Dissabte, 06 de Juliol de 2024

Quaranta-cinc quilòmetres nedant en aigües obertes per combatre el càncer

Onze nedadors de diversos clubs de la demarcació intentaran travessar el Golf de Sant Jordi, els propers 5 i 6 de juliol

21 de Maig de 2014, per Josep Gallofré
  • Els onze nedadors que intentaran la fita històrica

    Josep Gallofré

  • Els nedadors i membres de la Lliga contra el Cànver, amb els casquets de bany

     

  • Públic assistent a l'acte de presentació, el passat divendres

     

  • Els onze nedadors, després de la presentació públic de l'acte

     

  • Públic assistent a l'acte de presentació, el passat divendres

     

El primer creuament del Golf de Sant Jordi és una travessia en aigües obertes de 45 quilòmetres, convertint-se en la distància més llarga en la disciplina de natació a mar obert que es fa a Europa. D’altres travessies com l’Estret de Gibraltar, amb 15,5 quilòmetres, el Golf de Roser amb 16, el Canal de la Mànega amb 35 o la Capri – Nàpols, queden lluny del que els nedadors s’han proposat fer.

Els onze nedadors que participaran en aquesta fita són de diferents clubs esportius de la demarcació de Tarragona. L’equip l’integra Jordi Cervera i Pau Fontgivell, del CN Reus Ploms; José Javier Montón i Gemma Zapater, del CN Tarraco; Maxi González, del CE Prades; i Gerard Gómez, Joan Baiges, Eduard Miralpeix, Toni Pérez-Portabella, Joan Carles Adell i Pep Anglès, del Cambrils Club Natació.

"Aquesta idea va sorgir quan els quatre nedadors del Cambrils Club Natació vam creuar l'Estret de Gibraltar el 2012", ha explicat a Reusdigital.cat Gerard Gómez, un dels participants en la travessa. En aquest sentit, Gómez assegura que "volíem fer una cosa a prop de casa nostra, i un dia parlant vam decidir fer aquest recorregut". D'aquesta manera, els nedadors estaran entre dotze hores i catorze nedant, sempre al ritme de l'esportista més lent, i s'estima que la mitjana serà de 3.500 metres per hora.

Una travessa solidària

Més enllà del repte esportiu, la iniciativa té una finalitat solidària. Així, s'han posat a la venda uns casquets de bany de color taronja per recaptar fons per l'estudi Càncer de mama hereditari a la demarcació de Tarragona, realitzat des de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili de la URV. En aquesta investigació hi participen professionals de la unitat d’oncologia de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus. L'àmbit esportiu i de l'estudi guarden relació, en "el sentit de seguir lluitant per un repte, per una situació personal, i nosaltres intentarem ajudar", diu Gerard Gómez.

Els casquets de bany es vendran des de la Lliga Contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i de les Terres de l’Ebre, així com per part dels nedadors i en diferents esdeveniments esportius de la demarcació. Així mateix, es faran vendes específiques en els clubs de natació i en les proves esportives que aquests realitzin.

Més de mig any entrenant

El repte de travessar l'Estret de Gibraltar el 2012 va ser "molt important i recordat" pels nedadors del Cambrils CN, recorda Gerard Gómez. Per preparar-se per aquesta fita, els dotze nedadors ja porten més de mig any entrenant, ja que es tracta de preparar-se "fent el doble d'hores per intentar assolir la prova". En el cas dels cambrilencs, el seu entrenador, Manel Zúñiga, és la persona que estableix les pautes del repte.

Gómez assegura que la dificultat no només es troba "en el fet de creuar el Golf de Sant Jordi", ja que les condicions meteorològiques poden "ajudar o no, i no sabem ben bé què ens trobarem". Malgrat tot, el fet de nedar tots junts ajudarà a mantenir-se units en els moments complicats. El grup fa mig any que entrena a mar obert els caps de setmana, mentre que la resta de dies es prepara de forma individual.

Reduir el risc del càncer de mama

L'estudi Càncer de mama hereditari a la demarcació de Tarragona busca detectar si pot haver altres gens no coneguts o petites alteracions ocultes en els gens i obtenir la identificació de nous biomarcadors que permetin individualitzar el risc de patir càncer, per poder personalitzar-ne el seguiment.

Tal com explica Josep Gumà, director de l’àrea d’oncologia de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, "la majoria de càncers no són hereditaris. Només un 10% ho són". L'estudi ha de servir per analitzar com poder fer un diagnòtic precoç i prevenir la malaltia en els portadors hereditaris de la mutació del càncer.

Segons l'àrea d'oncologia de l'Hospital de Reus, la problemàtica observada és que a menys del 20% de les pacients que tenen una història familiar compatible amb càncer de mama i ovari hereditari "se’ls troba algun tipus de mutació". No obstant, la investigació és necessària per ajudar a aquest tant per cent de malalts.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

travessa golf sant jordi reusdigital reus natació lliga contra el càncer
travessa golf sant jordi reusdigital reus natació lliga contra el càncer
travessa golf sant jordi reusdigital reus natació lliga contra el càncer
travessa golf sant jordi reusdigital reus natació lliga contra el càncer

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges