L'Associació Musulmana de Reus i comarca s'ha defensat dels atacs rebuts per suposadament donar suport al gihadisme, entre ells, del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz. Un representant de la mesquita situada al polígon Granja Vila ha expressat, en un comunicat, la "nostra condemna i rebuig a tot tipus de terrorisme sense exepció, sigui quina sigui la seva ideologia" i ha lamentat que el focus dels mitjans sigui durant aquests dies "en una minoria que interpreta el signe de l'islam erròniament". Des de la mesquita recorden que hi ha més de mil milions de persones que professen aquesta religió.
"Fem una crida a la ciutadania de totes les creences per fer front al radicalisme i combatre'l, i rebutgem tots els comentaris que han sortir a la premsa aquests dies, acusant-nos de radicals i extremistes amb fins polítics. Des d'aquí, el nostre missatge sempre ha estat clar: l'islam és una religió de misericòrdia i pau, no permet la violència i el terrorisme", indiquen des de la mesquita. L'entitat musulmana assegura que sempre col·labora amb els cossos de seguretat i les autoritats competents per combatre el terror i subratllen que "som ciutadans de Reus i la convivència és el nostre objectiu primordial". Per últim, confien en la justícia espanyola davant les acusacions adreçades contra ells.
L'entitat es desvincula de l'imam radical
Els responsables del temple també s'han desvinculat de l'imam Tabdelhamid Aim El Hyat, que ha estat titllat de radical. Segons l'associació, en el passat aquest imam hauria tingut influències sobre diverses mesquites -entre les quals hi hauria la de Torredembarra-, però en el cas de Reus hi haurien tingut "problemes" i haurien optat per contractar un altre imam, Abdelhakim Mrabou, que és qui desenvolupa aquestes funcions al temple reusenc des de fa tres anys.
Admeten que el jove detingut a Valls venia a Reus
Des de la mesquita de Reus, al polígon Granja Vila, es reconeix que el jove detingut a Valls per gihadisme freqüentava les seves instal·lacions des de feia tres mesos. No obstant, en declaracions a Canal Reus TV, un representant de la mesquita assegura que ells no poden controlar les persones que entren i surten per resar, i també ha subratllat que no creu que el detingut sigui gihadista: "Era molt bona persona i amable", diuen.
Les reaccions de la comunitat musulmana de Reus arriben després de la macrooperació dels Mossos d'Esquadra contra el terrorisme islamista, que s'ha saldat amb onze detinguts. Poc després, el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, indicava que a Catalunya hi ha una cinquantena de mesquites properes al salafisme -la línia més radical de l'islam-, algunes de les quals es troben, segons ell mateix, a Salt, Vilanova i la Geltrú, Reus o Torredembarra.
Pellicer: 'La ciutadania pot estar tranquil·la'
Arran de les informacions publicades sobre el salafisme radical i el gihadisme en les que s'esmenta la ciutat de Reus, l'alcalde, Carles Pellicer, considera que “aquesta qüestió s’ha de gestionar des de les administracions amb autoritat i fermesa, però també amb discreció, seny i prudència”.
L'alcalde afirma que la ciutadania de Reus pot estar tranquil·la, que l’Ajuntament i la Guàrdia Urbana "fan el que han de fer: treball preventiu, col·laboració i contactes periòdics amb totes les administracions, policies i forces de seguretat per garantir la seguretat pública a la ciutat en tots els seus nivells".
La mesquita de Torredembarra, 'radicalitzada' per l'Imam de Reus
La comunitat musulmana de Torredembarra (Tarragonès) ha mostrat fortes discrepàncies amb l'Imam que controla l'actual mesquita al municipi, Tabdelhamid Aim El Hyat, que és a la vegada Imam de la mesquita de Reus, totes dues investigades pel CNI. Com ha explicat l'alcalde de Torredembarra, Enric Grangel, fa uns mesos que el consistori està tramitant la llicència d'un segon centre de culte islàmic per als fidels que volen apartar-se de les doctrines més radicals de El Hyat. L'alcalde de Torredembarra, Enric Grangel, ha explicat, en una entrevista a Catalunya Ràdio, que la comunitat musulmana de la població va demanar de fa uns mesos la tramitació de la llicència per obrir una segona mesquita.
D'aquesta manera es volen apartar de les doctrines radicals de l'Imam que controla el centre de culte actual i amb les quals no combreguen. Les mesquites que controla Tabdelhamid Aim El Hyat, la de Torredembarra i la de Reus, estan sent controlades pel CNI en ser considerades com algunes de les més radicalitzades de l'estat espanyol. Grangel també ha volgut recordar al Ministre de l'Interior, Jorge Fernández-Díaz, que el problema de radicalització d'algunes mesquites com la de Torredembarra fa anys que és conegut.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics