Dilluns, 03 de Juny de 2024

El director de teatre reusenc Lluís Pasqual, distingit amb la Creu de Sant Jordi

És també fill il·lustre de Reus

14 d'Abril de 2015, per ACN/ Redacció
  • Lluís Pasqual, en una imatge d'arxiu

    ACN

Lluís Pasqual i Sánchez (Reus, 1951) és llicenciat en Filosofia i Lletres i en Art Dramàtic i un dels directors de teatre catalans de més projecció de les darreres dècades. Els seus inicis teatrals es remunten als anys de joventut, en el cercle del Centre de Lectura de Reus, com a cofundador de la companyia La Tartana-Teatre Estudi, i també a Barcelona, a l’Institut del Teatre, on va coincidir amb Fabià Puigserver.

El 1976, amb Camí de nit de 1854, una obra escrita i dirigida per ell mateix, va fundar el Teatre Lliure. El 1983 va ser nomenat director del Centro Dramático Nacional-Teatro María Guerrero de Madrid, i el 1990 es va traslladar a París per dirigir el Teatre d’Europa-Théâtre de l’Odéon. Va dirigir també la Biennal de Teatre de Venècia en les edicions de 1995 i 1996, i el 1998, després de la seva vinculació amb el projecte Barcelona Ciutat de Teatre, va assumir la codirecció del Teatre Lliure juntament amb Guillem-Jordi Graells.

Com a director, ha dut als escenaris teatrals obres tan emblemàtiques com La casa de Bernarda Alba, de Federico García Lorca, Celebració, de Harold Pinter, Els feréstecs, de Carlo Goldoni, o El rei Lear, de Shakespeare, i ha estat també director escènic d’òperes com Tristan und Isolde o Les noces de Figaro.

Per la seva tasca professional, ha obtingut diferents reconeixements, com el Premi Nacional de Teatre i Dansa (1984), la distinció de la República Francesa com a Cavaller de les Arts i de les Lletres (1984), el Premi Nacional de Teatre del Ministeri de Cultura (1991) o el de Cavaller de la Legió d’Honor Francesa (1996).

Malgrat la seva intensa activitat professional, Lluís Pasqual ha mantingut sempre la seva vinculació amb Reus, de manera especial amb el Teatre Bartrina, de la comissió artística del qual forma part. El 1997, any de la reobertura del teatre després de les obres de remodelació i ampliació, va dirigir-ne la programació del cicle inaugural, que va dur a l’escenari reusenc noms de gran projecció, com Núria Espert, Emma Vilarasau, Antonio Canales, Els Joglars o l’orquestra de cambra del Teatre Lliure. Uns anys abans, el 1988, va dissenyar i coordinar l’espectacle inaugural de la reobertura del Teatre Fortuny, que va comptar amb la presència de Montserrat Cavallé.

El 2003 Lluís Pasqual va rebre el títol de Fill Il·lustre, i el 1984 va ser pregoner de la Festa Major de Sant Pere. L'Ajuntament de Reus ha felicitat a Pasqual per aquest reconeixement i l'aclalde, Carles Pellicer, ha declarat que per la ciutat "és una autèntica satisfacció i un honor veure reconeguda amb un guardó tan important la tasca de Lluís Pasqual, un director de teatre de projecció internacional que ha dut als escenaris muntatges teatrals i operístics inoblidables".

Els premiats

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Així, el Govern ha decidit premiar el director teatral "pel talent que distingeix a seva aportació a l'escena i a la cultura catalana europea"; a l'actor Joan Pera, de qui es destaca el seu "humor genuí", i les actrius Mercè Sampietro i Emma Vilarasau, ambdues per les seves trajectòries de conjunt en els àmbits del cinema, el teatre i la televisió.

També en l'àmbit cultural s'ha premiat el traductor i professor de traducció literària Peter Bush, que ha traduït 'La Plaça del Diamant' de Mercè Rodoreda, 'El quadren gris' de Josep Pla i 'Incerta glòria', de Joan Sales, per la "projecció" que ha donat a la cultura catalana; l'agent literària Anna Soler-Pont per la "vàlua" des de la creació de l'agència Pontas el 1992 i la promoció que ha fet de la literatura dels països africans; la lingüista i filòloga Maria Teresa Cabré i Castellví per la seva trajectòria i "contribuir a prestigiar la llengua catalana"; i el galerista i editor Joan de Muga Dòria el concertista i catedràtic de piano Ramon Coll i Huguet i el periodista i escriptor Agustí Pons i Mir, tots també per la seva trajectòria.

També ha estat reconegut pel conjunt de la seva obra l'escriptor i activista Llorenç Sánchez i Vilanova; l'arxiver, historiador i poeta Jesús Massip i Fonollosa en reconeixement a la seva dedicació a la cultura "des dels anys més difícils" i l'activista cultural i cívica Vicenta Pallarès i Castelló per la seva "tasca de dinamització duta a terme des de Caldes de Montbui i estesa al conjunt de Catalunya".

Per la seva banda, el Govern ha distingit el ceramista Jordi Aiguadé i Clos pel "prestigi assolit en la pràctica de la ceràmica i per la seva dedicació a la cultura"; el realitzador de publicitat i editor de cinema i vídeo Josep Miquel Aixalà i Martí, pel conjunt de la seva activitat al sector de la comunicació audiovisual i l'arquitecta, urbanista i interiorista Carme Pinòs i Desplat en reconeixement a una activitat professional rellevant associada a Enric Miralles en el projecte olímpic de Barcelona 92.

En l'àmbit econòmic i empresarial, també rebrà la Creu de Sant Jordi Carles Vilarrubí, per la seva "presència significativa en la vida econòmica i social catalana a través de diferents empreses i institucions"; el director de la Cambra de Comerç i Indústria Francesa de Barcelona, Philippe Saman, per la seva "valuosa activitat" que ha dut a terme des del 1980; l'empresari i diplomàtic Manuel Antoni Condeminas Hugues, pel seu "paper en la vida econòmica catalana i singularment per la seva trajectòria diplomàtica" i l'empresari i filantrop Lluís Coromina Isern pel seu compromís amb les comarques gironines, especialment al món de l'art i la cultura.

Er últim, també han estat distingits l'advocat, economista i polític Llibert Cuatrecasas i Membraso per la "seva dedicació continuada al servei de Catalunya; el metge i president del Consell Assessor per a la Sostenibilitat i el Progrés del Sistema Sanitari de la Generalitat, Miquel Vilardell, en reconeixement del seu treball al sector mèdic en els aspectes assistencial, acadèmic i corporatiu; el metge Carles Vallbona, per la seva trajectòria a Houston, tant a nivell assistencial com acadèmic; i el metge i promotor cultural Eudald Maideu i Puig, per la seva trajectòria en l'àmbit de la medicina, a nivell assistencial i acadèmic.

A títol pòstum, el Govern ha premiat l'emprenedor i fundador d'Obinso, entitat dedicada a la reinserció de drogodependents, Jacint Mora i Obrador, per la seva trajectòria econòmica, social i política; i al forner i president del Gremi de Flequers de Barcelona durant és de 30 anys Francesc Xavier Vilamala per la seva contribució al sector i a la promoció dels valors alimentaris del pa.

Quinze entitats premiades

A banda de les 27 personalitats reconegudes amb la Creu de Sant Jordi, el Govern també ha distingit 15 entitats, entre les que destaquen l'Hospital del Mar, que enguany commemora el seu centenari; el Teatre Romea, pel paper rellevant d'aquest equipament en la cultura i la societat de Barcelona i Catalunya; i la Fundació Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, per la seva contribució "a la salut i el benestar de la ciutat de Tarragona i del seu entorn".

Les altres entitats guardonades han estat l'Agrupació Sardanista l'Ideal d'en Clavé de les Roquetes de Barcelona; l'Alter Mútua de Previsió Social dels Avocats de Catalunya a Quota Fixa; l'entitat ASPASIM dedicada a l'atenció a les persones amb discapacitat psíquica greu; l'Associació Egueiro; la Cadí Societat Cooperativa Catalana Limitada; la Casa Pairal Fundació Privada; el taller de construccions Castells i Planas de Cardedeu; la Comunitat de Monges Benedictines del Monestir de Sant Daniel de Girona; la Confraria de Mestres Fusters i Gremi de Fusters, Ebenistes i Similars de Barcelona, la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona, la Fundació Provada Vallès Oriental i el Grup de Treball Estable de les Religions.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Dionisia   15 d'Abril de 2015

ENHORABONA A LLUIS PASQUAL!!!

En Lluís Pasqual es mereix aquesta distinció. És un savi i un Mestre (amb majúscules) del Teatre cult i ben fet. A més és un Mestre en la direcció d'actors. Enhorabona i moltes felicitats. L'admiro des dels seus temps al Lliure de Gràcia. Quan ell dirigeix surts del teatre transformat/da com a persona, per les coses que aprens. Que per molts anys poguem gaudir del seu bon fer, que ens honora a tots els reusencs.

Reportatges