Dimecres, 25 d'Abril de 2018

La Biblioteca Xavier Amorós recull una mostra bibliogràfica de Joan Montseny

17 de Març de 2017, per Redacció
  • Joan Montseny

    Cedida

Les Biblioteques Municipals de Reus se sumen a la commemoració del 75è aniversari de la mort del pedagog i activista Joan Montseny (conegut també com a Federico Urales) amb una mostra bibliogràfica a la Biblioteca Central Xavier Amorós. La selecció s’ha fet en funció de les obres que ell va escriure, de les que parlen sobre la seva persona i també d’aquells llibres que parlen sobre la 'Revista blanca' i la col·lecció de novel·letes socials 'Novela ideal', publicacions de les quals va ser editor i publicista.

Les obres que es poden veure exposades del 15 març a l’1 d’abril a la Sala Central de la BCR provenen de diferents fons bibliotecaris: de les pròpies biblioteques municipals, del Fons Pere Anguera, del Centre de Lectura, de la Fundació Marta Mata i de diferents biblioteques universitàries catalanes.

L’exposició 'Joan Montseny i la renovació de l’escola pública' s'emmarca dins el cicle 'Educar per transformar' que, amb motiu dels 75 anys de la mort del reusenc Joan Montseny i Carret 'Federico Urales' (1864-1942), han organitzat l'Arxiu Municipal, la Biblioteca Central Xavier Amorós, l'Institut Municipal de Museus de Reus, Carrutxa i el Centre de Lectura, tot recordant la tasca educadora dels moviments socials al primer terç del segle XX fins a la creació del Consell de l'Escola Nova Unificada, el 1936.

Exposició sobre l'educació pública al Museu de Reus

Del 16 de març al 30 d'abril es podrà visitar al Museu de Reus (plaça de la Llibertat) l'exposició 'La renovació de l'escola pública, de l'Empordà a tot Catalunya (1900-1939)'. Aquesta és una mostra itinerant produïda pels Arxius Històric de Girona i Comarcal del Baix Empordà, la Fundació Museu del Joguet de Figueres i la Societat d'Història de l'Educació dels Països de Llengua Catalana. L'exposició es complementa amb un seguit de materials de difusió d'aquest període del fons de l'Institut Municipal de Museus.

Aquestes activitats coincideixen amb l'exposició 'Alexandre Frias i Roig: el metge dels infants', també a les sales de la plaça de la Llibertat del Museu, programada dins l'any que la ciutat dedica a aquest pediatra reusenc i inaugurada divendres passat. Es tracta de dues activitats complementàries ja que repassen les trajectòries de dos reusencs que, des de òptiques diferents, van treballar per millorar les condicions de vida dels infants i les classes populars, tot recordant els avenços que entre finals del segle XIX i 1936 es produeixen a Catalunya en l'àmbit educatiu i sanitari.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)

Comentaris

Antonio Zaragoza Mercade  17 de Març de 2017

DONES IL.LUSTRES

Es interesant que sen parli de personatges que han fet mes que merits per la cultura, pero en aquest cas, n m'ha semblat lleiguit qlgo que fes referencia a la seva filla, Federica Montseny, que va arrivar a ser Ministre del Estat, tal vegada per que "no TOCA" com deia aquell politic. I es de estranyar que las "politolegas feministas" als i pasi per alt.êrp se,mbla que a part de defensar a la dona, se tre molt en compte la politica que han combregat.Dic aixo perque , a una dona que tnia un carrerr aqui a Reus, Francisca Magdalenmo de la Hoz, va ser condecorada per Franco i per aquet moriu se li va aplicar la "non grata" penso que nomes com dona s'ho mereixia i no tindrie que se cap impediment el fet de pertanya a cap partit. Si s'ha de analtir o homenatje a la dona pel seu coratge, no s'ahnde tindre en compte els colors que defensa.En fi, nomes una sugerencia als "navegans" perque no siguin discriminatoris

Reportatges