Si hi han algunes activitats culturals imprescindibles a la nostre ciutat una d’aquestes segur que és la que porta endavant el Cineclub del Centre de Lectura. Sort en tenim de poder-ne gaudir, amb una regularitat de metrònom, des del 4 de desembre de 1969 quan es va projectar Los olvidados (1950) de Luis Buñuel, pel·lícula que va ser presentada per Miquel Porter-Moix i amb la qual naixia el Cineclub.
La ciutat des de sempre ha viscut molt lligada al cinema,des de les primeres sessions cinematogràfiques, al Teatre Bartrina, a primers del segle XX coincidint amb els orígens del cinema, primer mut i després sonor, amb la implicació de molts cineastes amateurs que els anys seixanta i setanta van retratar la ciutat i la comarca i de personalitats destacades com les de Antoni Martra Badia que va aplegar un important fons cinematogràfic, del que podem disposar a la cinemateca que du el seu nom al Centre de la Imatge Mas Iglesies de Reus (Cimir).
En l’actualitat Reus només manté un cinema comercial, el multisales Reus Palace, únic lloc on es repliquen les noves estrenes comercials. En la nostra memòria històrica ha quedat el record de moltes sales ara desaparegudes o actualment en desús: el cinema Avenida, el Monterrosa, el Kursaal, la Sala Reus, el cinema Cosmos, els cinemes Lauren i també enrere el dels teatres Bartrina i Fortuny quan programaven cinema regularment.
És de destacar doncs que, quaranta sis anys després del seu naixement, el passat 22 de gener amb la projecció de Pasolini, d’Abel Ferrara, al Teatre Bartrina, el Cineclub arribés a les 1500 projeccions.
Sota la direcció de Venanci Bonet i amb el suport dels companys de la Secció de Ciències de la Comunicació del Centre (Jom Pàmies, Marià Arbonès, Gerard Gort, Marcel Banús) continua avui programant a la ciutat films no comercials, de cinema independent i d’autor, en versió original subtitulada, que de manera habitual no es programen als cinemes comercials de les crispetes. I això des de 1967 quan va sorgir el cinema d’art i assaig, fins a l’actualitat que domina el cinema independent.
Els darrers anys les sessions habituals dels divendres al Teatre Bartrina s’han vist complementades per cicles que es programen els dimecres a la sala d’actes Emili Argilaga del Centre, com les sessions sobre “comèdia ianqui” que s’ofereixen aquest hivern i a les que han precedit i seguiran altres mostres monogràfiques.
Els temps han anat canviat en les darrers dècades però el Cineclub s’ha sabut adaptar al canvis aportant-hi sempre el coneixement i estima pel setè art. Les fitxes que s’han editat de les projeccions constitueixin per si mateixes un fons patrimonial remarcable. Els seus fòrums i debats també han marcat tendència i han contribuït al coneixement i difusió del cinema de qualitat.
Un públic fidel, interessat, jove i adult dóna cada setmana sentit a la continuïtat d’una activitat que ens identifica, única a Catalunya i que notaríem a faltar si no existís.
1500 projeccions, com si parléssim de poca cosa. Força i salut al Cineclub del Centre.
Xavier Filella és president del Centre de Lectura.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics