Cookie control
Divendres, 25 de Setembre de 2020

Contra el virus, resiliència

19 de Març de 2020, per Sandra Guaita

Unitat política i unitat social. El president del govern, Pedro Sánchez, en la seva compareixença al Congrés de dimecres, insistia en que aquesta és la única via per superar la crisi que genera l’impacte del coronavirus al país. És el moment de la unitat, però també de la responsabilitat i de la disciplina ciutadana. L’únic enemic és el virus i només l’aturarem si anem tots a una, des de la cooperació. També és el moment del final del debat de la destrucció per passar al debat de la reconstrucció, tal com posava de manifest el president, perquè la situació reclama uns pressupostos de reconstrucció social i econòmica, que hauran de comptar amb el suport de totes les forces polítiques.

En aquesta mateixa línia, el grup socialista de l’Ajuntament de Reus ens hem posat a disposició del govern amb l’objectiu de col·laborar i minimitzar l’impacte que suposarà aquesta emergència sanitària. Ara no és el moment de debats partidistes, el virus no distingeix d’ideologies. I, en aquest sentit, hem fet arribar una sèrie de propostes en l’àmbit social i de política fiscal que volen contribuir a protegir la salut de la població i pal·liar els efectes del coronavirus sobre l’economia local i els col·lectius més vulnerables de la societat. Perquè tenim clar que cal ser al costat del govern i treballar plegats mentre duri l’estat d’alarma. Entre les mesures econòmiques, hem proposat aturar el cobrament de tots els impostos i taxes fins a l’1 de juny; flexibilitzar els períodes de pagament dels impostos; potenciar els canals d’informació dels ajuts a les pimes i treballadors autònoms; anul·lar la taxa de recollida de brossa i de terrasses als establiments comercials; donar prioritat al pagament a les empreses proveïdores de l’Ajuntament per tal de garantir la seva liquiditat i el manteniment de llocs de treball, i suspendre el pagament del lloguer a les empreses que utilitzen les instal·lacions de Redessa per realitzar la seva activitat.

Com a mesures socials, vetllar per garantir que tots els serveis socials dirigits als col·lectius més vulnerables arribin a tothom; establir un sistema de localització i ajut a persones grans que viuen soles per poder facilitar-los l’accés a la compra; estudiar la viabilitat d’emprendre iniciatives per fer viable ajuts al lloguer d’habitatges, i ampliar els mitjans per garantir que l’ajuntament pugui actuar de mediador perquè les empreses de serveis d’aigua, llum i electricitat flexibilitzin el pagament dels rebuts.

Som conscients que la pandèmia comportarà un fort impacte en l’àmbit social i econòmic i confiem que el govern de la ciutat tingui en compte totes les nostres aportacions perquè aquest impacte sigui el mínim possible. En l’àmbit estatal, per respondre a la magnitud de l’emergència que suposa aquesta crisi sanitària, el govern de Pedro Sánchez ha posat en marxa mesures excepcionals i una important mobilització de recursos. Ningú no es pot quedar enrere. Per això, s’han mobilitat 200.000 milions d’euros, prop d’un 20% del PIB, per fer front a l’impacte de la pandèmia; es destinaran 600 milions d’euros a prestacions socials bàsiques per als més vulnerables; s’aplicarà una moratòria respecte al pagament d’hipoteques, i els treballadors i treballadores que patiran un ERTE tindran dret a prestació per desocupació.

En l’àmbit econòmic, el govern s’ha marcat com a principals fites combatre l’estancament i afavorir la recuperació, frenant la destrucció de llocs de treball. En l’àmbit sanitari, l’objectiu és doblegar la corba i superar el pic de contagis; aconseguir que el nombre d’altes mèdiques siguin superiors al de persones contagiades; la caiguda de contagis en picat i, en darrer terme, trobar la vacuna per fer front al virus i incrementar la cura. Vèncer el virus i començar la reconstrucció.

Aquesta serà la victòria total. I que ningú no dubti que serà així. Primer perquè tenim un dels sistemes sanitaris més sòlids del món i des d’aquí un reconeixement i agraïment a tots els professionals pel seu treball infatigable en aquesta lluita. I segon, perquè hem decidit no rendir-nos i el virus no ens podrà aturar. Però cal que siguem responsables, que tots ens quedem a casa i prenguem totes les precaucions necessàries. Tot i totes tenim un paper essencial en aquesta batalla. Són temps de responsabilitat i de resiliència.

El coronavirus està posant a prova la nostra capacitat d’afrontar, resistir i d’adaptar-nos positivament a les situacions adverses malgrat les dificultats, malgrat les víctimes mortals del virus. A les seves famílies i a totes les persones contagiades el nostre afecte més sincer. Ens enfrontem a un repte sense precedents. L’únic enemic és el virus i l’aturarem junts, ens recuperarem del trauma i en sortirem enfortits.

Sandra Guaita és diputada del PSC al Congrés i regidora de l’Ajuntament de Reus.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics