La selvatana Laura Girona (ERC) actualment està al capdavant de la regidoria de Cultura, Formació, Ocupació i Joventut de l'Ajuntament Selva del Camp. De nou, en aquest municipi, Esquerra comparteix govern amb el PSC, formació de la qual Girona opina que hi ha una bona avinença per tirar projectes comuns endavant. Reusdigital.cat ha mantingut una entrevista amb ella per conèixer quins sóns aquests projectes.
En primer lloc, quin balanç fa dels set mesos de govern municipal amb el PSC?
En fem un balanç positiu. Aquest és el tercer mandat que treballem conjuntament PSC i ERC. Els nostres resultats a les eleccions municipals no van ser gaire bons, però formem un equip de govern que ja coneixem la manera de treballar junts. Podem tenir ideals diversos, però a l'hora de fer feina per al poble, crec que ens compenetrem molt bé i tirem endavant projectes conjunts fàcilment.
Porta des del 2015 com a regidora a l'Ajuntament de la Selva del Camp. Quina ha estat la seva evolució en política municipal?
Quan vaig entrar ho vaig fer amb moltes desconeixences. Els primers tres anys van ser d'un aprenentatge brutal. És un privilegi la satisfacció que suposa escoltar la gent, tenir projectes i tirar-los endavant. Des que vaig començar, la meva formació ha sigut constant, i és que m'omple molt sentir-me una treballadora per al poble.
Ara està al capdavant de la regidoria de Cultura i Formació. Quins eixos de treball s'ha proposat per a aquest mandat?
És la primera vegada que ocupo aquest càrrec. He tingut un gran mestre, Jordi Vinyals, l'anterior regidor de Cultura. Ell ja havia aconseguit que el poble fos molt actiu, i jo he intentat treure la cultura a peu de carrer, fent-la accessible a tothom, involucrant les entitats del poble. L'objectiu és fer partícips a tothom. Estem organitzant per trimestres la programació, i hem impulsat activitats com el concert de Nadal, quan van tocar alumnes de l'escola de música o el cicle de la Solpostada. Són coses que t'uneixen, que fan poble, un dels meus objectius és fer més treball en xarxa.
Com es troba de salut el teixit cultural de la Selva del Camp? Recentment, han sortit projectes com l'Empelt arts en viu. És important també la transversalitat en l'oferta cultural.
És un gran honor tenir associacions i iniciatives impulsades pels joves que creïn una entitat d'aquestes característiques. A vegades sembla que quan el jovent sent la paraula cultura sentin que han de pujar uns graons per a accedir-hi. Hem de fer la cultura propera, i el teixit associatiu de la Selva és molt actiu. És d'agrair que els joves facin aquesta aposta.
Un dels punts neuràlgics de la cultura a la Selva del Camp és la Biblioteca Pública. Quina importància té a l'hora d'oferir una programació estable cultural al municipi? A més, en un espai reformat i únic com és l'Hort d'Iglésies.
La biblioteca està a ple rendiment, tant la d'adults com la infantil, amb activitats cada setmana. Hem fet també una aula d'estudi per fer treballs conjunts i la valorem molt positivament. Per altra banda, l'arxiu històric se'ns està quedant petit i el volem començar a reorganitzar i posar al dia.
Un altre espai destacat és el Castell de Paborde, on es fan concerts, exposicions, presentacions... Què es pot fer més en aquest espai? Hi ha algun projecte nou?
La terrassa del Castell és un dels espais més emblemàtics i bonics del poble, i la teníem una mica oblidada. El passat mes d'agost vam començar a fer la Solpostada, un cicle de concerts maridats amb propostes vinícoles de cellers de proximitat. Hi havia molt bon ambient, amb artistes com l'Èlia Bastida, que va venir amb el Joan Chamorro, l'Olvido Lanza i la violinista selvatana Laia Masdeu. El Castell és un espai magnífic, però crec que el podem potenciar encara més, sobretot el seu entorn, com la plaça de les Pletes.
També s'està treballant en un nou teatre a l'edifici de la Defensa Agrària. Hi ha data per a l'estrena?
És un dels espais que també ens ha d'ajudar. Tenim projectes en marxa i gràcies a les subvencions de la Diputació de Tarragona, l'Ajuntament i l'entitat estem duent a terme una reforma. Esperem que en un any i mig aproximadament la Selva pugui gaudir d'un nou edifici on fer programació gràcies a aquesta cessió.
Hi ha iniciatives per potenciar sinergies entre la cultura i altres sectors com la restauració o el turisme.
Al final la cultura és una conjunció de tots aquests elements, que crea vincles. Quan preguntes a la gent per la cultura sembla que parlis d'una cosa fora del seu abast, i un dels meus objectius és que aquesta cultura sigui present al carrer.
També és la responsable de la regidoria d'Empresa i Ocupació. En quin moment es troba el centre del Gil Cristià i quin son els eixos de treball durant aquest mandat?
Actualment, el Gil Cristià té una ocupació molt alta i me'n sento molt orgullosa. Estem fent dansa, dibuix o ceràmica, tenim les aules plenes i vull agrair la participació de la gent adulta, de gent de 50, 60 i 70 anys que han començat a practicar activitats que sempre han volgut fer. També hem arreglat la pista exterior, on volem posar una coberta, com vam exposar en campanya. És un espai on molts vilatans juguen cada dia. L'escola s'ha convertit en un espai molt viu al poble. Passar d'una escola tancada a veure-la ara, personalment és una cosa que em fa feliç.
Amb l'avantatge de formar a la població sense desplaçar-se del municipi.
És una oferta que no havíem tingut mai al municipi i la gent està molt agraïda per això i pels preus que apliquem. Una de les coses per les quals més he apostat és invertir en formació, tant al centre Gil Cristià com a les escoles. Una de les campanyes més potents, que impulsem amb els alumnes de 5è i 6è de primària del municipi i que ja vam començar l'any passat, és contra l'assetjament escolar.
L'últim any i mig de l'actual mandat ERC ocuparà una alcaldia compartida. Saben ja com afrontar aquesta etapa de govern?
Ens fa molta il·lusió. És un nou projecte que comportarà canvis al dia a dia i és un bon repte. Crec que la coalcaldia pot ser molt positiva i una manera de diversificar un lideratge en equip.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics