Diumenge, 12 de Maig de 2024

L’expresident, el vi i la desobediència

09 d'Octubre de 2015, per Luis Virgos

El 3 de maig del 2007 el José María Aznar, en el discurs d’agraïment per haver rebut la medalla d’honor de l’Acadèmia del Vi de Castella i Lleó, va interpel·lar, aparentment ebri, la DGT (Dirección General de Tráfico) amb aquestes paraules: “Déjame que las beba tranquilamente [unas copas de vino]; mientras no ponga en riesgo a nadie [al volante] ni haga daño a los demás...”. Els fragments entre claudàtors els he afegit jo, per a suplir la manca de context.

Us en recordeu? Quin escàndol! Tants de morts a les carreteres del nostre país.... i el paio defensant la llibertat de poder beure abans d’agafar el cotxe. Aquest exemple d’apologia de la desobediència us l'he parat al davant, una mica frívolament, per a què s’hi veieu reflectits com en un mirall distorsionant aquells de vosaltres que considereu la desobediència a la llei com una cosa acceptable. Disculpes, i deixeu-me que continuï parlant seriosament de desobediència, un tema malauradament massa d'actualitat al nostre país.

Si la desobediència és un dret democràtic, com defensen alguns actors importants de l’escena política catalana, és a dir, si la desobediència és un dret que té tothom, independentment de la seva manera de pensar, se’m fa molt difícil de veure com podríem funcionar com a societat. S’imagineu que tothom pogués triar a la carta quines lleis obeir i quines no, segons el seu propi sentit de la justícia? No hi veieu un gran potencial pel conflicte en això?

Per exemple, acceptarien els partits polítics que defensen la desobediència a les lleis espanyoles, si mai arriben a conformar una majoria parlamentària, que les lleis que ells aprovessin al parlament de Catalunya fossin desobeïdes per una part de la ciutadania catalana? Ho acceptarien de bon grat? Em fa por que Catalunya no se’ns trenqui a força de carregar-nos la respectabilitat de les lleis.

Aquesta respectabilitat hauria de ser salvaguardada per la societat sencera, organitzada democràticament, sense excloure ningú. La història ens ensenya que quan els marcs legals perden el seu poder coercitiu s’acaba imposant el sentit de la justícia dels que tenen més força i més mala llet.

La desobediència és justificada pels seus partidaris com una manera de fer progressar les societats que pateixen situacions d’injustícia. Això ho puc entendre perfectament. Però aquest no és el cas d’Espanya. És cert que la democràcia espanyola no és tan avançada com la d’alguns països del nord d’Europa, i també és cert que a Espanya hi ha problemes socials i polítics greus. Però d’aquí no es pot passar a afirmar que l’Estat espanyol sigui antidemocràtic. Afirmar això és com a mínim exagerat. Mirem-nos les coses d'una manera més equànime, si us plau.

No puc entendre, i ja acabo, que després de les últimes eleccions resti encara cap organització política que defensi la desobediència. En nom de qui? Si llegim els resultats des d’una perspectiva plebiscitària (percentatge de vot) és bastant clar que el poble de Catalunya, sobirà, no s’ha expressat a favor del trencament de la legalitat vigent. Per tant, des d'aquesta perspectiva, desobeir les lleis continuarà sent antidemocràtic. Per una altra banda, si llegim els resultats des d’una perspectiva autonomista (nombre d'escons), és indiscutible que la majoria del parlament autonòmic és favorable a la independència. Els diputats d’aquesta majoria, com també la resta de diputats, tenen l’obligació d’obeir el mandat dels seus electors. Pel bé de tothom, espero que ho facin respectant la legalitat.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (4)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Luis Virgos  13 d'Octubre de 2015

gràcies pels comentaris

Benvolgudes Roser, Ep i Teresa Escoda, us agraeixo molt que hagueu fet l’esforç de comentar el meu article, especialment la Teresa, que ha fet un comentari tant llarg i treballat. No estic massa segur de que Ep hagi entès bé l’article, però.

Benvolguda Teresa Escoda, en el meu article reconec, i faig meva la idea, que la desobediència és “una manera de fer progressar les societats que pateixen situacions d’injustícia”. Això és evident en els exemples d’abans de l’era moderna que cites en el teu comentari. Seria més discutible en els exemples de l’Estat espanyol, però no entraré en la casuística de discutir els exemples de lleis i actuacions dels governs del PP. Segur que en molts d’ells hi estaríem d’acord.

En el que no estaria d’acord amb tu és que ens convingués desobeir les lleis que no trobem justes, perquè d’aquesta manera ens estaríem carregant el marc legal. Quina alternativa de convivència ens quedaria? El sentit propi de cadascú de la justícia? No trobo acceptable que una societat democràtica com la nostra el sentit de la justícia d’uns quants s’imposi sobre el dels demés sense passar per les urnes.

Si no estàs tampoc d’acord amb que la nostra societat és democràtica, ho podem discutir un altre dia.

Gràcies de nou, i bon dia!

Teresa Escoda  12 d'Octubre de 2015

L'expresident, el vi i la desobediència

Ho sento però estic en total desacord amb el teu article sobre la desobediencia. Vagi pel davant que soc desobedient de mena, tot i que mai he conduit borratxa, al menys soc respectuosa
Cal valorar que no totes les lleis son justes, per exemple quan están fetes per un govern que manipula la justicia o que en fa un us exclusiu partidista. Per tant les lleis injustes cal rebatreles amb força i convicció.
Precisament la desobediencia civil ha fet avançar als pobles retornant als ciutadans els dret que els hi pertoquen i no sempre ha sigut gratuit, se ha vessat molta sang per aconsseguir-ho.
Si ens remontem a la edat mitjana el poble que tenia la condició de servent va plantar cara a les lleis del feudal i del clero per rebatre l’anomenada “ dret de cuixa “ que otorgava a aquesta casta el dret de gaudi de les doncelles en primicia. Si els negres americans no haguesin desobeit, encara anirien drets als bus, o no aurien entrat a l’ Universitat. Si els joves del Estat Espanyol, no s’haguesin declarat imsumissos, estarien fent la “ mili” i segurament participant contra la seva voluntat amb guerres tant cruels com ho va ser la de L’ Irak.
El govern español trenca les lleis quan li peta, cambiant articles de la Constitució de nit i a corre cuita, desobeint lleis del parlament europeu d’on te varies denuncies en curs i ¡ aquí no passa res ¡!!
La llei catalana de Immerssió Llinguistica va ser votada per un gran majoria del parlament català i acceptada per els colectius d’ensenyament i pares i de cop i volta se la volen carregar, imposant una altra la LOMCE rebutjada per tothom, més dedicada a fer la punyeta a Catalunya que a millorar la educació, aixó no es desobediencia d’estat ?
Dia rera dia porten al Constitucional lleis catalanes que han sigut aprobades legalment al parlament perqué siguin derogades, minvant aixi de manera miserable els drets que ens pertanyent.
El PP no en cumpleix cap de llei, varen aturar la de la “ Memoria Historica “ fent cas omis a les peticions dels familiars; la devolució dels “ Papers de Salamanca” que queden per retornar, la majoria son documents personals que varen ser expoliats per el “dret de conquesta” diguemo clar “saquejats “
¡¡¡ Com no vols que desobeim ¡!!, tu com català saps perfectament que som un poble de gent normal, com a tot arreu, respectuosos, pero`ja ni ha prou de posar-nos a prova.
No ens enganyem, l’ Estat Espanyol sempre ha estat trencat, dividid i trossejat, sempre ha tingut i.luminats que ho han fet possible, i no tots catalans, els Borbó, Franco, ara el PP tambè si esforça i anant fent perquè no acabaría. Recordem els versos d’en Machado “ una de les dues Espanyes et trencarà el cor “
Que l’obediencia no ens faci covards ni traïdors.

ep  10 d'Octubre de 2015

flojo, tirando a suelto

Habláis de la democracia en España como si los de la moda independe no tubieseis nada que ver. Es decir, para presumir de ser el motor en industria, para presumir de democrácia, cultura y demás chuminadas, se os llena la aorta, pero claro, el antidemocrático es el estado español al que he contribuido cientos de años en todo lo malo a esta situación. Si usted tiene la legitimidad de desobedecer a las leyes de España, yo tengo la misma legitimidad a pasarme el IBI de reus por las axilas.

roser  10 d'Octubre de 2015

desibeir les lleis?

les lleis no son eternes, sino encara estariem amb la llei de Talion. si amparantse amb la mateixa llei no es vol preguntar, reformar, a lo que vol una majoria, si señor, s'han de desobeir, i que aixo passi nomes li preocupa als que s'escuden amb la llei fruit de la dictadura.

Reportatges