Dimecres, 24 d'Abril de 2024

Es preveu el diagnòstic de 1.000 casos de càncer al Baix Camp durant l'any 2018

Aquest divendres se celebrarà la tradicional acapta de la Lliga Contra el Càncer de les comarques de Tarragona i Terres de l'Ebre per obtenir fons

05 de Juny de 2018, per Redacció
  • Carme Vidal i Marià Carulla

    Cedida

Segons dades del Registre de Càncer de Tarragona, aquest 2018 es diagnosticaran al voltant de 1.000 casos d'aquesta malaltia al Baix Camp, uns 600 en homes i 400 en dones. A la comarca, igual que a la demarcació de Tarragona, el càncer de pròstata serà el més freqüent entre el sexe masculí, amb més de 120 casos. En l'apartat femení, el més habitual serà el de mama amb 120 casos. Tant en homes com en dones, el segon i el tercer que apareixeran amb major freqüència seran el de còlon i recte i el de bronquis i pulmó.

Creixement del càncer de còlon i recte i el de pulmons i bronquis entre les dones

En els homes, el càncer de pròstata manté una incidència estable els darrers anys, com el de mama en les dones. Tot i això, el càncer de còlon i recte i el de pulmons i bronquis experimenten un creixement entre el públic femení.

Pel que fa a la mortalitat del càncer, aquest 2018 es produiran unes 400 defuncions per aquesta malaltia al Baix Camp. En homes, el que tindrà més mortalitat serà el de pulmó, amb més de 60 defuncions, i en dones el de còlon i recte, amb prop de 30 morts. Així mateix, la supervivència del càncer augmenta en el conjunt de la demarcació de Tarragona, sent més del 55% a 5 anys del diagnòstic en els homes i del 63% en dones, segons l'últim període amb dades disponibles.

La importància del diagnòstic precoç

Entre un 40 i un 50% d'homes i dones d'entre 50 i 69 anys del Baix Camp han participat en la primera volta del programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte. En poc temps és previst que es torni a obrir la iniciativa, fomentada per la Fundació Lliga per a la Investigació i Prevenció del Càncer (FUNCA). "Animem a la gent a què participi i que no tingui por" ha expressat el doctor de l'Hospital de Sant Joan i investigador de la FUNCA, Marià Carulla. En aquest sentit, i en referència al càncer de còlon i recte, Carulla ha expressat que si es detecta de forma precoç, "la supervivència és del 95%, mentre que si ja està avançat és del 5%". A més, amb aquest tipus de programes també es poden trobar les lesions precursores que poden ocasionar aquesta malaltia "i així la podem evitar".

Acapta per obtenir fons

Aquest divendres, 8 de juny, més de 100 voluntaris de la Lliga Contra el Càncer de Reus participaran en la tradicional acapta per recaptar fons per a l'entitat i destinar-los a lluitar contra la malaltia. Durant la jornada hi haurà 11 punts de recollida: plaça de la Llibertat, avinguda del Dr. Vilaseca, avinguda de la Salle, carrer de Jesús, Barri Niloga, Riera de Miró, plaça de Prim, carrer de Sant Joan, avinguda de Jaume I, passeig de Prim i barri Fortuny. Les taules estaran presents de 9 del matí a 2 del migdia i de 4 de la tarda a 8 del vespre.

La presidenta de la Lliga Contra el Càncer de Reus, Carme Vidal, ha expressat que "serà una edició especial", ja que ha anunciat que, a partir del pròxim novembre, deixarà de ser la delegada de l'associació a la ciutat després de 25 anys. Tot i això, ha assegurat que es mantindrà "vinculada" a la Lliga Contra el Càncer per "estar al costat de la nova delegada i de les persones afectades".

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics