'atur a l'Estat espanyol és ben simple encara que no ho sembli, però impossible d'aplicar tenint una UE al damunt amb una Merkel cavalcant-la, la solució es la següent: Reduir dràsticament els impostos, baixar els tipus d'interès, generar treball públic i incrementar les beques i pensions:

- Si es redueixen els impostos, això incentiva el consum.

- Si es baixen els tipus d'interès, incentivarà l'inversió d'agents tant interiors com exteriors.

- Si es genera treball públic, reduiràs l'atur a molt curt termini.

- Si incrementen les beques i pensions, aquestes directament faran incrementar el consum de la gent.

Aquests quatre passos són vitals, i farien reduir a curt termini l'atur, ja que la demanda keynesiana es veuria augmentada i l'atur reduït, a l'estar lligades. Aquesta és la política per excel·lència per combatre l'atur, la més efectiva i ràpida, i us preguntareu, perquè no s'aplica?

Doncs ben fàcil, a Alemanya no li interessa, no vol incrementar el seu dèficit públic per combatre l'atur quan tenen un 6% de gent aturada, no els hi és necessari, a ells ni a cap país del 'nord'.

Curiosament, els famosos PIGS (Portugal, Italy, Greece, Spain) comparteixen aquest problema de l'atur i els hi aniria que ni pintada una política fiscal d'aquestes i, posteriorment, amb uns nivells d'atur acceptable, incrementar progressivament els impostos i baixar les transaccions per lluitar contra el dèficit public.

Però com podem aplicar aquesta política, si des del nord no ens deixen? No ho sabem, sortir de la UE? Podria funcionar. Pressionar a Alemanya? També...

El que no es pot fer és continuar amb una política de reducció del dèficit, ja que ens portarà a la desaparició de més llocs de treball i l'augment de l'atur. La solució és ben simple, apliqueu això i poseu-ho en marxa, polítics.

Carlos Mendez és estudiant d'Economia a la Universitat Rovira i Virgili

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (3)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Xavier Palau  03 de Maig de 2013

Molt interesant

Molt bonic, però no he entés res :)

MANEL  02 de Maig de 2013

CICLOOOOOOO

HOYGA COMO SE GRAVA INTERNET EN UN DISKETE, GRASIAS DE HANTEBRAZO MASSSA

Pere Elias  27 d'Abril de 2013

Tú creus?

Si redueixes impostos com pagaràs l´atur i les pensions, i si crees treball públic aumentes la despesa no pots baixar impostos. Si baixes tipus d'interès que no tens marge ja, acabes d'enfonsar la banca i si seguim fomentant el consum ens acabarem de consumir....Conclusió: acabar amb la corrupció (tol.lerància 0), resultat la prima de risc a 50 pb, les empreses al baixar el interés, poden crear feina. Retallada drástica als poítics i reducció de personal assessors, etc.(un polític, té que estar capacitat, s'en salva un 10%), retirada bitllets de 500 euros (evites la economía sumergida i automàticament circul.la més diner i si fa falta s'imprimeix. Els plans estretègics de l'ajuntament de Reus els feien en part pofessors teus, si et serveix i aquesta crisi només és comparable a la del crash del 1929 (10 anys tipus d'interès 0) i aquí encara anem per l'aterratge suau,(tipus 0,75), no pas sortint. Ja m'agrdaría tindre MERKELS i no SOBRES.

Reportatges