Dimarts, 19 de Novembre de 2024

Un projecte fotogràfic sobre la gestió del dol en temps de covid

La reusenca Meritxell Perpinyà busca famílies que hagin perdut un ésser estimat per la pandèmia per retratar-les

06 de Març de 2021, per Marc Busquets
  • Una fotografia de Perpinyà, captada dies enrere al Mas Iglésias de Reus

    Cedida per Meritxell Perpinyà

Emprenedora i fotògrafa, Meritxell Perpinyà té un nou projecte per desenvolupar. Amb la voluntat de fer reflexionar sobre la gestió del dol en temps de covid-19, ha fet una crida per trobar famílies voluntàries que hagin perdut un ésser estimat per la pandèmia i que vulguin ser retratades per la reusenca. S'ha proposat l'objectiu de comptar amb una quinzena, i tot just ha completat la primera de les sessions d'una iniciativa que, admet, s'anirà perfilant a cada nou clic. 

Un 'homenatge a les persones que ens estimem i que hem perdut'

Perpinyà exposa a Reusdigital.cat que la "situació horrible" que estem passant la va fer pensar en la manera de reflectir, amb la seva càmera, l'afectació que la crisi sanitària té en les vides dels veïns. Per ara, ha tirat de contactes per trobar les sis famílies que volen prendre part del projecte de la fotògrafa. "N'hi ha d'altres, d'interessades, però a algunes els costa, i és lògic", precisa. Després de tot, la mort planeja al voltant del record i la memòria de tots aquells que es posen davant l'objectiu. Amb tot, subratlla, "el que vull és fer un homenatge a les persones que ens estimem i que hem perdut". 

És també una mostra de suport a les famílies que han de gestionar el dol en un context tan atípic com l'actual. D'aquesta manera, els models deixen un espai, als quadres que composa Perpinyà, que representa (curiosament, en la seva absència) la presència del difunt. "Vam començar el passat diumenge, i si no ho hem fet fins ara és per les limitacions de mobilitat", lamenta. Són les famílies les que escullen el lloc on volen ser fotografiades, si bé el que els proposa la reusenca és que es tracti d'un indret "significatiu". En el cas de la sessió de dies enrere, el punt de trobada va ser la zona del Mas Iglésias de la capital del Baix Camp. 

El fet de 'compartir' emocions

"S'ho van passar molt malament. Van perdre la mare ara fa un any, quan les restriccions eren duríssimes, absolutes, i no van ni poder ser al tanatori ni al cementiri", revela sobre el cas dels primers fotografiats. D'alguna manera, doncs, el projecte de Perpinyà els permet reunir-se per "compartir el dolor i l'estima" per qui ha marxat. "Va ser un cop dur, tenien la sensació que no van poder acomiadar-se com calia de sa mare i la fotografia els va aplegar tots vuit" fills, celebra. En clau personal, assenyala la reusenca, el projecte possibilita el fet de "compartir" quelcom "molt especial, que no sempre es pot explicar" amb qui tenim més a prop. 

A banda, ha pogut conèixer voluntaris amb els quals ha acabat establint-hi un vincle. "Amb una dona que ha perdut el pare i que no coneixia m'hi he passat una hora, al telèfon", diu. De fet, la pròpia Perpinyà ha passat pel mateix tràngol, ja que va perdre el seu progenitor el passat mes d'agost. "El fet d'haver viscut la mateixa situació fa que comparteixis emocions i que, en definitiva, et sentis acompanyada", indica. 

En tractar-se d'un projecte molt personal, Perpinyà avança que no té previst "res en concret" quan hagi trobat les 15 famílies. "Ho faig perquè vull, i m'encantaria que tot plegat acabés en una exposició, però ja ho veurem, quin recorregut tindrà, tot això", conclou. Tampoc té presssa, per enllestir el projecte. "Tot demana el seu temps. Es tracta, a més, que tothom que surti a les fotos es trobi còmode, i de vegades cal parlar-ne i el procés s'alenteix", rebla.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics