Dimecres, 18 de Desembre de 2024

La fiscalia s'inclina per suspendre el judici de la tragèdia de la Loveparade on van morir dues tarragonines

La vista, que va començar el 2017, ja només continuava contra tres dels deu processats inicials

17 d'Abril de 2020, per ACN
  • Zapater i Acosta, en una imatge d'arxiu

    ACN

La fiscalia de Duisburg, a Alemanya, s'ha mostrat partidària aquest divendres de suspendre el judici per l'allau humana al festival de música techno 'Loveparade' el 2010 que va provocar la mort de 21 persones, entre les quals les tarragonines Marta Acosta i Clara Zapater. El procediment va començar el desembre del 2017 i, després de 183 sessions, es va interrompre el 4 de març en plena crisi del coronavirus. La vista, però, feia més d'un any que es dirigia només contra tres dels 10 acusats inicials. Els altres set (sis funcionaris municipals i un treballador de l'organització) van quedar apartats del procediment el febrer de l'any passat després d'arribar a un acord amb el fiscal.

En el comunicat fet públic aquest divendres, la fiscalia de Duisburg coincideix amb l'Audiència Provincial que la culpabilitat dels tres acusats, treballadors de la promotora Lovapent, es pot considerar "limitada" i que continuar amb el judici "ja no és proporcional", tenint en compte "el càstig" que es podria esperar en cas de condemna. Els tres processats van rebutjar l'any passat la proposta de conformitat del fiscal, una multa de 10.000 euros. "Ateses les greus conseqüències de la tragèdia (21 morts i més de 650 ferits) i el patiment ocasionat, aquesta decisió no ha resultat fàcil per a nosaltres. Però tenint en compte les circumstàncies generals, trobem justificada la suspensió del procediment", afirma el ministeri públic.

La setmana passada el tribunal ja va proposar suspendre el procediment, entre d'altres motius per la dificultat de celebrar les sessions degut al perill de contagi de covid-19. La fiscalia subratlla que, en cas que es volgués continuar, seria impossible dictar sentència abans del 27 de juliol d'aquest any, que és quan prescriurà el delicte. La fiscalia admet que els acusats eren "en gran mesura els responsables" dels fets perquè el recinte no era idoni, es va fer una gestió errònia del flux de visitants i mancava "un concepte" per a un esdeveniment tan massiu com aquell.

Tot i això, demana tenir en compte l'informe tècnic que conclou que la tragèdia era "difícil" de preveure i que es va deure a un cúmul de negligències. A més, el ministeri públic recorda que els processats no tenen antecedents.

Un llarg procés judicial

El 2016 el tribunal de districte de Duisburg va decidir tancar el cas adduint que no existien proves suficients per obrir un procés penal. Els familiars de les víctimes van engegar una campanya a les xarxes per reobrir-lo i van recollir més de 367.000 signatures a tota Europa. L'Audiència Territorial de l'estat alemany de Renania del Nord-Westfalia, amb seu a Düsseldorf, va acabar donant la raó a la fiscalia i als familiars de les víctimes, que havien recorregut la primera resolució judicial i va ordenar l'obertura de judici oral.

El judici va començar el 8 de desembre del 2017 a Düsseldorf (Alemanya) i es preveia que acabés el desembre del 2018. Els processats van ser quatre treballadors de l'organització de la Loveparade i sis funcionaris municipals als quals s'acusava d’homicidi imprudent i danys corporals. L'alcalde de Duisburg en el moment de la tragèdia, el propietari de l'empresa organitzadora del concert i el cap de policia responsable de la seguretat no figuren entre els processats.

Els familiars de les víctimes sempre han defensat que es va produir una imprudència temerària en l'organització i gestió de la Loveparade perquè es va superar de molt la capacitat de l'espai on se celebrava l'esdeveniment. Entre 100.000 i 200.000 persones per hora entraven per un túnel de 20 metres d'ample, que era l'única via d'entrada i sortida del recinte. Finalment, una allau humana va causar 21 víctimes mortals, entre elles la tarragonina Clara Zapater, de 22 anys, i la cambrilenca Marta Acosta, de 21.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Ton  18 d'Abril de 2020

JUSTICIA ALEMANYA JUSTICIA EUROPEA

Ja veieu com funciona la justicia al pais mes important de la UE,
em costa creure el funcionament i la setencia d'aquest cas. Aixó
passa a Espanya i.......a Catalunya vull creure que hi ha mes nivell.
Donc el pesam als familiars de les dues noies.