Dimarts, 14 de Maig de 2024

Per trencar els tòpics i facilitar el procés de part de les mares gestants

L'Hospital Universitari Sant Joan ofereix xerrades informatives de forma periòdica per ajudar les mares gestants que es troben al final del seu embaràs

07 d'Octubre de 2013, per Enrique Canovaca
  • Les dones gestants assisteixen a una xerrada a l'Hospital de Sant Joan

    Enrique Canovaca

  • Enrique Canovaca

  • Enrique Canovaca

  • Enrique Canovaca

  • Hospital de Sant Joan

  • Hospital de Sant Joan

  • Hospital de Sant Joan

El control de l'embaràs sense complicacions es duu a terme a l'ASSIR (Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva) o en consultes privades. L'ideal és que les gestants facin una visita a les consultes externes de l'Hospital abans del part, per tal de recollir les dades del control de l'embaràs. 

N'hi ha però, segons explica Godall, que van directament a les urgències, "sense haver tingut cap visita prèvia amb el nostre servei", i des d'allí "es fa una valoració i es decideix si s'han de quedar ingressades perquè van de part o és una falsa alarma i són derivades a les consultes externes".

En el cas que en els controls habituals de l'embaràs es detecti qualsevol incidència per  a la mare o el fetus es deriven a la consulta d'alt risc obstètric (ARO) de l'Hospital Universitari de Sant Joan per seguir el seu control.

Quan cal traslladar-se a l'Hospital?

Aquesta és una de les primeres preguntes que normalment es fan les gestants quan arriben al final de l'embaràs i que respon Godall durant la seva xerrada. La resposta és ben senzilla. Cal anar al centre hospitalari quan les contraccions no cedeixin en aixecar-se del llit o canviar de posició i apareguin cada 5-8 minuts; quan es trenqui la bossa d'aigües, independentment de les contraccions; si hi ha pèrdua de sang de certa importància "similars a les de la regla", i per últim, si la dona té dubtes sobre estar de part o alguns símptomes que li preocupin.

Què cal portar pel moment del part?

A la xerrada, es reparteixen uns tríptics per informar sobre que cal portar per al nadó i la mare. Per al primer, en el moment del part, sols cal portar un gorret i una bressadora o tovallola, si la mare vol realitzar "el pell a pell", explica Godall. Per a després, bodis o camisetes i calcetes, vestit d'una sola peça o jersei i pantalons, peücs o mitjons i tovalloles, bolquers i tovalloletes humides. Per a la mare es recomana de portar camises o pijames, bata i sabatilles, sostenidors, calces altes de cotó o d'un sol ús, compreses i objectes d'ús personal.

Com és la  sala de parts?

L'àrea de parts disposa de 7 sales, en una de les quals hi ha la banyera per realitzar la dilatació. Totes tenen possibilitat de monitoratge maternofetal amb control central per tal de detectar si es dóna alguna complicació durant el procés, i poden realitzar parts naturals. La gestant fa tot el procés dilatació i part en la mateixa sala amb el control de l'equip assistencial format per dos obstetres, dues llevadores, personal d'infermeria i coordinats amb l'equip d'anestèsia i pediatria. Segons explica Godall, el nadó s'està amb la mare en tot moment i s'afavoreix el contacte entre ambdós, pell amb pell, immediatament després del part.

A les xerrades s'entrega el Pla de part i se n'informa. Aquest és un programa d'atenció dirigit a les gestants de baix risc hospitalari. Les futures mares tenen l'opció d'omplir el document on s'especifiquen si volen estar acompanyades o soles, si prefereixen escoltar música i modificar la intensitat de la llum de la sala de part, si necessiten material de suport com pilotes, coixins, miralls o una cadira de parts, i especialment, si es prefereix posar l'anestèsia epidural o no. Godall explica que "moltes gestants prefereixen posar-se l'anestèsia epidural i d'altres opten pel part natural no medicalitzat".

També cal indicar que la dona pot escollir quan vol que es talli el cordó umbilical, si aquest es dona al Banc de Sant i Teixits, quin tipus d'alletament prefereix o el tipus de medicació. La infermera assenyala que "a banda d'entregar o no el Pla de part és bo parlar amb la llevadora que està amb ella en tot el procés, dels desitjos, dubtes, de les opcions que hi pot haver, etc", i subratlla que aquest queda anul·lat "en el cas que hi hagi alguna complicació o se surti del que es considera part de baix risc".

Preparats per actuar quan calgui

En la mateixa àrea obstètrica es disposa d'un quiròfan per a les cesàries urgents, quan sorgeixin complicacions. No obstant, un dels principals aventatges de l'hospital reusenc és que compta amb una unitat de neonats al costat de l'àrea de parts, per tal de facilitar que el pediatra pugui veure ràpidament al nadó. Aquesta UCI està oberta als pares les 24 hores del dia, "afavorint el contacte", indica Godall. Així mateix, el centre disposa dels serveis que es necessiten quan sorgeixen complicacions, com el Banc Sang i o la Unitat de Cures Intensives.

Segons explica Godall "tenir a l'hospital tots aquest serveis fa que molts pares es decantin pel nostre centre a l'hora d'escollir el centre a on ha de néixer el seu fill". "Dóna una major tranquil·litat als pares ja que si hi ha qualsevol problema, el pediatra pot venir ràpidament a veure el nen o bé aquest només ha de creuar una porta, sense haver d'anar a un altre centre, fet que suposaria separar el nadó de la mare".

L'Hospitalització

L'Hospital disposa de vint-i-set habitacions, totes elles individuals, "donant més intimitat i comoditat tant per a la mare com per al nadó. Un equip mèdia i d'infermeria sempre està diposnible per ajudar", assenyala la infermera. Des de l'Hospital es considera l'alletament matern com de gran transcendència per a l'alimentació i la salut del nadó, així que professionals epsecialitzats dona suport durant tot l'ingrés. Fins i tot, el centre reusenc ofereix la possibilitat d'assistir a una xerrada sobre l'alletament matern digirigda a embarassades i mares lactans (per fer-ho cal escriure a l'adreça lactanciamaterna@hospitalsantjoan.cat).

Segons explica Godall "els primers dies, la primer  setmana són molt importants per una lactància exitosa, ja que poden sorgir inconvenients o, senzillament preguntes, dubtes. Davant dels molts mites és quan la mare necessita més  ajuda i l'ha d'anar a buscar en els professionals,  no ha de sentir-se sola". Així mateix, a tots els nadons se'ls fan proves metabòliques i la prova dels  potencials evocats auditius, que permet descartar la sordesa congènita.

'Cada part és un món diferent'

L'Hospital Universitari de Sant Joan va realitzar durant el 2013 un total de 1.792 parts, "la qual cosa significa un lleuger augment respecte l'any anterior amb un índex de cesàries del 19% dins les recomanacions de l'OMS", subratllat Godall. "El principi bàsic del nostre centre és oferir una atenció al part centrada en les necessitats de les dones i la seva parella, amb la possibilitat de decidir  quan existeixin alternatives igual d´eficaces i segures d´acord amb les seves preferències, que vindran donades per les seves concepcions ètiques, culturals , socials i familiars".

A l'última xerrada hi van assistir una trentena de persones, entre mares i acompanyants. La majoria d'elles són primerenques i "necessiten informació concreta sobre com afrontar el procés del part", indica la infermera, qui creu que encara existeixen molts tòpics sobre el part: "hi ha pors a allò desconegut, a la incertesa... com seran les contraccions?, les aguantaré? quant de temps durarà el part?, que tot vagi bé, etc"

Una qüestió rellevant que subratlla Godall és que cada part "és un món diferent". Per demostrar-ho, la infermera demana a les assistents que ja han tingut un fill que expliquin les seves experiències. Destaca l'exemple d'una de les mares presents a la xerrada, qui assegura que durant el primer part va estar bastantes hores entre el trencament de la bossa d'aigües, la qual cosa li va suposar l'ingrés a l'hospital, fins a les primeres contraccions i naixement del nadó.

En canvi, el procés d'una altra gestant, des de l'inici del treball de part fins al naixement del nen, va durar poques hores. "D'aquí que sigui important prendre consciència sobre què et pots trobar i del moment en què et trobes del procés del part". "Intentar estar tranquil·la i tenir informació en cada moment, et pot ajudar"."Cada part és únic, fins i tot en la mateixa dona", conclou la infermera.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital reportatge part hospital de sant joan
reusdigital.cat Reus Diari Digital reportatge part hospital de sant joan
reusdigital.cat Reus Diari Digital reportatge part hospital de sant joan
reusdigital.cat Reus Diari Digital reportatge part hospital de sant joan
reusdigital.cat Reus Diari Digital reportatge part hospital de sant joan
reusdigital.cat Reus Diari Digital reportatge part hospital de sant joan

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges