Dilluns, 17 de Juny de 2024

La botiga en línia de les petites llibreries catalanes

La Llibreria Gaudí va sumar-se temps enrere a una plataforma de venda en línia que uneix establiments d'arreu del país

23 de Febrer de 2019, per Marc Busquets
  • Una imatge de la Llibreria Gaudí de Reus

    Sebastian Dumitru

El comerç en línia és en un dolç moment, a casa nostra. Viatges, productes cosmètics, roba o aliments i licors són tan sols alguns dels objectes de desig d’una nou tipus de client que, amb tot, segueix comprant però als establiments de proximitat i a les grans superfícies. L’any 2017, en tot l’Estat i segons va apuntar Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC), la facturació del comerç en línia va superar els 30.000 milions d’euros, el 25,7% més que en l’exercici anterior. 

En clau cultural, el comerç en línia també ha obert un nou horitzó a venedors i lectors. Gegants com Amazon han irromput amb força al mercat, el que ha fet que les petites llibreries hagin de tirar d'enginy per combatre'ls. Al nucli antic de Reus, la històrica llibreria Gaudí ha fet la bona la màxima per la qual la unió fa la força i des de fa un temps s'ha sumat a una plataforma en línia que n'aglutina moltes altres arreu del país. 

Un sector dominat per gegants

La venda a la botiga segueix sent la major font d'ingressos de l'establiment, especialitzada en publicacions locals, i "sempre amb el llibre en català" com a referència, tal i com fa constar Montsant Fonts. Ja fa un temps, amb tot, que el seu catàleg és disponible a la xarxa. En aquesta línia, la botiguera apunta que feia força que els ballava pel cap tirar endavant la venda de llibres a Internet, però els elevats costos desanimen fins i tot els més atrevits. 

Va ser fa dos anys, exposa Fonts, quan van descobrir que s'havia obert la plataforma Libelista.com, una "llibreria de llibreries" en què s'hi troben diversos establiments del ram de Catalunya i de la resta de l'Estat. Van optar per afegir-s'hi. "Vam estudiar les possibilitats i vam veure que no calia fer una inversió tan gran com si ens féssim tota la botiga a Internet nosaltres”, segueix. El projecte és fruit del Gremi de llibreters de Catalunya, Nube Digital, ‘Núvol’, Espurna, Parcir, Bassa i Trasloan Llibres.

Llibre de paper i l'electrònic conviuran un temps

Com va? El funcionament de l'eina, per al client, "és senzill". L'usuari fa una recerca, ja sigui a través d'un títol en concret, o per autor. En el següent pas es pot marcar qualsevol de les llibreries de la plataforma com a favorita i decidir, just després, si la comanda es recull a la botiga o bé es rep a casa. Si aquest últim és el cas, el cost és una mica més alt. L’objectiu del projecte Libelista.com, diu la llibretera, "és que siguem molts llibreters, per tenir més força" davant d'una competència poderosa i global que "ven de tot, sense estar especialitzada en res".

Conscients que a la xarxa hi ha interès per la lectura, des de la Llibreria Gaudí posen en valor el fet de ser també presents en un entorn virtual perquè això "ens facilita la possibilitat de poder connectar amb la comunitat de lectors". El llibre electrònic no va acabar de rutllar, anys enrere, "tot i que semblava que se'ns menjaria". "I bé que hem aguantat", subratlla la botiguera per argumentar que "ara per ara", la botiga en línia és "lògicament, el complement" a la tasca feta des de 1965. "Molta gent encara s'estima més venir a remenar i deixar-se aconsellar aquí, que no pas fer la comanda per Internet", destaca. "Potser en uns anys serà diferent, però caldrà que tots fem un canvi d'actitud", preveu. 

L'experiència i les xifres avalen la tesi de Fonts. Segons les dades de la Federación de gremios de editores de España, el 2016 el format digital del llibre va factura a l'Estat un xic més de 100 milions d'euros, aproximadament el 5% del mercat. Sembla ser, en conseqüència, que llibre de paper i electrònic hauran de conviure un temps, abans que el client acabi per decidir-se. 

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegitCOMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges