Dimarts, 20 de Maig de 2025

L'Ajuntament de Reus planteja 21 actuacions per integrar espais verds a la ciutat

L'acció, dins del projecte RENATUREUS, compta amb un pressupost de 721.775 euros

19 de Maig de 2025, per Reusdigital.cat
  • Imatge de la roda de premsa

    Aleix Pérez

L'Ajuntament de Reus impulsa un seguit d'actuacions per renaturalitzar diferents espais de la ciutat. Aquesta iniciativa forma part del projecte RENATUReus, i té per objectiu millorar la qualitat ambiental, generar un impacte positiu en el benestar i la salut de la ciutadania i també fomentar la diversitat de fauna i flora en l'ecosistema urbà. Les actuacions s'alineen amb el Pla Estratègic de Zones Verdes i el Pla de la Infraestructura verda i blava de Reus, i busquen fomentar la sostenibilitat ambiental i crear espais més resilients al canvi climàtic.

L'Ajuntament té actualment en fase d'aprovació set projectes, els quals preveuen un total de 21 actuacions de renaturalització de l'àmbit urbà. L'actuació compta amb un pressupost total previst de 721.775,61 euros, i agrupat en tres grans blocs. El primer contempla la recuperació de la coberta vegetal del sòl, que es fa a partir de dos tipus d'actuacions: la substitució de gespa per praderies naturals i la transformació de parterres de plantes de temporada per espècies més resilients. 

En primer lloc, se substitueix la gespa ornamental per praderies naturals compostes per espècies herbàcies autòctones. Això permet reduir significativament el consum hídric, millorar l'estructura del sòl i fomentar la biodiversitat urbana, creant entorn més resilient. Els espais d'actuació són la plaça de la Pastoreta, plaça de Lluís Domènech i Montaner, i carrer de l'alcalde Joan Bertran. Pel que fa a la reinterpretació d'usos i cobertes del sòl, aquesta ha de transformar àrees urbanes degradades en sòls vius i funcionals mitjançant l'aplicació de tècniques d'hidrosembra. Els espais seleccionats són zones compactades, amb baixa cobertura vegetal i d'ús intensiu d'herbicides químics. Aquestes condicions han portat a una pèrdua de fertilitat del sòl i a la seva vulnerabilitat enfront de l'erosió, especialment durant pluges torrencials. L'actuació busca accelerar la recuperació natural del sòl, afavorint la colonització per espècies natives adaptades al clima local. Es prioritza la creació d'un sòl estructurat, amb major capacitat per retenir aigua i sostenir comunitats biològiques tant vegetals com microbianes. Aquesta actuació també fomenta un entorn urbà més saludable i sostenible. S'execturan les millores a la plaça de la Dansa, plaça de Josep Maria Carreras i Deixeus, i al passeig de Mont-roig del Camp.

El segon bloc d'actuacions pretén reconnectar diferents nivells de vegetació, mitjançant la creació espais verds cohesionats on arbres, arbustos i vegetació entapissant interactuïn per formar un ecosistema saludable, resilient i funcional. Aquesta connexió entre estrats afavoreix la biodiversitat i els serveis ecosistèmics (regulació tèrmica, la qualitat de l'aire i la infiltració d'aigua). Amb aquest objectiu s'actua en espais ja existents o se'n creen de nous amb diferents estratègies, com la implantació d'escocells vius al voltant dels arbres, que s'amplien per incloure plantes més baixes i crear un ambient més favorable per a la biodiversitat i la retenció d'aigua. Els espais escollits són l'avinguda de Salou, placeta del Doctor Sabater, el carrer de Sant Pancraç, la confluència del carrer de la Muralla i la riera de Miró.

El tercer apartat cerca el foment d'hàbitats naturals. La creació de refugis és una estratègia clau per fomentar la biodiversitat i millorar la qualitat ambiental en els espais urbans. Es creen refugis i s'augmenten les zones amb cobertura vegetal per oferir a la fauna local llocs adequats per viure i reproduir-se. En integrar estructures com troncs perforats, fustes autòctones i àrees de vegetació densa, es creen entorns propicis per a la fauna local. Aquests refugis contribueixen a la connectivitat ecològica i afavoreixen l'equilibri ambiental, mitigant els efectes del canvi climàtic i aportant bellesa a l'entorn urbà. Els àmbits d'actuació seran el parc del camí dels Morts, carrer de Vinebre, parc de la Família, parc d'Albert Via i parc del Lliscament.

L'última actuació d'aquest apartat és la transformació de parterres amb espècies més resilients, amb plantes de temporada requereixen altes quantitats d'aigua, i tenen una presència limitada en l'espai urbà. La seva substitució per plantes vivaces, arbustives i de baix requeriment hídric, adaptades al clima mediterrani, permetrà crear parterres més estables i sostenibles i afavorir la biodiversitat, ja que proporcionen aliment i refugi a insectes, aus i altres organismes. Es transformen amb espècies perennes i resistents al clima mediterrani, assegurant un aspecte més natural i durador. S'implementarà a la rotonda entre les avingudes de Tarragona i Marià Fortuny, i a la plaça de la Llibertat.

El tercer bloc se centra a recuperar el patrimoni vegetal, que s'ha anat deteriorant amb el pas dels anys, a causa de factors com l'envelliment dels arbres i arbustos existents, la manca de reposicions adequades en alguns casos i l'impacte del canvi climàtic. Això ha reduït la cobertura vegetal general, pèrdua de biodiversitat i reducció de la funcionalitat dels ecosistemes urbans. L'objectiu en aquest àmbit és la reposició d'arbres i arbustos seguint criteris ecològics i de sostenibilitat, prioritzant les espècies adaptades al clima mediterrani, resistents a altes temperatures i a llargs períodes de sequera. A més, les plantacions es dissenyen per complir funcions concretes: proporcionar ombra, reduir l'efecte d'illa de calor, reduir l'erosió i fomentar la connectivitat entre espais verds.

La reposició d'arbrat és un dels principals projectes. Es prioritzen àrees on la cobertura arbòria és insuficient, com carrers, places i parcs, assegurant una distribució equitativa i considerant les necessitats de la població. La selecció de les espècies arbòries segueix la regla de Santamour (10-20-30), que estableix que cap gènere superi el 20% ni cap espècie el 10% del total, per evitar la vulnerabilitat a plagues i malalties. També s'incorporen espècies autòctones i adaptades al clima que ofereixin beneficis ecosistèmics, com la regulació tèrmica, la reducció de la contaminació i la generació d'ombra. Els espais en els quals s'implementaran les millores són al camí de Tarragona i a la riera de Miró.

En la mateixa línia, la reposició d'arbustos reintrodueix espècies arbustives autòctones resistents a la sequera, amb capacitat per florir en diferents moments de l'any i que contribueixen a la regeneració natural del sòl, així com que afavoreixen la presència de pol·linitzadors, concretament al parc de Pablo Picasso i al de Juli Garola.

 

Next Generation

L'actuació s'emmarca en el projecte RENATUReus que l'Ajuntament de Reus impulsa amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea - NextGenerationEU.

El conjunt de les actuacions plantejades té un calendari previst de juliol de 2023 a desembre de 2025. El pressupost total de les actuacions és de 4.210.526,32, dels quals el 95% serà finançat pels fons europeus.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics