Diumenge, 12 de Maig de 2024

Una dècada acompanyant les famílies

El centre de suport a la família Mas Pintat celebra els 10 anys amb nous projectes

14 de Març de 2018, per Arnau Martínez
  • Imatge d'arxiu de Mas Pintat

    Cedida

Al maig de 2008, Carles Capdevila va inaugurar el centre Mas Pintat amb una conferència. Comptar amb la figura de Capdevila no va ser casual, sinó tota una declaració d’intencions del que havia de ser aquell nou servei que com un nadó, començava a fer les seves primeres passes a Reus. 10 anys després, el projecte de centre de suport a la infància i a les famílies s’ha pogut consolidar. No s’inventava res de nou, però sí que tenia un tret distintiu, ja que seria municipal. El projecte es va iniciar amb 20 famílies, ara ronden la setantena, encara que compten amb més participants. L’any passat van passar-hi 2.100 persones.

Només l’interior de l’edifici és tot un descobriment, dins de la moderna façana de la masia datada de 1815 situada a Horts de Miró, s’amaguen pintures i frescos com el de la sala pintada, amb motius vegetals. A dins tenen cura de tots els detalls i la directora, la Rosa Martí, no està en un despatx directiu, sinó en una 'sala d’entrevistes'. “Aquí és on rebo les famílies quan vénen, per què han vingut a Mas Pintat? Quina necessitat els ha sorgit?”, explica Martí, directora del centre. Al Mas Pintat organitzen tallers per a les famílies i construeixen espais per compartir el creixement dels infants.

Els perfils de les famílies són molt diversos, “són famílies que tenen molta necessitat en estar connectades amb el moment de la criança”, apunta Martí. Pares i mares amb dubtes, amb ganes de compartir experiències i intercanviar opinions sobre línies pedagògiques.

Adaptant-se a les famílies

La societat canvia a cada instant i amb 10 anys ha evolucionat força, “ens hem anat adaptant a les necessitats de les famílies”, diu la responsable. En un inici es fixaven amb la família nuclear (pares i fills), ara s’han obert a la família extensa incloent als avis, als oncles o als padrins. El passat mes d’octubre van obrir el programa ‘Avis i néts compartint moments’ que consisteix en unes sessions mensuals, “els avis deixen la faceta de cangurs per fer una activitat amb el seu nét”. Per exemple, aquesta setmana compartiran una tarda lúdica amb un taller de ganxet i tricotin.

El 2016 també van obrir una nova línia estratègica, els adolescents de 14 a 16 anys. Periòdicament es van programant xerrades per als nanos. De fet, aquesta setmana s’ha organitzat ‘Sexe i drogues. Mirades diverses” on els nois i noies i els pares, conjuntament, tenen l’oportunitat d’expressar els canvis físics i psicològics que pateixen els adolescents en aquesta etapa de la vida. Intercanviant-se el paper de fill i de pare podran descobrir sensacions, pors o diverses curiositats.

Mas Pintat va ser un dels centres pioners en parlar d’un concepte de rabiosa actualitat, la conciliació laboral i familiar. Com a espai, al mes d’agost trenquen les seves pròpies normes i organitzen un esplai pels infants que no poden gaudir les vacances amb els seus pares perquè aquests treballen. La cura dels nadons encara està molt vinculada a les mares El centre compta amb diverses sales, una és l’’espai nadó’ on cada dimecres “es troben les mares i algun pare, si és possible, perquè ho fem al matí”, diu “pare” amb la boca petita. La cura dels nens és un treball encara molt feminitzat? “Per la motxilla que portem, la responsabilitat encara recau amb la dona”, respon. “Tot i que cada vegada el pare participa més dels espais“, matisa la directora del centre.

On sí que col·laboren les figures paternes és a l’espai més diàfan del mas, les golfes. La sala, recoberta per unes grans bigues de fusta, es divideix en dues parts: una zona lúdica amb jocs d’estimulació cognitiva i sensorial i un office amb una taula, cadires, una cafetera, tes, etc. El Mas Pintat compta amb dues educadores i en aquest indret, una té cura dels nens, mentre que l’altra dinamitza una conversa amb els pares. “Ara per exemple hi ha el tema de l’escola, alternatives o tradicionals?”, explica Martí.

El tren de les famílies de Mas Pintat i els rentadors, espais curiosos

A part dels frescos, el Mas Pintat compta amb dos punts, si més no, curiosos. El primer es troba a les escales per les quals s’accedeix a la planta baixa. Resseguint els esgraons, hi ha un trenet amb desenes de vagons amb fotografies de totes les famílies que han passat pel centre. Hi ha imatges de nens, d’avis, de pares... “Quan entra un participant a fer un taller li fem una foto, és una manera de dir que entra a formar part d’aquest tren que és Mas Pintat”, aclareix Martí.

El segon espai captivador són els rentador amagats a la planta baixa, al costat del pati. Els safareigs es conserven a la perfecció i el pou del costat encara té aigua. Tot l’espai està museïtzat, amb pales per espolsar els matalassos, galledes amb tovalloles de fil o el sabó que es feia amb oli. 10 anys després, Mas Pintat vol seguir apostant per la família i les seves necessitats.

“Les famílies fan tan bona interacció que s’estableixen com si fossin tribus”, valora la directora. “Venen famílies a l’espai nadó que després de quatre anys continuen trobant-se”, afegeix. Mas Pintat és un centre de referència en l’àmbit català de suport a les famílies, en un moment vital com és la criança dels infants.

El projecte ha merescut recentment el reconeixement de la Generalitat de Catalunya que l’ha inclòs a la xarxa SOAF (Servei d’Orientació i Acompanyament a les Famílies). Un model d’èxit de pedagogia activa i experimental que amb deu anys ha acompanyat a centenars de famílies de la ciutat.

Recupereu l'entrevista a la directora de Mas Pintat, Rosa Martí, a LANOVA Ràdio:

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges