El proper 3 d'abril entrarà en vigor la nova Llei d'Eficiència del Servei Públic de Justícia, el que suposarà un "canvi de paradigma", en paraules del conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler, qui ha anunciat que la Generalitat de Catalunya invertirà aproximadament 5 MEUR en la reforma dels Jutjats de Reus, tant en la renovació d'aspectes com la climatització i la coberta, com també en l'adaptació al nou tribunal d'instància.
Aquest divendres, Ramon Espadaler ha visitat la ciutat de Reus, i s'ha reunit amb el jutge degà i el fiscal, també ha anat al Col·legi d'Advocats de Reus i s'ha trobat amb l'alcaldessa i membres de la corporació municipal. Espadaler, en una atenció als mitjans de comunicació a primera hora de la tarda, ha explicat que amb l'aplicació de la nova Llei d'Eficiència, efectiva a Reus a partir del 31 de desembre de 2025, es passarà de pensar en "jutjats" a "tribunals d'instància", és a dir, es deixarà de treballar en milles -jutjats amb un jutge/jutgessa o un lletrat de l'administració- a disposar d'una ordenació de jutges en seccions, amb una oficina judicial que donarà servei. Tot plegat requereix canvis en l'arquitectura, que, juntament amb millores en aspectes com la climatització i la coberta de l'edifici, suposaran una inversió per part de la Generalitat d'aproximadament 5 MEUR. Els treballs de reforma començaran a finals d'aquest 2025.
Actualment, tan sols hi ha un jutjat social al partit judicial de Reus, fet que es critica des de fa uns anys per la "sobrecàrrega" de feina que suposa que no hi hagi un segon. Amb tot, hi ha un jutge d'adscripció territorial que reforça aquest jutjat. La voluntat del Govern de la Generalitat, tal com ha apuntat el conseller, és que aquest "reforç" que és transitori a hores d'ara passi a ser una secció de la futura instància, i que per tant, n'hi hagi dos jutges.
La nova llei establirà que en els àmbits civil i mercantil, per poder pleitejar, disputar judicialment un assumpte, abans s'haurà d'haver fet l'esforç de mediar. Per què? Perquè, segons Espadaler, es creu que amb la mediació es pot "estalviar" la congestió dels jutjats i alhora, "sempre" dona un millor resultat que una sentència.
Pel que fa al cobriment de les baixes als jutjats, el conseller ha reconegut que no n'hi ha prou "celeritat" i que s'està treballant en un pla per donar una resposta "més àgil" i així, "pal·liar" les "disfuncions" que s'hi generen.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics