Els amants de la ironia i la sàtira estan de sort, a Reus. Coincidint amb el desè aniversari de la recuperació del Ball de Dames i Vells que se celebra enguany, La Gata Borda ha impulsat una cercavila festiva que promet diseccionar la realitat sense complexes i dir les coses pel seu nom. Amb aquest objectiu i acompanyats del Ball de Vells de Valls, els Malcasats de Vilafranca i els Malcasats de Vilanova i la Geltrú, el grup de teatre reusenc realitzarà una actuació extraordinària aquest dissabte, 22 de juny, que sortirà de Cal Massó en sessió de matí i tarda.
“Convidem la gent que vingui perquè l’actuació d’aquest dissabte serà diferent a les del 27 i 28 de juny”, destaca el membre de La Gata Borda Antoni Veciana. A banda dels grups convidats, també hi haurà un vermut satíric i música de corrandes per amenitzar l’original trobada.
Un procés d’escriptura llarg
“La situació d’enguany ens dóna material, però poc temps”, comentava, fa uns dies, Veciana qui, juntament amb altres membres del grup, treballava encara en el guió del Ball d’enguany. “Normalment l’escriptura comença per Sant Jordi” i es finalitza cap a finals de maig, segons ha explicat, però les circumstàncies polítiques i judicials de la present edició han endarrerit un procés creatiu en què hi participen diferents membres del grup i en el qual (malgrat que no ho sembli) existeix un topall ètic. "Hi ha una línia vermella que és la vida privada de les persones, que en això no ens hi posem”, destaca al respecte d’un guió on (conscientment) els dobles sentits, les crítiques pujades de to i les bromes de mal gust són a l’ordre del dia d’acord amb l’esperit del ball parlat.
Tot i els episodis produïts en altres poblacions, Veciana nega l’autocensura “perquè si ho féssim, ja podríem plegar”. Un cop enllestida la feina creativa inicial encara queda “rimar el text, quadrar-lo i fer la correcció lingüística”, remarca Veciana, per suggerir l’intens treball previ als assajos. Unes operacions que, de ben segur, enguany s’han celebrat a corre-cuita pendents de com finalitzava la constitució del nou ajuntament reusenc i que podia fer canviar la identitat d’un dels personatges.
10 anys de representacions al carrer
“Dels primers del grup en quedem quatre o cinc”, explica Veciana, una situació que considera “normal en tota companyia de teatre” d’aquestes característiques. En el terreny de les innovacions dramatúrgiques d’aquests anys cal mencionar que dels 13 personatges s’ha passat a 14 a causa del context polític. I és que la passada edició va aparèixer un jutge que sembla incorporat definitivament al quadre escènic del Ball.
“Encara són més presents que l’any passat”, reflexiona per justificar el personatge. “Era una cosa molt nova, la gent encara no entrava en el codi”, explica sobre la recepció que va tenir el 2009 una proposta que avui creu consolidada i adreçada a un sector que hi disfruta. “Ara, la gent ja sap el seu objectiu i cada vegada tenim més públic i funciona” afirma després de recordar que els assistents ja saben que no és sempre el mateix ball i que s’adapten a la realitat informativa del moment.
Una realitat que sempre acaba al crit de “Fot-li, que és de Reus!”
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics