Si bé va començar el passat cap de setmana, el cert és que de manera més o menys clara fa setmanes (mesos, diran alguns) que som ja en plena cursa electoral. Fa dies que els candidats han anat fent propostes de programa (curiosament, algunes coincidents) i és d'esperar que durant les jornades que han de venir n'hi hagi més, i potser de cert impacte mediàtic i social. És aquest un fenomen que no només s'ha donat entre les formacions que han estat representades al ple en el mandat 2019-2023; altres llistes han optat per seguir la mateixa estratègia.
Més enllà del plenari, són sis les llistes que concorren a les eleccions municipals del proper 28 de maig: En Comú Podem Reus, PP, Vox, Entre Veïns, Valents i Reus en Moviment. D'aquestes, les quatre primeres ja es van presentar a la cita electoral de 2019. Les dues restants ho fan per primer cop, doncs. Quants als caps de llista, hi tenim tres homes i tres dones. Als partits amb representació al consistori, la presència femenina és més nombrosa (cinc candidates per un únic candidat, Daniel Rubio). Per una simple qüestió numèrica, tot fa pensar que la ciutat tindrà finalment una alcaldessa.
David Vidal torna a la primera línia
En Comú Podem va quedar fora del ple a les cites de 2015 i 2019. Quelcom digne d'anàlisi si es té en compte que la formació va obtenir, en el passat, resultats més que satisfactoris en les eleccions al Parlament i al Congrés. En aquesta ocasió, Nazaret Troya substitueix Pilar Flamenco al capdavant de la llista de la coalició progressista. La secunda Andreu Agredano. En el desenvolupament de polítiques socials pot tenir En Comú Podem sintonia amb la plataforma Reus en Moviment, liderada per qui va ser una de les principals figures de la CUP, temps enrere: David Vidal.
Reus en Moviment ha configurat el seu projecte polític a través de la constitució de taules de treball obertes a les aportacions del veïnat en àmbits com la salut, la relació dels particulars amb l'administració o la cultura, entre altres. Tot i no tenir representació (o potser precisament per això), els components de la llista han dut a terme no pocs actes per donar-se a conèixer i mirar de trobar complicitats entre el teixit local. També han fet una sèrie de propostes, des de la creació d'un alberg juvenil fins a la descentralització de l'OAC.
El PP vol recuperar la representació al ple
També va néixer Entre Veïns, com una plataforma. Altre cop amb Valentín Rodríguez al capdavant, el projecte passa per consolidar la seva proposta als barris allunyats del nucli antic, tot centrant part del discurs en la seguretat i les millores a la via pública. Quant als components de la llista, s'ha volgut destacar que n'hi ha molts que estan vinculats a l'associacionisme local. De fet, als primers llocs de la candidatura hi trobem diversos representants veïnals.
Pel que fa al PP, el veterà Sebastià Domènech és el número 2 de la nova cap de llista dels conservadors, la mestra Sílvia Virgili. Les seves intervencions s'han adreçat, fins al moment, cap a les millores que a parer seu cal fer en l'enllumenat públic, o la seguretat ciutadana. També ha proposat una reducció del 10% en determinats impostos que han d'assumir els contribuents, com ara l'IBI. I precisament qui va ser regidora popular al mandat 2015-2019 al costat de Domènech, Dolors Compte, s'ha desvinculat del partit per encapçalar el projecte de Valents. "La seguretat, les polítiques socials, el treball, la cultura i l’esport" són els àmbits d'interès per a la formació conservadora, segons van indicar els seus candidats en un acte recent.
D'entrada pot interpretar-se que la presència de Reus en Moviment pot passar certa factura a la CUP, per l'antic vincle de Vidal amb la formació independentista. A l'altra banda ideològica, el PP i Valents poden debilitar Cs. En tot cas, els pronòstics no se solen complir, en política. Més encara quan resta quasi tota la campanya per endavant.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics