Reus no és Peníscola ni Tossa de Mar, poblacions que han estat escenari d'una bona colla de pel·lícules i que han vist desfilar pels seus laberíntics carrers les més grans estrelles del cinema mundial. Tot i això, la nostra ciutat també ha estat l'escenari triat per rodar films de diferent fortuna com 'Las largas vaciones del 36' de 1976 de Jaime Camino, 'Muchos hijos, un mono y un castillo' de 2017 i l'exitosa 'Hijo de Caín' rodada el 2017 i protagonitzada per José Coronado i la reusenca Abril Garcia. També s'hi han rodat escenes d'''Oh, Europa' de 1994 de Ventura Pons i de 'Jo sóc la Juani' i de 'La tetat i la lluna' de Bigas Luna el 1994 en què va aparèixer l'antic Hospital de Sant Joan.
Però ens hem volgut remuntar a la que segurament va ser la primera pel·lícula rodada a Reus, ara fa 75 anys, el 1950, sota el críptic títol de 'El pasado amenaza', dirigida per Antonio Román, un film completament oblidat i molt difícil de trobar. La cinta va ser protagonitzada per dues estrelles emergents del cinema espanyol de l'època: Conrado San Martín i Elenita Espejo. El guió fou de Miguel Mihura i és a ell a qui devem el fet d'haver localitzat la pel·lícula a Reus.
Miguel Mihura va ser un dramaturg d'èxit que el 1950 va arribar a guionitzar sis pel·lícules, inclosa la que va fer a Reus. Mihura es va fer molt reconegut per ser l'autor de la famosa 'Ninette y un señor de Múrcia', convertint-se en un dels millors guionistes del cinema espanyol. Pels més joves direm que 'Ninette y un señor de Múrcia' es va estrenar primer com a obra de teatre i que el 1964 va passar al cinema, sent els protagonistes Fernando Fernan Gómez i Alfredo Landa. José Luis Garci en va fer una reinterpretació el 2005 amb Elsa Pataky com a protagonista.
Conrado San Martin era un atractiu actor que va protagonitzar 90 pel·lícules al llarg de la seva vida, entre les quals destaca 'Los últimos de Filipinas', també sota la direcció d'Antonio Roman, i 'Dragon Rapide'. Posteriorment va fundar la seva pròpia productora fent nombrosos films "spaghetti western" al costat d'Henry Fonda i Claudia Cardinale. Curiosament també va intervenir en la creació de Puerto Banús a Marbella al costat de Josep Banús Masdeu, el constructor de l'Alt Camp establert a Reus. San Martin, nascut en un petit poble d'Àvila, va arribar als 98 anys d'edat.
La protagonista femenina del film va ser una jove Elena Espejo. En l'actualitat, l'actriu nascuda a Tànger (Marroc) encara és viva i té 95 anys. Es va formar com a actriu a Barcelona i va gaudir del favor del públic en els anys cinquanta i seixanta del segle passat, en què va ser habitual parella cinematogràfica de Conrado San Martin. Com San Martín, ella també va crear la seva pròpia productora de cinema.
Cal destacar també la participació del vallenc Ramón Ferrés Musolas en l'apartat musical del film. Ferrés va ser un reconegut compositor que va posar música a 36 pel·lícules i una trentena de sarsueles i comèdies musicals. L'Ajuntament de Valls li va dedicar un carrer.
Segons les paraules de Conrado San Martín publicades en un article del Diari Español de Tarragona l'estiu de 1950, mentre feien el rodatge de la pel·lícula, tots els exteriors es van rodar a la nostra ciutat i sense simular cap població imaginària, sinó que es fa referència a Reus com a ciutat on es desenvolupava la trama. La idea d'ubicar la trama a Reus va ser de Miguel Mihura, el dramaturg madrileny que va fer un guió amb un típic triangle amorós que comença quan una parella de ball fracassa a Reus i se'n va Amèrica on triomfa. Al cap del temps torna a Reus amb el prestigi obtingut a l'altra banda de l'Atlàntic per reinvidicar-se al lloc on van començar la seva trajectòria artística i aquí apareix Tomás Blanco per intentar conquerir la bonica i jove Elena Espejo.
El rodatge d'El pasado amenaza' a Reus es va allargar uns vint dies per fer un metratge de 80 minuts en blanc i negre. La majoria d'imatges que es poden veure al film són de carrers de la nostra ciutat, bàsicament del passeig de Mata i de plaça de Prim, on també hi havia els dos immobles que es van fer servir de rodar les imatges d'interiors. El Teatre Fortuny com a escenari del fracàs i de l'èxit de la parella protagonista i el desaparegut Gran Hotel de Londres, el millor hotel de Reus de l'època i on s'allotjaven els protagonistes del film. Per cert, cal recordar que l'Hotel de Londres en l'època en què es va rodar la pel·lícula, li van canviar el nom per obligació del règim franquista i es va passar a anomenar Hotel de España tal com es pot veure en la foto de Niepce que acompanya aquest article.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics