Dijous, 28 de Març de 2024

Gairebé 400 alumnes competeixen a la First Lego League de Tarragona amb el repte de resoldre problemes dels animals

El certamen celebra la sisena edició amb 33 equips de 20 escoles diferents de la demarcació

04 de Febrer de 2017, per ACN
  • Un grup participant a la First Lego League de Tarragona

    ACN

Enguany, el repte, anomenat 'Animal Allies', intenta fomentar la cooperació entre humans i animals per resoldre aspectes beneficiosos per la societat, segons ha explicat Puig. Cada equip pot plantejar un aspecte que vulgui treballar i sobre aquest aspecte crear un projecte propi, ha apuntat el director de l'ETSE de la URV, que ha afegit que els grups han d'afegir la part tecnològica al projecte amb inventiva i imaginació perquè el repte que plantegen sigui possible. L'altra part del projecte, més vistosa, es basa en programar uns robots perquè facin diverses funcions. Segons les missions que mostren que el seu robot pot fer durant la competició, obtenen més o menys punts. La final en l'àmbit estatal es farà a Logronyo.

Projectes

La Selma i la Judith de La Parellada de Santa Oliva, que fa dos anys que es formen en robòtica a l'escola i ara ja estan a sisè, han programat amb el seu equip un ventilador com a sistema de climatització per als transportadors de gossos i evitar que les mascotes passin calor. L'equip també ha creat una pàgina web des d'on es poden descarregar tutorials per seguir els seus passos. Segons han explicat en ple entrenament aquest dissabte, el projecte va sortir després d'ajuntar les idees de tres grups diferents. Havíem pensat moltes coses per millorar les gàbies i les casetes, però n'hi havia que ja estaven inventades o eren complicades de fer, han afegit.

La Valèria, la Clàudia i l'Abril, de l'equip de Turuletas Makers de l'escola Elisabet de Salou, han explicat que el seu projecte intenta solucionar el problema de la manca d'higiene de les gallines, que acaba fent emmalaltir. La idea es basa en un túnel que dutxa les gallines després d'haver-les detectat amb un sensor de moviment en hores programades. A les hores que pertoca, surt l'aigua, i després les asseca perquè si no, poden agafar malalties, han explicat. A més, el funcionament del sistema va amb plaques solars, per no gastar diners, segons la Valèria, que també ha explicat que la idea va sorgir perquè l'avi d'un company de classe té gallines que moren per falta de neteja.

Qui també ha inclòs les gallines en el seu projecte han estat els Robo Darwin de l'escola del Carme de Sant Sadurní d'Anoia, que han ideat un galliner per introduir a les cases dels avis. Volíem fer alguna cosa per ajudar a les persones i vam pensar que hi ha avis que no se senten útils, ha explicat l'Àngel, que veu en l'acostament d'un animal a la llar la solució. L'equip ha dissenyat un galliner mitjançant una aplicació de l'ordinador. El projecte ha fet que un membre de l'equip, en Daniel, tingui clar que es vol dedicar a fer robots i programar-los.

Buscar futurs enginyers

El programa serveix per fomentar l'interès per la tecnologia entre els nens. Segons el director de l'ETSE, Domènec Puig, avui dia hi ha una paradoxa que és que hi ha més demanda d'enginyers tecnològics que oferta. Moltes empreses necessiten enginyers i no els troben i, en canvi, hi ha relativament poques vocacions tecnològiques entre els nostres joves, ha explicat des del Palau on centenars de nens feien els últims retocs en uns robots que fa mesos que programen. Començar des de les edats que inclou el programa és una forma d'incentivar-los i que vegin la tecnologia com una cosa beneficiosa, ha afirmat.

L'edició més multitudinària

330 joves de 10 a 16 anys han competit a la versió sènior del programa mentre que 110, de 6 a 9 anys, ho han fet en la categoria júnior. Tot plegat, assolint un nou rècord de participació. En concret, han participat 33 equips procedents de 20 escoles diferents de la demarcació. A partir d'ara, el programa se celebrarà un any a Reus i un altre a Tarragona.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics