Dijous, 22 de Maig de 2025

Un quadre del pintor tarragoní Tomás Olivar s'afegeix al fons del Museu del Port

El quadre mostra l'antic Club Nàutic de Tarragona ubicat al Moll de Costa a tocar del Serrallo

21 de Maig de 2025, per Reusdigital.cat
  • Imatge de la cessió al Museu del Port

    Cedida pel Port de Tarragona

El Museu del Port de Tarragona amplia el seu fons patrimonial. Recentment, ha rebut la donació d'un quadre signat pel pintor tarragoní Tomás Olivar. L'obra, que ha estat entregada al Museu per part de Visitación Juárez Laíz, mostra un paisatge amb l'antic port esportiu com a protagonista, quan encara s'ubicava al Moll de Costa, cosa que no només li dona valor artístic a la creació sinó també valor històric. El quadre s'incorpora al fons patrimonial de l'equipament cultural per tal de nodrir les col·leccions artístiques.

Aquest quadre és la peça número 1.673 del fons patrimonial del Museu del Port de Tarragona. Es tracta d'un oli sobre tela de 75x94 centímetres on es pot veure un paisatge portuari tarragoní ja desaparegut, amb l'antic port esportiu com a protagonista. L'obra, pintada a principis dels anys 90, va testimoniar un escenari poc temps abans que canviés. I és que l'any 1996 el port esportiu va abandonar la ubicació reproduïda, al Moll de Costa, per a la seva ubicació actual, entre la platja del Miracle i el dic de Llevant del Port Tarragona.

Tomás Olivar va destacar per la creació de paisatges on els colors vius, les grans pinzellades i la llum de la Mediterrània eren les principals protagonistes. Tots aquests elements són preeminents en aquesta pintura. Així doncs, el blanc de les embarcacions del port esportiu, però també de l'antic edifici són predominants, juntament amb els blaus de l'aigua i del cel. El color, però, també hi és present, en aquest cas, per a representar les barques del moll de Pescadors.

 

Immortalitzar els paisatges tarragonins

 

Els paisatges tarragonins van ser la principal temàtica al llarg de tota la trajectòria de Tomás Olivar. Considerat com el cronista pictòric de la ciutat durant la segona meitat del segle XX, Olivar reflecteix en els seus quadres indrets emblemàtics com la plaça Corsini o l'antic Pòsit del Serrallo, però també espais naturals dels voltants i, fins i tot, entorns industrials com els molls del Port. Totes les seves obres destaquen per l'ús dels colors intensos, que omplen de vida i d'intensitat unes estampes que van immortalitzar la Tarragona d'una època.

Cal destacar que Olivar va formar part de la primera promoció d'alumnes de l'Escola d'Art de la Diputació de Tarragona, als anys 40, just finalitzar la Guerra Civil. L'any 1962 va tornar de nou a aquest centre, però ja com a professor, convertint-se en el primer alumne d'aquest centre que n'esdevenia docent. Més enllà de la seva tasca formativa, Olivar va ser reconegut amb nombrosos premis nacionals i internacionals i ha exposat la seva obra en més d'un centenar de mostres.

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics