Dilluns, 23 d'Abril de 2018

El Priorat, pendent de ser seleccionada com a candidata espanyola a patrimoni mundial de la Unesco

Junqueras trasllada el suport del Govern a la comarca, que resta a l'expectativa de conèixer la resolució el pròxim 9 de març

01 de Març de 2017, per ACN
  • Foto de família de l'acte de suport a la candidatura del Priorat que s'ha fet a La Morera de Montsant, presidit pel vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, amb la Cartoixa d'Escaladei, al fons

    ACN

El Govern ha donat el seu suport i compromís a la candidatura del Priorat a patrimoni mundial de la Unesco. La comarca tarragonina d'interior està pendent de ser seleccionada com a candidata espanyola, en la categoria de paisatges culturals. El projecte, arrencat fa deu anys per la mateixa societat civil del territori, encara la recta final. La resolució tindrà lloc el 9 de març a les Canàries, on precisament s'hi postula una altra candidata amb molt pes: Risco Caído.

A vuit dies perquè es faci pública la decisió estatal, aquest dimecres s'ha volgut escenificar la implicació conjunta d'entitats impulsores i administració, amb la presència del vicepresident Oriol Junqueras, en una foto de família a la Cartoixa d'Escaladei, un dels punts emblemàtics de l'entorn del Priorat-Montsant-Siurana. Junqueras ha afirmat que el projecte pot servir d'exemple a altres àmbits rurals. "Estem convençuts que és i serà un projecte d'èxit i que el puguin escampar arreu del país", ha declarat.

Junqueras, que ha definit el projecte de "transversal", "integrador" i "acollidor", ha valorat que es construís des de la societat civil. Van ser un grup de particulars qui deu anys enrere van decidir arrencar el projecte. "Ha estat de baix cap dalt", coincidia Pilar Just, la presidenta de 'Prioritat', l'associació que lidera la iniciativa, i que en l'actualitat suma 192 socis. Just, també presidenta de la DO Montsant, ha reconegut en acabar l'acte que, malgrat les il·lusions dipositades, les esperances són positives, però amb "matisos" ja que el territori presumeix de ser un mosaic agrícola conversat gràcies als pagesos, si bé no és aparador de cap gran monument majestuós.

El 9 de març es triaran les candidatures espanyoles que optaran al reconeixement de la Unesco l'any vinent. La Unesco, però, va marcar la pauta que s'aportés una única candidatura per estat, i el competidor més fort en aquesta carrera és la proposta de les Canàries. De fet, el Priorat és l'única regió de Catalunya que opta per primer cop en aquesta categoria de paisatges culturals. L'acte d'aquest dimecres ha servit per presentar el full de ruta -pla de gestió- que justifica la candidatura de la comarca -exposat el passat 23 de febrer a Madrid, amb molt bona valoració.

Un altre requisit per entrar a la carrera era estar a la llista indicativa, i la candidatura del Priorat-Montsant-Siurana hi ha estat durant dos anys. L'alcaldessa de la Morera de Montsant, Fina Palomar, ha valorat, mes enllà del què es decideixi d'aquí a vuit dies, "el nivell de complicitat i esforç" aconseguit a la comarca. Unes 150 persones han assistit en aquesta exposició de tot el procés de concertació del pla de gestió, que inclou una dotzena de programes i gairebé una cinquantena d'accions en una comarca fortament castigada per la despoblació. La quantia d'habitatges buits o la capacitat d'acollida de turistes són qüestions que el pla posa sobre la taula.

"Al Priorat som 23 pobles i només 13 tenen POUM aprovat i vigent", ha destacat una regidora de la Morera de Montsant. "És una comarca que ha passat moments de dificultats, però al mateix temps té molta voluntat de trobar adaptació i de conquerir el seu propi futur", ha conclòs Junqueras, que ha omplert el seu parlament d'anècdotes personals viscudes a la comarca. Durant l'acte, que ha tingut lloc al refetor de la Cartoixa, entitats impulsores, alcaldes i Junqueras en representació del Govern i com a conseller d'Economia i Hisenda, han signat un document de suport a la candidatura. L'acte s'ha tancat amb una foto commemorativa dels assistents sota l'arc d'entrada a la Cartoixa.

COMENTARIS (0)