Dijous, 21 de Novembre de 2024

'L’àlbum de família dels reusencs' continua el seu camí

L’Abans. Recull gràfic de Reus (1875-1975) es podrà comprar a les llibreries i quioscos de la ciutat, un any després de la posada en marxa dels fascicles

25 de Febrer de 2012, per Anna Fortuny
  • Coia Domingo, Sorio, Pellicer i Roser Arís amb el llibre

    Anna Fortuny

Amb la presentació oficial del llibre es marca un punt i a part a la feina feta i es busca donar una continuïtat a l’esforç de gairebé dos anys de feina. El cost del llibre serà de 155 euros i tot aquell interessat el podrà comprar en els mateixos quioscos on es venien els fascicles i en les llibreries de la ciutat.

La directora del CIMIR i coordinadora del projecte, Coia Domingo, s’ha mostrat satisfeta per la implicació dels ciutadans i ha recordat que el recull gràfic no pretén ser una història gràfica de la ciutat, sinó que tan sols busca recollir un conjunt d’imatges d’aquells moments. La directora del centre ha denominat el recull com a l’àlbum de família de tots els reusencs, de tots aquells que sovint resten en l’anonimat. Amb tot això, Domingo ha subratllat que ’a través de l’Abans s’ha aconseguit preservar grans quantitats d’història’ i ha demanat una major consciència sobre el gran nombre de documents històrics que tots tenim a casa. ‘Abans de llençar fotografies o vídeos antics, porteu-los al Centre de la imatge’ ha defensat. Així, el CIMIR va rebre sis mil fotografies de les quals en van haver d’escollir nou-centes. El boca orella va ser l’eina fonamental per trobar aquestes fotografies, però Domingo ha revelat que la publicació del primer fascicle va ser com un tret de sortida per a la cessió d’imatges. Molta gent, en adquirir el primer fascicle on s’advertia que encara s’estaven elaborant els altres capítols, es va llançar a enviar fotografies.

La selecció de les fotografies s’ha basat en el contingut i des del Centre de la Imatge han volgut respectar l’originalitat dels documents gràfics, de manera que els han restaurat digitalment sense variar-ne la genuïnitat i després han estat retornades als seus propietaris.Així, al voltant de dues-centes cinquanta persones i famílies es van adreçar al Mas Iglésias per deixar-hi part de la seva història.

Amb Reus, la Col·lecció Abans ja compta amb prop de vuitanta volums publicats de diferents ciutats de Catalunya i les Balears. La directora de la col·lecció, Roser Arís, ha explicat que des de l’editorial busquen ciutats que vulguin participar en el projecte i sempre des d’un enfocament antropològic. Tot i que en un primer moment van tractar la zona de Barcelona i Girona, Arís assegura que han treballat amb petits i grans pobles, però ara tenen l’ull posat en la Catalunya Sud, a les Terres de l’Ebre. A més a més, assegura que ‘l’èxit de la publicació anima a buscar més pobles i continuar treballant’, i l’editora ha avançat que per Sant Jordi es presentarà L’Abans de Cambrils.

Des del consistori, el regidor de Cultura i Joventut, Joaquim Sorio ha agraït la participació de tots els ciutadans. L’alcalde Carles Pellicer ha qualificat d’importantíssim el dia d’avui per veure la nostra història i ha definit les més de dues-centes persones que han cedit les fotografies com a “elements essencials per al record de la ciutat”.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics